Tak nám zdraží i .biz

Včera v pozdních večerních hodinách mi dorazila zpráva z tajného zdroje, že další na řadě v zdražování je .biz. Pro registrátory podraží celkem o 55 dolarových centů. Tedy z 7,30 USD na 7,85 USD (bez ICANN poplatku). Stane se tak 1. února 2012.

Celkem mě zaujalo, že Neustar zvolil stejnou cenu jako Verisign u .com domény. Ten avizoval v půli července také zdražování domén .com a .net (viz. článek VeriSign bude zdražovat domény). Přeci jen na takovém mezinárodním trhu jako je správa domén, by snad také mělo být nějaké konkurenční prostředí. Buď .com za 7,85 anebo .biz za 7,85 mi přijde spíše jako kartelová dohoda. Nepřipadá mi, že by Neustar a Verisign spolu soupeřili. Většinou je to právě soupeření mezi konkurenčními společnostmi co drží ceny dole. Takhle se břemeno přenáší na registrátory, kteří cenu naopak musí kolektivně zvedat.

No moc dneska přemýšlím. Pokud máte nějakou .biz doménu, kterou si chcete následujících X let nechat, tak by jste si měli do kalendáře napsat datum 1.2.2012 a ušetříte za každý rok 55 centů.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Tak nám zdraží i .biz”

  1. ono je to celé divné s doménama, když vlastně nad nima vždy drží nějaká jedna společnost monopol(není konkurence, která by poplatek tlačila dolů) a antimonopolní úřad to neřeší …

  2. no kdyz budes kupovat 100 .biz domen tak je to 55 dolaru pokud se nemilim, a to je docela dost :D

  3. M!r€k: to bys ale mohl říci naprosto o všem, i pouhé zdražení o 10 centů by se při nákupu 1000 domén projevilo. 55 centů je imho nic. osobně zase nechápu lidi, co jdou a koupí si CZ doménu za 200+ kč, když ji mohou získat mnohem levněji a rozhodně tam nejde o směšné částky jako je 55 centů…

  4. Tak je to vzdy.

    .biz nemuze soutezit s .com, ani cenou, takze nema smysl byt levnejsi nez .com.

Comments are closed.