Doménu .blog získala společnost Knock Knock Whois There LLC

O jednu z nejzajímavějších nTLD .blog svedlo těžký boj devět hráčů. Zájem měl například Google, Afilias, Donuts a spousta dalších. Spíše jsem tipoval, že by mohl doménu získat Google pro svůj Blogger. Celý proces značně zdržela námitka proti konfliktu názvu ke konci roku 2013. Ta byla zamítnuta  v listopadu 2015 a boj mohl pokračovat.

Nakonec doménu .blog za odhadovanou cenu 19M USD získala Knock Knock Whois There LLC, což jak se později ukázalo, je dceřiná společnost Automattic, přes partnera Primer Nivel (.blog, .news, .legal). Prozatím různé zdroje uvádí odlišené ceny 1️⃣. Automattic  založil Matt Mullenweg jeden z původních tvůrců WordPress. Automattic poskytuje pro WordPress speciálně upravený webhosting na wordpress.com. Hostovat můžete buď na subdoméně anebo si pořídit doménu vlastní. Podle neoficiálních odhadů u Automattic hostuje přes milion domén.

O backend, tedy IT zázemí, domény .blog se bude starat Nominet, který k tomu má potřebnou vlastní infrastrukturu. Jede na něm například  ccTLD .uk. Registrace budou probíhat přes dotblog.wordpress.com.

Plán spuštění je následující:

  • srpen 2016 – Sunrise (o registraci mohou zažádat držitelé ochranných známek)
  • říjen 2016 – Landrush (žádat mohou ti, kteří si myslí že na doménu mají nárok, většinou to končí aukcí, popřípadě jsou ceny podstatně vyšší)
  • listopad 2016 – General Availability (volná registrace pro všechny)

Pozor jak je zvykem do General Avalibility se většinou nedostanou prémiové kousky. Ty se budou postupně dražit za velké peníze. Takže se moc neradujte. Speciální formulář pro “přednostní registraci” v podstatě slouží většinou k tomu, aby se zjistilo které kousky by mohli být ty prémiové ;)

Co se týká pravidel a ceny, tak prozatím nejsou známá. Automattic slibuje, že doména .blog bude i pro ty, kteří nevyužívají jejich hostingové služby. Cena by měla být obdobná jako u ostatních nTLD. Můj odhad je 15 USD za prodloužení pro ty co u Automattic nebudou hostovat.

Bude .blog zajímavá?

Rozhodně patří mezi ty lepší nTLD a pokud by její cena byla nižší než .com mohla by i zaujmout. Blogeři nejsou domaineři a nějakou starou dobrou .com neřeší. Navíc jsou otevřeni všemu novému. Mimo ceny by mohla rozhodnout i vlna nadšení. Automattic má přes milion domén s WordPress. Možná to v roce 2017 prostě bude in mít blog na WordPress s doménou .blog.

Naopak proti mluví právě to, že vše bude zřejmě řešit jeden registrátor 2️⃣. Tohle není klasická TLD, ale projekt jedné firmy.

Aktualizace 16.5.2016

Původně to vypadalo, že si Automattic od Prime Nivel doménu koupil až teprve poté, co jí společnost získala. Ve skutečnosti však spolu Knock Knock Whois There LLC a Primer Nivel intenzivně spolupracovali ještě před koncem aukce. Peníze, které porazily velké hráče včetně Google šli přímo od Automattic.

1️⃣ Cenu 19M USD údajně napsal původně na svém blogu Matt Mullenweg, ale smazal jí, protože zřejmě porušovala smlouvu o mlčenlivosti. Tato částka však nemusí být konečná. Další náklady mohlo stát partnerství s Primer Nivel.

2️⃣ Podle DNW bude Automattic doménu nabízet i přes další registrátory. Pokud překročí určitý počet registrací, budou mít výhodnější ceny.

Zdroje

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup