Co znamená parkovat doménu

witch_broom_parking.gifNedávno mě zarazilo, že spousta lidí neví co vlastně znamená parkovat doménu. Je pravda, že v Českých zemích si spousta lidí pod pojmem parkovat doménu, představí jakousi jednoduchou stránku, na které je reklama hostingové společnosti, jejichž klient si zatím nevytvořil prezentaci nebo nezakoupil hosting.

Zkusme si to trochu zjednodušit. Pro náš modelový příklad použijeme .cz doménu. Po zakoupení domény u většiny společností není doména generováná do zóny. Znamená to, že nemá nastavenou sadu nameservrů. Takováto doména je neviditelná pro vyhledávače. Prostě jako by neexistovala. Většina lidí, ale zároveň kupuje s doménou i hosting, takže po uhrazení faktury se společnost sama postará o nastavení nameservrů, které nasměruje na svůj servr, kde vaší zakoupené domény přiřadí nějaký adresář. Po zadání domény do URL se pak objeví obsah tohoto adresáře. Kde bude prozatím ona pověstná stránka “Tato doména parkuje u naší společnosti”. Jakmile však nahrajeme do adresáře prezentaci vše se změní. Takto funguje parkování domén pro většinu lidí v české republice. Domaineři však znají jinou formu parkování

Parkujeme za cash

Pokud vlastníte domény na kterých je nějaká návštěvnost, je možné tyto lidi “zpeněžit”. K tomu slouží některé z parkovacích společností. V minulém odstavci jsem psal o tom, že nový doména nemá nastavené žádné nameservry. Jestliže máte účet u některé z parkovacích společností jako je například namedrive.com, stačí si přidat doménu do portfolia a nasměřovat nameservry na tuto společnost. Po nějaké době (jakmile dojde k aktualizaci DNS servrů), se při zadání vaší domény objeví parkovací stránka. Jak taková stránka vypadá se můžete podívat na mé doméně apy.cz. Na stránce se bude zobrazovat reklama a vy si můžete změnit jak šablonu tak i klíčová slova. Po dosažení nějaké minimální částky (tuším 20 USD) si můžete nechat poslat peníze šekem nebo na paypal.

Co je vlastně parkovací stránka

Parkovací stránka je v podstatě jednoduchá stránka, na kterou po určitou dobu dáte nějaký obsah. Můžete si vytvořit i vlastní parkovací stránku s informací, že se na stránce pracuje a přidat popřípadě odkaz na starou prezentaci, pdf soubor s katalogem nebo například odpočtem v javascriptu či flash do spuštění stránky. Také je možné sem hodit nějakou reklamu, ovšem tady je nutné dát si na pár věcí pozor.

Co dalšího by jste měli vědět o parkovacích stránkách

Co je fakt

Většina nových stránek má při registraci do katalogů krátkodobý boost. Nejznámějším příkladem je v ČR seznam.cz. Je lepší proto registrovat stránku do vyhledávačů až když je spuštěná. Ovšem zabránit stránce v návštěvě robota je obtížnější, proto plánujete li velkou prezentaci, která bude těžit z vyhledávačů a katalogů, zaregistrujte si doménu ale nezadávejte nameservry.

Většina parkovacích společností využívá na stránkách speciální verzi adsense pro domain parking. Pokud si uděláte podobnou stránku, ale dáte na ní klasický adsense můžete riskovat ban.

Parkovací společnosti nedovolují měnit obsah stránek. Proto nemůžete například mezi sebou své domény linkovat.

Osobně čerstvě zaregistrované domény, až na pár, automaticky směřuju na namedrive.com. Zároveň totiž získáte i kvalitní statistiky o případné návštěvnosti, včetně místa původu.

Co se říká

Pokud stránka parkuje u parkovacích společností je jakoby nežila. Její věk se pak nezohledňuje po tuto dobu u googlu.

Google si prohlíží nově zaregistrované globální domény.

Minimální počet stránek pro “bezpečné” adsense by měl být 5 unikátních stránek.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Co znamená parkovat doménu”

  1. Kde jsi dosel na 5 stranek? Pokud uděláš jednu stránku s rozumným obsahem a dáš ji na vlastní doménu, tak bys neměl mít problém s umístěním AdSense. Jak jsi se dostal k číslu 5?

  2. Toto čísl ose vyskystlo na několika forech (napsalo to několik lidí z různých zemí). Není to potvrzeno, proto jsem to dal do části Co se říká. Je to spíše doporučení sám nevím nakolik to může být pravda.

  3. To číslo s minimálních počtem stránek by mě taky zajímalo. Můžeš to prosím nějak odůvodnit proč zrovna 5?

  4. Už jsem to psal výše je to doporučené číslo. Napsal jsem jej protože se na něm shodlo několik lidí na různých forech. Přišlo mi proto zajímavé jej sem dát.

Comments are closed.