Ohrozí domaining nová záplava TLD?

Už je to nějakou dobu co ICANN schválil plán, který umožní urychlený schvalovací proces při tvoření nových TLD (top level domain). Přibližně za sto tisíc USD si budete moci zakoupit svoji vlastní TLD. Samotný schvalovací proces by měl trvat přibližně jeden rok. Toto rozhodnutí bylo očekávané už delší dobu.

Nová šance pro města

Spousta měst usiluje o svou vlastní doménu. Asi nejznámějším příkladem je New York s jejich .nyc (new york city). Právě pro ně by byla nová možnost registrace TLD doslova požehnámím. Prostě si zaplatí sto tisíc USD a za rok jí mají. Vezmeme li v úvahu, že dnes stojí doména průměrného člověka 10 USD (nepočítám nás domainery) muselo by se prodat “pouze” 10,000 domén ročně, aby se nová doména zaplatila. V městě New Yorku žije přibližně 8,3 milion lidí. Většina z nich má přístup k internetu a také si něco přes internet koupila nebo využila nějakou internetovou službu spojenou s jejich městem. Představa, že každý bar nebo obchod má svou internetovou stránku může být naivní v měřítku celého území nějakého okresu, ale už ne tak velkého města jako je právě New York. Jednak dostupnost internetu je zde samozřejmostí, ale také jeho snadného využití například při objednávání fast food jídla nebo pugetu květin. Chci tím říct, že pro správce domény .nyc nebude problém získat 100K USD na provoz nové TLD.

New York se snažil ze všech amerických měst o svou vlastní TLD asi nejvíce, dalším je například Los Angeles (3,8M obyvatel). Nejsou to však jen americké města, která nahlas vyslovila úvahu o vlastní TLD. Mezi další patří napříkald Tokyo (8,5M obyvatel).

Co na to firmy?

Zde se moc informací získat nedá. Pro většinu firem to budou další náklady, zvláště pokud se stane vlastnictví TLD s názvem firmy prestižní záležitost. Rozhodně vypadá hezky notebooky.ibm, počítače.ibm nebo servr.ibm a pokud se náhodou přepíšete hodí vás to na hlavní stránk us vyhledáváním. Navíc si můžete být na 100% jistí, že co je na koncovce .ibm není podvod. Ovšem jaký dopad to bude mít na uživatele si budete moct přečíst v další části. Teď se ale vrátíme zpět k TLD a firmám. ICANN slibuje, že při schvalovacím procesu se nebude moct stát, že některá nově vzniklá TLD by byla typo doménou nějaké firmy. Upřimně nevím jak toho budou chtít dosáhnout. Přeci jen zaregistrovat si dnes ochranou známku není až takový problém. Navíc co když bude chtít mít svoji TLD například INM? To je krásná ukázka typo domény k IBM (překlep u B nebo u M, n je přesně uprostřed). Jak se zachová ICANN? Určitě bude hodně takových případů. Jak se ale ICANN zachová u případu, kdy jedno slovo může patřit více subjektům. Příklad: NTC, což je navíc typo doména k NYC. Zachová se podle pravidla kdo dřív přijde ten dřív mele?

Co na to uživatelé?

Nechci pochybovat lidech, kteří nám vydělávají peníze, ale faktem je že průměrné IQ internetu jde dolů. Přístup k celosvětové síti má dneska opravdu každý. Už to není výsadou brýlatých lidí, co dostávají jedničky z matematiky a čtyřku z tělocviku. Před nějakým časem jsem četl pěkný článek o upadají úrovni na veřejně přístupných diskuzích (škoda že už nemám link) . Ostatně kdo četl diskuze například na novinky.cz už ví o co jde. To je jen jedna strana mince. Další jsou postarší lidé, kteří na internetu hledají to co si myslí, že je už ztraceno. By jste se divili kolik lidí v letech našlo novou zálibu v youtube a písniček od autorů, kteří zemřeli dřív než se mnoho z nás vůbec narodilo. Co vám ale rozhodně doporučuji je sledovat jak takový lidé něco hledají nebo zadávají url. Jako domovskou stránku mají často seznam.cz a do vyhledávání zadávají URL. Věřte mi opravdu to dělají.

Ale zpět k samotné úvaze. Pokud si sečteme novou starší krev a lidi s nižším IQ, jak je dokážeme naučit, že už neexistuje jen .cz a .com? Většina z nich má problém s doménou třetího řádu. Mnoho z nich před ní ještě dává www. Jak jim vysvětlit že najednou funguje cz.support.microsoft. Nakonec to dopadne: www.cz.suppor.microsoft.cz a to v lepším případě. Lidé jsou zmatení už teď co teprve až ze zavedením nějakých pseudodomain hacků.

Pár dalších věcí k zamyšlení

– zavedení a provoz nových TLD bude stát ročně 20 milionů USD, možná právě kvůli tomu nás čekázdražování globálních TLD

– v některých lokálních sítích administrátoři přiřazují počítačům zvláštní domény, aby je rozšířili například .lan, .mobil, .boss

– to co pro nás může být bezproblémové slovíčko může být o pár tisíc kilometrů dál sprosté nebo nevhodné slovo, schvalovat něco na globální úrovni znamená že to nebude nikomu vadit v žádné zemi, náboženství, státním zřízení nebo jazyku.

– pokud někdo koupí doménu .hotel, koupíte si u něj doménudruhého řádu? Kdo nám zaručí, že nám zůstane? Registrátoři podléhají pravidlům ICANN, ale podobně jako vy můžete vyhodit nepohodlného člověka na doméně třetího řádu tak bude moct vyhodit vlastník TLD vyhodit “pronajimatele” domény druhého řádu.

– domény .travel nebo .aero byly propadák bude to s ostatníma lepší?

– nové domény budou mít při nástupu problém. Nebudou mít žádné linky, žádnou minulost. Masivní budování linků bude dělat problémy některým vyhledávačům.

– některé lokální vyhledávače vůbec neindexují většinu méně známích domén, například seznam.cz. Budou muset přehodnotit algoritmus nebo se na to prostě vykašlou?

– spousta domén dnes těží právě ze SEO výhody URL v doméně, změnší například google tuto váhu?

Takže si to shrneme. Bude s tím ještě moc starostí a problémů. Domaining to rozhodně nezničí a pokud si myslíte, že ano tak mi prodejte svoje top domény za registrační poplatek ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Ohrozí domaining nová záplava TLD?”

  1. všechno je vo hvězdach,myslím ale že nejsem v ohrožení,tak zatím neprodavam nic

  2. ohrožení? ba naopak… čím větší chaos, tím se lidé co tomu rozumí líp uživí :)

Comments are closed.