Volná registrace .blog domén

Od včerejšího dne je možné registrovat si dlouho očekávané .blog domény. Cena se pohybuje kolem 30 USD za rok a nabízí jí většina registrátorů.

Doménu .blog si pořídila Automattic, přes dceřinou společnost Knock Knock Whois There LLC, za 19M USD. Vzhledem k tomu, že Automattic stojí za službou WordPress.com, tak se trochu spekulovalo, jestli nebude nějak omezená jen pro ní. Ovšem Matt Mullenweg (šéf Automattic a jeden z původních tvůrců WordPress) prohlásil, že bude dostupná všem. Což se i stalo.

Cena 30 USD vyvolala rozporuplné reakce. Doména .blog by měla být určena blogerům, což může být kdokoliv. Od studenta, přes nadšence až po profesionální blogery. Právě studenti a nadšenci by “neměli” platit tak velkou částku. Prostě se diskutovalo zdali web, který předává informace, by měl platit tolik. Přeci jen Automattic je tak nějak propojen s WordPress a to je open source CMS zdarma pro každého. Na druhou stranu 19M, které za doménu dal Automattic je dobrým argumentem, proč nasadit víceméně standardní cenu pro nTLD.

Co se týká samotné domény, podle mě není špatná. Vlastně je super. Zvláště dobře bude vypadat na vizitce. Samozřejmě k ní budete potřebovat odpovídající .cz anebo .com. Tomu se bohužel z nTLD zatím nevyhnete.

A co spekulace? Hmm těžko říct, ale podle mě se .blog chytne. Automattic jí bude tlačit přes WordPress.com, kde můžete buď mít web na subdoméně anebo si pořídit doménu. Podle statistik navštíví weby na WordPress.com měsíčně 409 milionů lidí a každý měsíc napíší 45,3 milionů komentářů. Uživatelé služby vyprodukují měsíčně 65,3 milionů příspěvků. Celkový počet uživatelů a webů však není známý. I když o něco by mohla napovědět spolupráce Automattic a Let’s Encrypt. V dubnu 2016 oznámil Automattic, že uživatelům s vlastní doménou bez certifikátu, vystaví ten od Let’s Encrypt a přesměruje obsah na šifrovanou verzi. Mělo se jednat údajně až o 1 milion domén.

O domény .blog by tak do budoucna mohl být celkem zájem. Bude stačit, když vstoupí do povědomí.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Volná registrace .blog domén”

  1. Ono je i docela zajímavé, že jen během prvních 24 hodin se zaregistrovalo více než 19 000 .blog domén. Což je docela vysoké číslo vzhledem k ceně.

Comments are closed.