První trojznaková ccTLD

Aby obyvatelům Srbska ulehčil jejich národní správce domén RNIDS život, spustil od 27. ledna k jejich stávájící doméně .rs ještě IDN variantu .СРБ (xn--90a3ac). Ta se po ruské .рф stala druhou IDN doménou na světě.

Důvod proč má 3 znaky je podobnost s latinkou. Pokud by se skládala jen ze dvou písmen (.ср = .xn--p1ab), mnoho lidí by zkoušelo zadávat .cp v latince a nikam by se nedostali. Získala tak ještě třetí písmenko б. Díky tomu se také stala jedinou doménou prvního řádu, která se skládá ze 3 znaků.

V současné době je možné si nové domény druhého řádu předregistrovat za příplatek. Tuto možnost mají držitelé stejného doménového jména na .rs.

RNIDS na nové doméně pracoval od začátku roku 2010. Trvalo mu 2 roky než se podařilo spustit předregistraci domény a dalšího půl roku potrvá, než bude otevřená volná registrace pro všechny.

Vždy když píšu o IDN doménách, přemýšlím jestli někdy bude možné si registrovat IDN domény druhého řádu na naší národní doméně. Zatím to vypadá, že nejpravděpodobnější varianta je nikdy, anebo až nám to nařídí EU :)

Zdroj


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “První trojznaková ccTLD”

  1. “…aby ulehčil obyvatelům život…” – řekl bych spíš: “…aby vydělal víc peněz…”

  2. Prave naopak, cesti uzivatele jsou proti IDN. To vyplynulo z nejakyho pruzkumu, ktery si zpracoval primo NIC.cz. A ja jsem taky radsi. On si s nasi diakritikou poradi Cech, mozna i Slovak, ale ostatni narodnosti budou jen horko tezko hledat spravny znaky. A vubec takovej IDN mail – lahudka pro mezinarodni komunikaci :)

  3. Rad bych Te upravil v tom, ze je to druha ccTLD na svete o ktere vis, nicmene ne ta ktera se pouziva :) .СРБ je mozna prvni triznakova, ale nektere arabske zeme jiz maji funkcni davno svoje IDN ccTLD, napriklad UAE ma .امارات

    https://www.google.com/search?q=site%3A.%D8%A7%D9%85%D8%A7%D8%B1%D8%A7%D8%AA&ie=utf-8&oe=utf-8

    A samozrejme dalsi ccTLD :) Ktere jsou funkcni muzes najit pomoci http://www.iana.org/domains/root/db/ kde je seznam vsech delegovanych (g/cc)TLDs

  4. já ty lidi z cizích zemí v podstatě chápu… ale prostě jsem odpůrce toho aby vznikali znaky v azbukách a jinejch znacích mimo latinky… jednou latinka vládne tak by to tak mělo zůstat..

    I když daktem zase je že nevim ani jak vypadá čínská klávesnice, takže psát latinský znaky musí být asi peklo..

  5. Tak ta doména Spojených Arabských Emirátů mě dostala :-D rozsypaný čaj v příkazovém řádku :-) že bych si nějakou zaregistroval.

  6. Ceske znaky se na TLD .cz dostanou zcela jiste. Otazkou je spis jakou formou to probehne.
    ——
    Ja osobne bych ale nespojoval cyrilicke TLD s moznosti ceskych znaku na .cz, podle mne jde o zasadne jiny problem. Jestli si Moravak pise s diakritikou nebo bez neni nic obtezujiciho nebo problematickeho. Kdyz pouzivas cyrilici, pak musis prebinat klavesnici a znaky hledat, protoze rozlozeni je jine: “a” je treba o 4 klavesy nalevo od “а”. Prinos .СРБ pro Srby je mnohem vetsi nez diakritika pro nas.

  7. Ten závěr o EU byl nejlepší. Než budeme mít možnost registrací, tak budeme mít dřív povinnost. :-)

  8. Tomas: jestli pro nekoho ma IDN smysl, tak to prave a jenom pro ty lidi co maji azbuku, arabaky, atd … pro latinkovy domeny je diakritika opravdu zbytecna, minimalne z hlediska hacku a carek .. pochopeni mam akorat snad pro nemecke ß

  9. Francouz kdyz pise titulek, nepouziva u velkych pismen vubec diakritiku, proto ji nepotrebuje ani v domene.

Comments are closed.