Zamyšlení nad ChatGPT – parťák programátora?

V minulém článku Zamyšlení nad ChatGPT a Google jsem se věnoval hlavně tvorbě obsahu a zdali se to bude líbit Google. Dneska bych vám rád představil můj projekt online nástrojů, který mi ChatGPT pomáhá tvořit.

ChatGPT jako parťák na obsah

Osobně už jsem ChatGPT zapojil jako pomocníka pro tvorbu obsahu. Píše mi hlavně krátké odstavce s definicemi pojmů, co se mi nechtějí vymýšlet, ale je dobré to čtenářům, kteří se neorientují připomenout.

Dále mi šetří hodně času přepisováním textů pokud se zaseknu. Občas se vám stane, že máte hotový článek, ale v jednom odstavci je něco, co tam nesedí. Chtělo by to nějak přepsat, ale nevíte jak. Chybí vám tam slovíčko anebo nějaká emoce. ChatGPT je na to tohle skvělý. Dáte mu hotový odstavec a instrukce ať přidá na energičnosti, nadšení, odbornosti atd. Přečtete si to po něm a řeknete, jo tohle je celkem slušné slovní spojení, bude to fungovat. A upravíte text. Prostě jako takové nakopnutí.

Další zásek bývá na začátku článku. Víte co chcete psát ale chybí vám úvod. ChatGPT mi s tímto už nejednou pomohl.

Fajn je i vytvoření osnovy k tématu, vytvoření lákavého nadpisu atd.

Na vytvoření plnohodnotného obsahu je zatím ChatGPT slabší, ale jako parťák je super.

ChatGPT jako parťák na programování

Přiznám se, že tady mě velice překvapilo co dokáže vytvořit. Od jednoduchého skriptu až po postupně vylepšování již existujícího. Nicméně je to úplně jiný druh programování, který vyžaduje celkem dost zkušeností.

Uděláme si užitečné online nástroje

Jak lépe to vyzkoušet než na jednoduchém projektu složeném z malých skriptů, které mi do budoucna budou šetřit čas :)

Převod CSV na JSON

Potřeboval jsem převést nějaká data z CSV na JSON. Přišlo mi to jednoduché, a tak jsem na to zkusil ChatGPT. Řekl jsem si, že by bylo super mít to po ruce online, takže jsem zvolil JavaScript. No a první experiment se nepovedl. Ve skriptu byla syntaktická chyba. Hned jsem jí viděl a opravil. Byla to maličkost ani mě nenapadlo napsat mi že to nejde a ať to zkusí opravit.

Funkční online nástroj na převod CSV na JSON je zde.

URL encode a decode (URL kódování)

V access logu jsem procházel SQLi útoky. Občas tam je něco zajímavého, ale aby to šlo poslat přes URL tak je to prohnané přes url encode, takže špatně čitelné. Stačí použít url decode a je to čitelné. Takže jsem si udělal online nástroj URL encode a decode (URL kódování).

Tady ChatGPT zabodoval a vytvořil téměř vše jak jsem chtěl.

Hromadné generování náhodných řetězců (generátor kupónů)

Tento nástroj jsem si chtěl udělat už dávno. Občas potřebuji vygenerovat deset až dvacet kupónů. Dělám to v open office calc, ale na libre office calc mě to začalo zlobit. Minulý týden jsem řekl a dost a rozhodl si to vytvořit v ChatGPT.

Za cíl jsem si tentokrát dal, že to musí napsat celé on. Budu mu to vracet dokud to nebude fungovat. Samozřejmě jsem začal postupně generátorem náhodných řetězců a pak přidával další uživatelská nastavení. Dal to na cca 10 vstupů.

Nicméně nebylo to jednoduché. Když jsem procházel kód, tak jsem hned viděl logické chyby. Problém mu dělaly hlavně checkboxy. Například buď jste mohli generovat kupóny s malými a velkými písmeny a čísly anebo jen jedním z toho. Třeba jen velká písmena a čísla nešla. Musel jsem ho navést, aby to přepsal “správně”.

S výsledkem jsem ale stejně nebyl spokojený. Pro každou variantu totiž vytvořil podmínku.

if (checkboxMalaPismena && checkboxVelkaPismena && checkboxCisla) {
 //
} else if (checkboxMalaPismena && checkboxVelkaPismena) {
 //
} else if (checkboxMalaPismena && checkboxCisla) {
 //
} else if (checkboxVelkaPismena && checkboxCisla) {
 //
} else {
 //
}

Tohle je špatný (lenivý) přístup, který omezuje budoucí rozšíření. Jistě s 3 checkboxy potřebuje 5 podmínek, jenomže když přidáme třeba speciální znaky tak to jsou 4 checkboxy a to už bude potřebovat 20 podmínek.

Osobně bych to řešil přes array, kam bych dal uložil všechny zaškrtnuté checkboxy a pak vybral náhodnou proměnou. Snadno škálovatelné.

Nicméně i s testováním, revizí kódu a debugováním cca 20 minut práce.

Tady je finální verze nástroje hromadné generování náhodných řetezců (generátor kupónů).

Další experimenty

Mimo tyto nástroje jsem jej použil ke generování Pyhon skriptů. Tam popravdě fungoval celkem slušně. Vybral vhodné řešení, dokonce doporučil různé moduly. Upozornil na limity atd.

Nicméně výsledky obsahovaly často opět logické chyby. Například skript, který měl z textu vytáhnout domény a subdomény, obsahoval chybu, která nepočítala s doménami s pomlčkou. Po upozornění tuto chybu opravil, ovšem našel jsem další, kde zlobilo www. u subdomén. Navíc požadavek na opravu vždy nezabral a musel to samé opravit znovu. Ve výsledku ale opravil.

Závěr

Zatím jsem nezkoušel generovat nic složitého, tohle vše jsou jednoduché skripty. Nicméně časová úspora je obrovská a to i když započtu debugování a revizi skriptu.

Aby to ale fungovalo, tak musím já jako programátor vědět co přesně chci a jak to udělat (jaké jsou možnosti). Dále musím mít už dostatečné zkušenosti a chápat logiku jak to celé funguje, protože jinak tam ty chyby neuvidím. ChatGPT generuje na první pohled funkční kód.

Jako pomocník je dobrý a věřím, že tohle je pro mnohé budoucnost programování, protože šetří čas a za ten se platí. Nicméně o to hodnotnější jsou zkušenosti programátora. Dělat v tom nějaký backend, který bude pracovat s uživatelskými vstupy bych se celkem bál :)

Samozřejmě jsou složité skripty, které jsou součástí velkých projektů, kde si nasazení moc představit neumím. O to se musí starat někdo, kdo se v tom vyzná, zná všechny souvislosti. Ale jsem zatím jen na začátku.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Zamyšlení nad ChatGPT – parťák programátora?”

  1. Tak so mnou trochu vypiekol. Spytal som sa ci vie PHP a poslal ma kdesi, ze je to len jazykovy model, atd, atd.
    Takze vie aj toto? Vyskusam to zajtra.
    Dik za tip/info.
    Infovia

      1. Skusil som tiez Javascript a pise jak datel, skusim PHP, nejaky grabber, alebo co a uvidim jak si poradi.

  2. Jak se ke generování AI textů dostanu když se snažím googlit kde generovat AI texty vzdy mne to hodí jen tam kde najdu ChatGPT a tam je totok: “ChatGPT is at capacity right now”… Tedy rozumím tomu správně že vy tam účet už máte tak se tam dostanete a nový účet založit nejde???

    1. Účet je společný pro všechny projekty OpenAI. Dříve tam byla čekačka teď už není. ChatGPT bývá přetížený, většinou stačí chvilku počkat a dát refresh.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.