Doména .ai vydělá ostrovu Anguilla v roce 2023 až 30 milionů USD

Anguilla je ostrov v souostroví Malých Antil, který má rozlohu pouhých 91 km čtverečních a rozlohu necelých 16 tisíc obyvatel. Jejich HDP bylo v roce 2021 288M USD. Díky vzrůstající popularitě domén .ai může v roce 2023 děla až 10 % jejich HDP registrace domén.

Stability.ai, X.ai a Character.ai jsou jen některé z populárních projektů, které vsadili na doménu .ai. Mnoho technologických gigantů si svou doméu .ai pořídilo již dříve (Google.ai a Facebook.ai vedou návštěvníky na AI těchto společností, Microsoft.ai prezentuje služby Azure AI pro firmy).

Celkový počet registrací .ai se v uplynulém roce téměř zdvojnásobil na 287.432, podle Vince Cate, který po desetiletí spravuje doménu .ai pro Anguillu. Což popravdě není moc vzhledem k řadě nTLD, které mají o dost více a podobné zaměření. Na druhou stranu domény .ai nejsou zrovna levné. Na Subreg jsou aktuálně za 2127 CZK.

Vince Cate odhaduje, že Anguilla získá až $30 milionů za registrace domén v roce 2023.

O doméně .ai

Doména .ai je národní doménou nejvyššího řádu Anguilla. Registr domény je pod správou Vince Cate. Ačkoliv původně byla určená pro použití v rámci tohoto teritoria, doména .ai se stala populární mezi start-upy a společnostmi zaměřenými na umělou inteligenci, protože “AI” je běžnou zkratkou pro “artificial intelligence” (umělá inteligence).


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Doména .ai vydělá ostrovu Anguilla v roce 2023 až 30 milionů USD”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.