nTLD .blog má v podmínkách, že registrované domény nezdraží

Důvěrou v nTLD v březnu pořádně otřáslo masivní zdražení 16 domén společnosti Uniregistry. Cena za některé vyletěla z jednotek dolarů až na stovky. Ti kdo si je registrovali mají smůlu. Buď si pořádně připlatí anebo je v záři nechají expirovat. Spousta domainerů si nebrala servítky a ti nejslušnější to označili za podraz. Dokonce i největší registrátor na světě GoDaddy pozastavil prodej domén od Uniregistry.

Konkurence Uniregistry doslova začala zachraňovat své nTLD jedním prohlášením za druhým. Někteří dokonce uzavřeli speciální smlouvy, kde dobrovolně limitují své možnosti na zvedání cen. K těmto společnostem se teď přidal i registr Knock Knock WHOIS There, LLC, který má pod palcem .blog.

O doménu .blog byl poměrně velký souboj. Zájem mělo hodně velkých společností. Zajímavé bylo, že .blog nakonec získala tajemná Knock Knock WHOIS There, LLC pro Automattic (provozuje wordpress.com) za 19M USD.

V současné době je registrováno celkem 92.695 domén .blog a jejich počet stabilně roste. Do konce prázdnin by měla překonat metu 100K. 61,4 % je registrováno přímo přes Automattic Inc. Většina je tedy přímo spojena se službou wordpress.com (jedná se o hostovaný CMS podobný open source WordPress, ovšem jede na jiném backendu). Popravdě .blog vypadá podle čísel velice zajímavě. Pouze 30 % jsou parkované domény. U nejoblíbenějších nTLD je to 50 – 73 %.

Ale zpět k tématu. Jestli přemýšlíte že si nějakou .blog doménu pořídíte, tak pro vás mám dobrou zprávu. Knock Knock WHOIS There, LLC přidal přímo do podmínek pasáž, že nezdraží stávající registrované domény.

5.1.1. Registrar agrees to pay Registry Operator or its designee in accordance with the fee schedule set forth in Exhibit A for initial and renewal registrations and other services provided by Registry Operator to Registrar (collectively, “Fees”). Registry Operator reserves the right, from time to time, to modify the Fees in a manner consistent with ICANN policies and Registry Policies. However, once a domain is registered, Registry Operator will not modify the Renewal Fee of that domain.

Cena za prodloužení .blog se dost liší, ale co jsem koukal nejnižší se pohybuje kolem 20 USD, což v porovnání s CZ rozhodně není málo.

Záver

Od Knock Knock WHOIS There, LLC je to rozhodně nejen hezké ale i správné gesto. Registr by měl jasně v podmínkách napsat za jakých podmínek a o kolik hodlá domény do budoucna zdražovat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup