Investiční domény

money.jpgPo delší době se opět vracím k doménám jako investicím. Procházím seznamy, prodaných a diskuze na fórech. V poslední době se skloňuje neustále slovo hospodářská krize. Jaký vliv ale má na Investiční domény?

Ze všeho nejdříve si ujasníme co vlastně investiční domény jsou. Jedná se o na první pohled bezcennou doménu, jejíž cena rost s tím jak ubývá jejich možných variant. Například v ČR za investiční doménu můžeme považovat například LL.cz (L – letter = písmeno – jedno z 26 písmen na anglické klávesnici). Pro účel investiční domény není podstatné jestli něco znamená nebo ne, ale to že je těžké jí získat. Podmínkou je samozřejmě, že už se nedají běžně registrovat. Minimální cena LL.cz domény je v současné době kolem 10,000 CZK. Samozřejmě, že cena narůstá s tím kolik je možností její použití, ale to teď nebereme v úvahu. U LL je to jednoduché protože kombinací není moc 676 kombinací, ale třeba u LLL už je jich daleko víc 17,576 kombinací. Cena některých kombinací:

LLL.com – 3,000 – 5,000 USD (jejich cena šla za poslední půlrok dolů, takže je majitelé teď nechtějí moc prodávat)

LLL.net – 500 – 1,000 USD (v současné době se na TDNAM.com aftermarketu draží dsa.net a cena je 1,115 USD)

LLL.org – 200 – 500 USD (horší kousky se dají ale koupit i pod 200 USD)

LLL.info – 100 – 200 USD

LLL.biz – 20 – 50 USD

Investiční domény mají tu výhodu, že jejich cena většinou roste. Působí na ní ale i příchod nových TLD nebo sezónní výkyv. Obecně se vyplatilo nakupovat přes léto, kdy dolar byl dole, takže se rozdíl kurzu odrazil i v ceně domény. Tento obchod už není jen zaregistruj a prodej. Spíš o “ulití” volných prostředků, které nebudou v blízké době chybět. Existuje hodně strategii jak teoreticky (píšu teoreticky protože jsem to jen četl a nezkusil) na investičních doménách vydělat. Například poskupovat levně horší kousky, přidat pár lepších a jednu dvě opravdu dobré a celý balíček pak výhodně prodat jako celek. Většinou jsou ale investiční domény položené v nějaké aukci a čeká se až o ně někdo projeví zájem.

Kde se dají investiční domény nejlépe koupit?

Co jsem vyčetl z blogů domainerů a vypozoroval, tak jednoznačně nejlepší je přímo oslovit potenciálního prodejce co doménu nevyužívá a zkusit mu nabídnout nějakou rozumnou cenu. Další oblíbený způsob je nákup přes fóra. Často se stane, že někdo potřebuje rychle peníze a tak dá cenu domény hodně dolů. To je to nejhorší co můžete udělat. Prodej investičních domén je dlouhodobá záležitost.

Má cenu kupovat domény dokud jsou za reg fee?

Upřimně než se nějaká TLD vyprodá trvá to roky. Navíc ne vždy to musí vyjít. Příkladem je LLL.biz doména, která je vyprodaná už nějaký ten pátek, ale cena horších kousků je stále na úrovni 2x až 3x renew fee, proto jí hodně lidí nechá expirovat. V současné době se očekává, že následující vyprodaná LLL.TLD bude .me. Ale můj osobní názor je, že to nebude zas tak brzo a díky drahému renew poplatku bude její prodej těžký.

Jak vlastně probíhá vyprodání určitého druhu TLD?

Jako příklad si vezmeme druh LLL.

– 1. Nejdříve budou vyprodány LLL slova ve slovníku dané země, pak anglická a všechny zkratky.

– 2. Následuje vyprodání zapamatovatelných kombinací písmen (souhláska-samohláska-souhláska, samohláska-souhláska-samohláska)

– 3. Další fáze je vyprodání kvalitní kombinací jako ve 2., ale navíc jsou použity nekvalitní písmena jako x, y, w nebo z

– 4. Totální buyout toho co zbude. V této fázi už je jasné že zůstává jen velice málo a všichni vědí, že poté co budou domény vyprodané naroste jejich cena. Občas se tato fáze zasekne na různých xyz, ywz, wxy atd.

Následně nakrátko vzroste cena a lidé z fáze 3 a 4 se snaží vydělat. Hodně jejich domén ale skončí na renew, kde je odchytávají boti. Ve skutečnosti, ale vydělají hlavně lidé z fáze 1 a 2.

Pro .cz jsou vyprodané LL, NN, LN, NL kombinace (L – písmeno, N – číslo). V současné době dělám scan všech LLL.cz domén. Až jej dokončím tak vás budu informovat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Investiční domény”

  1. Vzhledem k tomu, ze LLL.com se dali prodat za 5K uz roce 1999 nebo 2000, kdyz mel dolar 3x vetsi cenu, neni to moc dobra investice…

  2. hm sranda ja som tieto lll ksefty moc nesledoval o cenach som mal len hruby odhad ale stale som bol v tom, ze je to dobra investicia do buducna nech sa deje co sa deje.

  3. Ja mám radšej zmysluplné slová (veľká krajina, rozšírený jazyk, krajina III sveta).

Comments are closed.