Michael Sobotík – Od 5.2015 do dnešního dne máme v rejected offers nTLD a ccTLD častku okolo 700k+

Už dlouho jsme na 404M neměli žádný rozhovor. Tak mě napadlo že by Michael Sobotík (ADs mBusiness s.r.o.), mohl prozradit jak se člověk dostane k doménám, jak by na nich vydělal do roku milion anebo jeho pohled na takzvané investiční domény. Dozvíte se také, jak probíhá prodej dražších domén.

Michaeli do začátku nám něco řekněte o sobě, čím se zabýváte a třeba zdali máte jako správný domainer jachtu?
Hezký den, Ivane i všem čtenářům 404m.com. Pokud se budeme bavit jen o poli působnosti výhradně v online bizu, pak jsou to tři primární odvětví, kerá spolu zároveň úzce souvisí a jsou to internetové domény, SEO/SEM (především pro in-house projekty) a Lead Generation (affiliate marketing). K tvému dotazu ohledně jachty, preferuji na vodě spíše větší adrenalin, na vegetování na jachtě bude dost času v důchodu :)
Kdy jste v doménách poprvé uviděl možnost vydělat peníze?
To je poněkud dlouhý příběh, ale pokud to řeknu v krátkosti, tak vše začalo v roce 2001/2002, kdy jsem začal spolupracovat s Kanadskými vývojáři na softwaru s názvem Hamachi (nyní již LogMeIn Hamachi) a zaregistroval jsem si svou první doménu hamachi.cz (nyní již pouze informativní web bez funkcí), prostřednictvím které jsem pro ČR pomáhal zajišťovat lokální marketing + technický support pro beta testery. S touto doménou jsem si prošel všemi různými komplikacemi, které snad u domén lze zažít, od vyšších desítek nabídek na odkoupení, přes její odcizení, soudní spor o navrácení, tahanice s kopírovači obsahu a v neposlední řadě také její úspěšný odchyt v té době snad všemi dostupnými prostředky, které byli možné.
Díky všemu čím jsem si tady prošel jsem se o domény začínal stále více a více zajímat a přesouvat k němu svou pozornost vč. investic a to trvá až do dnešního dne.
  Vyhledáváte aktivně potenciální zájemce o doménu anebo si najdou oni Vás?
Pouze v případech, ve kterých se jedná o investiční domény, u kterých proběhla akvizice za účelem dalšího prodeje děláme aktivní propagaci a mnohdy i konkrétní oslovení našich stávajících klientů, anebo paralelně také potencionálních zájemců, kterým by konkrétní doména mohla pomoci v jejich podnikání. V ostatních případech dostáváme převážně poptávky ze strany zájemců. To čemu jsem se však nikdy nevěnoval, nevěnuji a nikdy věnovat nebudu jsou doménové spekulace na úrovní registrací již existujících firemních a brandových názvů s účelem jejich dalšího prodeje.
To čemu se v tomto bizu však nejde vyhnout jsou například situace, ve kterých získáme hezký obecný doménový název a posléze nás osloví firma, která si do rejstříku zapsala tento název ještě dříve, než zkontrolovali, zdali je volná samotná doména, něco takového mám na stole několikrát ročně a takové vyjednávání je mnohdy velmi nepříjemné, pokud druhá strana nemá absolutně žádné ponětí o tom, že kupříkladu prodej rohlíků se může dít i online (tichý úsměv) :))
 Jak probíhá takový prodej domén za stovky tisíc?
V případech, ve kterých řešíme o finalizaci obchodů okolo 100k+ (často i pod touto cenou) se v drtivé většině využívá nezávislých třetích stran, prostřednictvím kterých převod probíhá nezávisle na vztahu k prodejci a kupujícímu.
Proces není nikdy příliš složitý a je zjednodušeně postavený na tom, že k této třetí straně kupující do rezervace vloží konečnou částku a prodejce k tomuto subjektu převede doménu. Pokud jsou obě tyto podmínky splněny, pak třetí strana vyplácí finance z rezervace a zároveň také převede doménu na ID kupujícího. Tento model není vždy stejný a záleží na preferenci obou stran a také na tom, kterého prostředníka si obě strany odsouhlasí, tento konkrétní proces lze vyřešit online například u Escrow (není nutné papírování a platí se poplatek) a pro .CZ domény tuto službu u nás také nabízí registrátor TELE3 (nutné podepsat a dodat smlouvu).
Často se také setkávám s postupem, kdy jsme trvali na složení úhrady k notáři a až po potvrzení ze strany notáře jsme doménu na nového majitele převedli, následně po ověření změny kontaktu notář uvolnil finanční prostředky.
Pokud byste teď s doménami začínal na plný úvazek a chtěl vydělat do roka vydělat milion korun, jakou cestu byste zvolil?
Cest je více, jen napovím, že v nTLD a ccTLD máme od 5.2015 do dnešního dne v rejected offers částku okolo 700k+, avšak musím zdůraznit, že se jedná v drtivé většině o velmi lukrativní kousky, u těchto akvizic se snažím cílit na kvalitu a nikoliv kvantitu. Pro obě varianty doporučuji využít českého registrátora subreg.cz, který má například pro ccTLD akreditace, které postrádají velcí zahraniční hráči a není nad to mít vše na jedné hromádce jak se říká…
Myslíte si, že se do domén dají bezpečně investovat peníze? Existují něco jako investiční domény?
Pojem “bezpečná investice” z mého pohledu neexistuje nikde a v ničem, avšak pokud by jsem dnes mohl o něčem takovém hovořit v oblasti online byznysu okolo domén, tak jsou to jednoznačně dvouznakové domény a v mém přesvědčení mě neustále usvědčujou ty cifry u .COM domén, které jsou prostě neskutečné a neustále rostou a co více, když vidím, v jaké agresivitě na tento trh vstoupili investoři z Číny, tak jsem rád, že jsem si před těmi 15 lety prošel vším, co mi dnes umožňuje tyto a podobné investiční trendy sledovat z pohledu jak investora, tak samotného prodejce. Pokud se detailně podívám na .CZ zónu, tak ta stávající růst cen u dvouznakových domén kopíruje velmi dobře, v podstatě je to podobný scénář, jako když začínala .COM doména, ta naše .CZ je přeci jen o dost mladší a více lokální.
Pro ukázku toho, jak dnes například vypadají prodejní ceny dvouznakových .CZ domén můžete nahlédnout do naší stávající nabídky na tomto odkaze, po dohodě s Ivanem jsem pouze pro čtenáře 404m připravil na některé kousky hezkou, avšak časově omezenou slevu. Jen pro porovnání, prodejní cena těchto domén byla ještě před 2 lety poloviční a ceny zvedáme vždy po cca 7 měsících o 17% – 25% dle typu domény.
 Kde a za kolik se takové domény dají nejlépe sehnat?
Možností je opět více, pokud chce mít investor jistotu fixní ceny, pak je nejlepší volba oslovit přímo majitele, to však zahrnuje hledání a navazování kontaktů, né každý vlastní více takových domén. Další cesta jsou doménové online aukce (subreg.cz, daukce, aukro…), dále odchyt takovýchto domén (velmi málo se stává, že ji někdo pustí) a existuje ještě jedna spolehlivá možnost, ale tu si prozatím nechám pro sebe.
A když už je budu mít, kde je naopak nejlépe, popřípadě nejrychleji prodám?
Nejjednodušší a nejrychlejší cesta je poslat mi email s doménou a požadovanou cenou hahaha :)) Zde jsou opět možnosti v podobě prodeje na online aukci, popřípadě oslovení konkrétního potencionálního zájemce.

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Michael Sobotík – Od 5.2015 do dnešního dne máme v rejected offers nTLD a ccTLD častku okolo 700k+”

  1. jojo, tenhle týpek chtěl nedávno ode mě koupit nejakou LL.cz doménu asi za 2,5k :D myslim, že jsme se určitě nedohodli :D

    1. Lojza: Nevzpomínám si, že bych s někým “nedávno” něco takového řešil, pokud budete příště konkrétnější a neschováte se za anonym, tak to bude mít větší přínos pro všechny ;)

    1. Dvouznakové domény s hodnotou ojeté audiny jsou už dávno pryč, buď na nich běží hezké projekty, nebo je drží investoři, víceméně tím, jak se hodnota i ostatních kousků zvedá to nepotrvá zase tak dlouho a i ceny LN/NL domén se budou pohybovat v řádech vyšších desítek tisíc, což však nebude za týden, ani za měsíc, můj odhad podle toho jak se trh vyvíjí v ostatních zemích je cca do 5 let.

  2. Ti, co dávají palec nahoru nebo dolů k jejich komentářům u toho byli, že to hodnotí?

    1. Každý si rád klikne, je to o tom, že tu je ta možnost. Některé kliky dělají i roboti. To hlasování je tu hlavně k hodnocení domén u prodejů. Občas jej projdu a kouknu jak se co líbí.

      Už dříve jsem přemýšlel že palec dolů vypustím úplně.

Comments are closed.