Network Solutions nabízí registraci domény na 100 let

U většiny domény je možná maximální doba registrace na 10 let. Jsou však společnosti anebo lidé, kteří si chtějí svou doménu registrovat i na delší dobu. Důvodu pro to může být více. Může se jednat například o snahu vyhnout se chybě jednotlivce anebo ochrana investice. Přeci jen hodnota domény roste společně s obsahem a často může převyšovat i hodnotu celé firmy. Jsou i lidé, kteří věří, že investice do domén jim za deset, dvacet anebo třicet let vydělá na luxusní důchod. Proč tedy někdo zatím neudělal službu registrace domény na 100 let? Protože je v cestě hned několik překážek, které musí vyřešit.

Registrace domény na 100 let chráněná patentem

V Network Solutions se rozhodli, že do toho půjdou. Jenomže se museli vypořádat s řadou problémů. Asi nejtěžším bylo kolik si vlastně za takovou službu říct? Vytvořili rovnici, kterou si nechali patentovat a ta počítá s rostoucí cenou samotné domény i nákladů. Takže pokud si chcete nechat registrovat .com doménu na 100 let, tak vás to vyjde na 999 USD, tedy přibližně 24K CZK.

 

network-solutions-100-let-registrace

 

Za tuto cenu bude vaše doména ochráněna na 100 let. Network Solutions se postará, aby za ní bylo vždy včas zaplaceno a vy se nemusíte o nic starat.

Jenomže to není tak jednoduché

Pokud pomineme, že za 20 let může také doména stát dvojnásobek anebo žádné třeba už nebudou. Zůstávají zde zajímavé otázky. Pokud si takto zaregistruji doménu a zmizím neznámo kde, co s ní bude? Znamená to, že už jí následujících 100 let nikdo nebude moct zaregistrovat? V podstatě jí obsadím na vždy.

Samozřejmě bych byl prohlášen asi za mrtvého a nějaký rodinný příslušník by jí mohl pak prodat, ale rozhodně by neexpirovala, jak se často dneska stává. Prostě to bude o dost náročnější.

Mimochodem je to zajímavá úvaha, kdyby domény neexpirovaly.

Šance pro spekulanty?

Většina spekulantů co znám si registrují domény na rok. Jednak aby mohli občas pročistit portfólio ale hlavně jde o cashflow. Mít větší množství domén a točit v nich peníze je lepší než než mít menší množství domén a vyčkávat. Na druhou stranu je to celkem mocná zbraň, když je doména registrována na 10 let. Potenciální kupci občas doufají, že doménu necháte expirovat. Když uvidí 10 let, tak vědí že mají prostě smůlu a jedinou cestou je doménu koupit. Co teprve 100 let? Umíte si představit procházet zajímavé kousky a u každé vidět, že expirují za 100 let?

Naštěstí se toto nestane, protože technicky je možné doménu prodloužit jen na 10 let. Takže ve whois jen uvidíte, že tuto dekádu máte smůlu :)

Závěr

Zajistit si doménu na 100 let je zajímavá služba. Cena není nijak závratná pro firmy, které si potřebují ochránit svou značku. Navíc registrátor si může být jistý, že mu nikam zákazník neuteče, protože tuto smlouvu má jen s ním. Zajímavé by bylo k tomu přidat ještě nějaké další bezpečnostní prvky. Něco jako, že bez úředně ověřeného podpisu nelze s doménou nijak manipulovat, včetně změn nameserverů. Prostě ochrana proti kyberpodvodníkům.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Network Solutions nabízí registraci domény na 100 let”

  1. No je to zajímavé, ale hlavně pokud to myslím vážně, tak nevidím důvod proč si takhle doménu nepředplatit.
    Jen nechápu, podle jaké rovnice započítali i zvyšování ceny, jelikož na rok doména stojí 9,99$ a tedy na 100 let 999$. Tak že si tedy nic moc navíc nevezmou.
    Spíše to vidím jako výhodu pro mě, jelikož cena za prodloužení se bude navyšovat, ale já to stále budu mít za dnešní cenu.
    Nevýhodou zase je, že nikde není jistota, že poskytovatel tu bude za 100 let. Nikdo neví co bude za 100 let a zdali mi stále daná společnost bude vyhovovat :) .
    Pozn. Pokud vím, tak jde nastavit u některých registrátorů při dobitém účtu automatické prodlužování.
    Pro spekulanty to nebude, aby dali za doménu takové peníze. Natož asi po sepsání smlouvy o 100 letech, nebude snadné (možné) přesunout k jinému registrátorovi.

    1. Tak to nebude urcite mozne transferovat pryc, protoze registr vice jak 10 let nenabizi. Takze je to jen reklamni tah na neexistujici sluzbu, stejne jako domenova pojistka pro .eu u Ignumu :)

  2. Podle mě je to celé nesmysl, domény jako takové v současné podobě a chápání dlouho nemůžou přežít. Už dnes existuje několik stovek koncovek a přesto že některé jsou brány jako premiové tak již neplatí premisa předchozích let kdy stačilo koupit com, net,info, org a měl člověk biz “ochráněn” (ted neberu v potaz ochranné známky). Proto bude vznikat spousty webu na stejné téma na stejných koncovkách rozhodující slovo dle mého převezmou vyhledávače které začnou více posuzovat ne dle domény, ale obsahu. Částečně se to děje již dnes, ale ten důraz na upozadění domén ještě není. To se samozřejmě nemůže líbit registrátorům protože sázka na výjímečnost je podstata toho co jim umožňuje držet vyšší ceny. A druhak díky konkurenčnímu boji je spousta nových koncovek za pakatel, minimálně na ten první rok a to mnoha lidem stačí na to aby zjistili zda to má dál smysl nebo ne. Proto nyní přichází nápady jak vytřískat z ceny domény maximum dokud to ještě jde.

Comments are closed.