Běžné scam praktiky u domainingu

Stejně jako v každém odvětví internetového podnikátní i v domainingu se setkáte s podvodníky. Vybral jsem pro vás pár užitečných příkladů z kterých je nutné se poučit.

Appraisal Scam – Přijde vám email s dobrou nabídkou za vaši doménu. Radostně na ní odpovíte. V dalším emailu si ale kupující od vás vyžádá ohodnocení domény (apprais) a nadhodí “neutrální” společnost, která to pro vás udělá za standartní poplatek. Utratíte několik desítek USD za posudek ale kupec se už neozve. Gratuluju právě jste naletěli podvodníkům :)

Paypal scam – Prodáte doménu někomu a on vám pošle peníze ze svého paypal účtu (ve skutečnosti zaplatí kartou). Po zaplacení a převodu domény dá ale v bance storno. Peníze tak paypal nedostane a tedy ani vy ne. Většinou můžete dosáhnout maximálně zablokování jeho paypal účtu, ale to je tak vše. Doménu už nedostanete.

Oficiální vlastník – Občas se stane, že na foru (aukci) někdo prodává domén, která mu nepatří. Většinou chce zaplatit dřív než uskuteční převod (což je běžné). Debata probíhá buď přes ICQ nebo komunikaci na foru/aukci. Poté co mu zaplatíte už o něm neuslyšíte a když napíšete majiteli tak ten netuší o čem je řeč. Pokud máte pochybnosti tak napište, že teď nemáte čas to probírat a až budete doma pošlete to na mail uvedený ve whois. Pokud se bude vykrucovat něco je špatně. Navíc jestliže bude tvrdit, že k emailu nemá přístup tak rovnou na celý obchod zapomeňte, bez toho emailu nejde udělat převod. Nezapomeňte že musíte poslat email vy a on na něj dát reply. Lze totiž “padělat” email odesilatele. Pokud se ale jedná o větší obchod není nic lehčího než zavolat na telefoní číslo ve whois.

Nečekaná expirace – Oblíbené spíše u lidí, co nemají s domainingem moc společného (nevědí jak to chodí). Najednou vám někdo zavolá a naléhavě zděluje, že doména je před expirací. Je nutné provést urychleně její prodloužení jinak bude odstavena a všechno přestane fungovat. Buď po vás bude chtít číslo kreditky, anebo pošle falešnou fakturu velice podobnou vašemu registrátorovi s jíným číslem účtu na mail. Pozor na to!

TM scam – Přijde vám velice formální email s žádostí o okamžitý převod domény, protože je to část trademarku, popřípadě jména nějaké osoby. Většinou je zde šibeniční termín nebo soud. Můžete po dotyčném chtít důkaz. Odkaz na oficiální rejstřík. Pokud se jedná o .cz doménu musí mít TM zaregistrovanou v české republice. Jestli si ale nebudete jistý stačí napsat na webtrh.cz a podělit se o problém. Je zde spousta lidí, kteří už se s podobným problémem setkali (u některých dokonce nešlo o SCAM ale o opravdoví soud). Většinou ale dostanete odpověď: “Vítej v klubu.” “Jéé ten mi psal nedávno.” “Hezký scam” atd. Ovšem zde je nutné si dát pozor na opravdové Trademark problémy. Zvláště pokud je doména typo k nějaké zaregistrované značce. Pomůže také:

http://www.websters-online-dictionary.org/browse/tradenames/

Home


http://www.wipo.int/ipdl/en/search/madrid/search-struct.jsp

Existuje nespočet dalších často až nereálných SCAMů. Proto je nutné dávat si pozor. Internet je velice anonymní a toho jsou si vědomi i SCAMeři.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Běžné scam praktiky u domainingu”

  1. mne nedavno dosiel jeden scam ktory ziadal ohodnotenie domeny. Ten bude asi jeden z najcastejsich. Mal som domenu zaparkovanu na sedo par dni nastavenu cenu a zrazu ze ahoj chcem ju kupit aka je cena.Vravim ved ju tam vidis a on ze ok daj si ju ohodnotit tu alebo tu blablbla a ja ze mna nezaujima aku ma cenu ja ju predavam za tolko a tolko ale az ked som mu napisal ze ide o scam prestal otravovat-smrad :(

  2. Píšeš opravdu výborné články. Díky!

    Zajímalo by mě, jestli se těmto podvodům dá vyhnout, pokud použiješ nějakou specializovanou službu na převod domén.

  3. na co sluzbu staci rozum :)ved vsetkym typom scamu sa da vyhnut az na ten paypal tam sa stava ze sem tam niekto nieco oblafne

Comments are closed.