Jak mi jde investování na eToro VIII. – prosinec 2021

V květnu tohoto roku jsem při procházení seznamu SPAC, které mají uzavřenou dohodu narazil na $FTCV, která přivede na burzu investiční platformu eToro. Než jsem investoval rozhodl jsem se, že si to nejdříve vyzkouším. Nakonec jsem tam zůstal a zkouším přes eToro spekulovat s kryptoměnami, akciemi a to včetně shortování, které mi však moc nejde.

UPOZORNĚNÍ: Moje pokusy o investování/spekulace berte s rezervou. Já to dělám pro zábavu a jsem smířený s tím, že můžu o peníze přijít.

Jak probíhal prosinec

Přiznám se, že jsem očekával růst $BTC. Ne že by dosáhl na nějakých 100K, ale že se do Vánoc přiblíží k 60K. Proto jsem se rozhodl část volné hotovosti vložit do vybraných akciových titulů. Inspiroval jsem se přitom nákupy ARK invest.

Jenomže $BTC si zvolil jinou cestu…

Vývoj $BTC v prosinci 2021
Vývoj $BTC v prosinci 2021

Samozřejmě mám část peněz v buy order právě kvůli rychlému propadu $BTC. S tím jsem byl spokojený, ale stále jsem věřil v růst, takže nastavil trochu moc vysoké take profit. U $BTC přitom jedu na 20 %.

Bohužel propad zasáhl i akciové trhy, a tak moc nebylo z čeho vybírat prostředky na nákupy levného krypta. Postupně jsem prodával vše co bylo zelené (mimo čínských akcií).

Díky prosincovému propadu to byl slabí měsíc. Jen 9 uzavřených obchodů, část z toho akcie těsně nad nulou, takže zisk jen 22,94 USD. V průměru 7,40 % na obchod. Průměrná doba držení je 14 a půl dne.

Všechny uzavřené obchody na eToro za prosinec 2021.
Všechny uzavřené obchody na eToro za prosinec 2021.

Jak vidíte po delší době jsem zkusil zase short. Povedla se Tesla a ETF $YINN. Na páku jsem zkusil na long koupit i $MARA což je Marathon Digital Holdings, Inc., jeden z největších těžařů BitCoin v USA. Bohužel v jeden den se na chvíli cena $BTC hodně propadla a aktivoval stop loss. Když jsem o tom přemýšlel, nebyla to zas tak špatná investice. Pokud věřím kryptu, tak tyto společnosti prostě půjdou nahoru. Navíc většina z nich teprve své operace rozjíždí. Nakonec jsem $MARA a $RIOT koupil přes FIO.

Z krypta jsem prodával jen $MATIC, který krásně rostl nahoru. Jedná se o projekt Polygon, který je druhou vrstvou na Ethereum, kde pomáhá řešit problém vysokých poplatků. Jeho obliba pořádně roste.

Akcie

Co se týká akcií čínských firem, začínám být celkem skeptický. Zdali už tamní realitní bublina praskla nevím, a až se to stane stejně se to projeví až za delší dobu. Do té doby by to chtělo se akcií zbavit. Nastavil jsem si z nich take profit a počkám.

Dále mám akcie PayPal, které mi přijdou zajímavé. Ovšem než cena poroste může to být 6 – 12 měsíců. Záleží jak se jim povede integrace krypta a samozřejmě účetní kvartální zprávy.

Coinbase jsem kupovat v rámci toho co kupuje ARK invest, ale tato akcie se mi fakt libí. Čím více vidím do krypta, co dělá Coinbase a jak se jim daří (reporty, statistiky) tak si říkám že by stálo za to si je koupit i do hlavního portfólia.

Další Robinhood, AitBnB, SoFi, Twitter, Drafking, Zoom ty asi jen tak do zisku nepůjdou, ale uvidíme. Vypadá to že na akciovém trhu je stále peněz dost, i když mám pocit, že se spíše přelévají do velkých firem.

Krypto

Krypto jsem postupně dokoupil. Teď nezbývá nic jiného než čekat. No a jelikož je čekání nuda, tak zkouším i věci mimo eToro a spekulace. Viz. články:

Závěr

Celkově byl prosinec na eToro můj druhý nejhorší měsíc. Celé portfólio se propadlo o 9,27 %. Za celý rok 2021, resp. od května jsem celkově +17,28 %, což není nic extra na to že se zaměřuji na krypto. To se dá udělat i stakingem :)

Můj rok 2021 na eToro.
Můj rok 2021 na eToro.

A co rok 2022? Budu asi dál držet stejnou strategii, ale musím se více krotit. Soustředit se jen na to, co má smysl. Nebýt chamtivý. Pokud bude krypto i v tomto roce dost volatilní, tak nemá cenu čekat na velké zisky a zkusit to více točit.

Samozřejmě HODL funguje velmi dobře, ale od toho mám jiné projekty.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Jak mi jde investování na eToro VIII. – prosinec 2021”

  1. Asi by jsi měl dobrý nenastavovat stoploss tam, kde tomu opravdu věříš – když se ti aktivuje a pak hned kupuješ :)
    Můžeš tu Čínu trochu rozvést? Co jsem pochopil, tak na to trh reaguje velmi laxně a Evergrande neřeší – a přitom je už teď jasný, že závazkům nedostojí.
    Já BABA srazil nákupku na 137 USD, další nákup mám na 108 a 99 … pod stovku bych přikupoval leda po velkém uvážení, tam už to asi může spadnout kamkoliv

    1. Tam byla moc velká páka (5x) a nečekal jsem že tam dosáhne knot. Já normálně stop loss nepoužívám, ale eToro to u shortu vyžaduje. Ale už jsem tehdy počítal s tím že nakoupím do FIO za větší peníze :)

      Čína – Evergrande je velký problém, ale Čína jej prostřednictvím bank klidně může zachránit když bude chtít. Spíše jako varování vidím, že Evergrande není jediný. Další kdo měl problém je Shimao Group. Je otázkou kolik tam toho toho může být dalšího.

      Konkrétně o Aliababa se ale nebojím. Tam samozřejmě ještě může být propad, pokud Čína stáhne všechny akcie z burzy v USA. Aliaba se začne věnovat cloudu, kyberbezpečnosti atd. a akcie poletí. Případně jak se začne všechno zdražovat tak kvůli drahým energiím, tak zase poroste čínská ekonomika, která jede na uhlí :)

      * https://www.theguardian.com/world/2021/dec/15/china-housing-market-slumps-again-as-another-developer-runs-into-trouble

      1. Short a ještě na páku, ty jedeš:)
        Tak jestli myslíš, že je odpis z US burzy reálná možnost (pravděpodobná), tak lepší koupit rovnou čínský ticket, ale to na eToro / Fio / Patria…běžných brokerech není

        1. On to byl long (špatně jsem to napsal), ale jak je to na páku tak jsou tam stejné pravidla.
          Na eToro kupuju akcie čínských společností z HK burzy, tam by měly zůstat. Výjimkou je $BIDU.

          1. Ajo, já furt vyhledával “BABA”, oni tam mají i HK, díky za info.)
            BIDU je teď asi dobrý čas na nákup.. ale nevidím tam takový potenciál

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.