Indie vzkazuje “Pobuřující obsah u nás nebude!”

Indie je po Číně a USA třetí nezajímavější internetový obchod na světě. Jedna miliarda potenciálních uživatelů internetu. Tato oblast je zvláště zajímavá pro sociální služby jako Facebook, Google Plus anebo Microsoft. Jenomže na rozdíl od zbytku světa zdejší vláda nevěří, že se nedá obsah velkých služeb ovládat.

Vláda chce po hlavních distributorech obsahu, aby více dbaly na takzvaný “pobuřující materiál”. Dokonce zákonem přikázala, že na internetu nemá co dělat následující obsah:

  • pobuřující
  • výhrůžný
  • urážlivý
  • obtěžující
  • rouhavý (nábožensky)
  • obsah pro dospělé (adult)
  • hanlivý
  • útočící na soukromí jiných osob
  • nenávistný
  • rasově anebo etnicky nevhodný
  • nic o praní špinavých peněz
  • a samozřejmě gambling

Když si seznam přečtete zjistíte, že to je většina diskuzí pod články velkých deníků. Zkuste se podívat na novinky.cz, aktualne.cz anebo idnes.cz. Nenajdete snad diskuzi, která by neporušovala alespoň jeden z těchto bodů. Teď se koukněte na zeď svého FB anebo G+ profilu a začněte počítat.

Velké společnosti mají prostě problém. Objevuje se hned několik otázek co s tím. Uživatelé sociálních sítí se mohou ohánět svobodou slova, ta má ale hranice tam, kde začíná svoboda někoho jiného. Právem na své soukromí (sdílím data jen se svými přáteli a nikomu není nic do toho co si tam píšu). Tohle je dobrý argument. Emaily se také nekontrolují. Jenomže tohle všechno je prd platné. Zákon je zákon a ten platí, dokud si to další vláda nerozmyslí.

FB, MS, G+ argumentují tím, že to nejde. Něco takového je nemožné, když uživatelé generují tuny obsahu. Nikdo je navíc nemůže kontrolovat manuálně, to už by bylo opravdu za hranicí práva na ochranu soukromí. Opravdu je to technicky nemožné? Zatím se všechny velké společnosti společně domnívají, že ne.

A co na to Indické soudy? “Pokud nebudete poslouchat, tak se zavede to co v Číně.” Prostě jejich služby kompletně zablokují. To by byla velká rána. Nastává čas vyjednávat.

Zdroje:


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Indie vzkazuje “Pobuřující obsah u nás nebude!””

  1. imho dřív indie udělá drobné ústupky.. Protože když tam pustí velké firmy, ty tam budou platit daně a to se jim bude hodit.

  2. Jenže v indi je t ojak ov Rusku.. jsou tam mega bohatí lidi a taky mega chudí… internet z tý miliardy může ve výsledku zajímat tak desetinu lidí… navíc je tam nízkej index lidského rozvoje…

    P.s: Všimli jste si že už je na světe 7 miliard lidí? oO Pamatuju když jich bylo 5 :D

  3. To Tomáš: Teď jsem koukal na seriál Touch a bylo tam číslo 7.08 miliard, tak mi to taky došlo.

  4. TOmas: velky omyl. Internet se rozsiri mezi chudinu stejne jako elektrina v 80. tych letech, televize v 90tych a mobily ted.

    Na internetu bude do par let celej svet, prestoze bude v bide.

  5. Zajímavé je, že z jedné strany se vyhledávače brání co to jde, aby se jim ty pseudoanglické ,,blafy” nedostávaly do vyhledávání, ale druhou stranou tam lezou s reklamou.

Comments are closed.