Další zajímavý SPAC: $FTCV přivede na burzu eToro

Přiznám se, že se mi ty SPAC celkem zalíbili, takže jsem si vyjel něco přes 140 SPAC, které už jsou ve stavu definitive agreement (vědí koho přivedou na burzu a už se čeká jen na papírování). Postupně je procházím a proškrtávám. Ty nejzajímavější pak detailněji zkoumám. Aktuálně jsem u čísla 24, takže na začátku. Dva z toho už jsem koupil a nejraději bych jich koupil dalších 7, ale rozpočet na všechny nemám, takže budu muset hodně vybírat :)

K předchozím $AGC, $AONE a $APXT jsem dneska přidal $FTCV neboli Fintech Acquisition Corp V, který už dojednává sloučení s eToro, což je něco mezi sociální sítí a investiční platformou. Zní to podivně, ale tento koncept překvapivě dobře vypadá a zřejmě i funguje. Ale projdeme si to postupně.

Co je eToro

eToro sami sebe nazývají Social Investment Platform. Jejich vize je otevřít svět investování každému. Navíc přináší i pár zajímavých nástrojů, které pomohou i začátečníkům investovat do akcii, fondů, kryptoměn a komodit. K lednu 2021 mají 18,7 milionů uživatelů z toho na 1,2M účtech jsou peníze, většina je z Evropy (69 %) a Asie/Indonésie (18 %). Je to zajímavé, že jen malá část je z Ameriky.

Jak to tedy v reálu vypadá? Na první pohled se to tváří jako velice snadná platforma pro investování. Vážně nedá se to ani srovnávat třeba s FIO e-broker. Vše je intuitivní a tak nějak blbuvzdorné. Ani se mi nechtělo věřit, že to jde udělat tak jednoduše. Buď můžete investovat přes internetový prohlížeč, což mi přijde přehlednější anebo to lze dělat i přes mobil.K dispozici jsou interaktivní grafy, nějaké analýzy atd.

Pokud nechcete využívat sociální část eToro tak nemusíte, ale popravdě tohle je velká síla eToro. Představte si Twitter, kde ke každé akcii, komoditě, kryptoměně atd. je vlastní feed, kam můžete vkládat příspěvky a diskutovat s ostatními. Uživatelé jsou přitom rozděleni do skupin podle toho kolik mají zainvestováno a systém jim vypočítává i nějakou úspěšnost. Hned víte s kým se bavíte. Zkušenější členové komunity jsou navíc velice sdílní. Pořádají třeba různé Q&A, kde odpovídají na všechny otázky. Ostatně při investování se společný úmysl celkem hodí, navíc jak jsme se díky WSB přesvědčili může ovlivnit výrazně i trh.

Jenomže je v tom více. Zkušenější, úspěšní a místní celebrity můžete kopírovat při investování a to dokonce automaticky. Stojí to tuším minimálně 500 USD, ale pak automaticky s těmito penězi děláte to co oni. Je to jako osobní fondy :) Navíc čím více lidí vás bude kopírovat tím více peněz dostanete jako bonus. Celá platforma tak vlastně motivuje ty co to umí více se propagovat, dělit s ostatními o informace atd. Četl jsem i pár recenzí, kde lidi prostě jen kopírují zkušenější a o nic se nestarají, přitom vydělávají. Pro mě by to asi úplně nebylo.

V každém případě sociální aspekt celé platformy eToro je hodně silný a funguje to. Co jsem začal více investovat tak hledám informační kanály a zdroje. Nejednou už jsem v Yahoo Finance! našel velice zajímavé informace, které mě vedli k objevení zajímavých příležitostí. Tady je to všechno pod jednou střechou. Těším se až to do detailů více prozkoumám.

Mimo kopírování jsou k dispozici i chytrá porfólia, která můžete také využít, ale ještě jsem je nezkoušel.

eToro poměrně rychle roste. Samotného by mě to tak nezaujalo, pokud by mě pořád nepronásledovala jejich reklama. Původně jsem si dokonce myslel, že to je jedna z těch aplikací na rychlé obchodování s akciemi z USA, ale ukázalo se, že toho umí víc. Podle grafů z prezentace pro investory je vidět krom rychlejšího růstu, více obchodů i klesající cena za nové uživatele.

Samozřejmě hraje se tu o trh o velikosti 78 bilionů USD, ze kterého si digitální obchodování ukusuje 20 %. Nové platformy přináší jednodušší a přehlednější UI, nízké nebo žádné poplatky, nové atraktivní produkty a možnost kupovat jen část akcií. Zatím v tom létají převážně miléniálové, ale postupně se přidává i generace baby boomers.

Svou roli v tom sehrává i atraktivnost kryptoměn, kde eToro je poměrně aktivní a přidává to co je in a žádané.

V prezentaci jsem našel i tuto timeline, která ukazuje jakým směrem se společnost ubírá. Překvapuje mě, že celkem dlouho byla mimo zájem USA. Teď tam však celkem silně cílí. Když jsem procházel jaké mají promoakce pro nové investory, tak hodně toho je cíleno jen na USA.

eToro vydělává hlavně na obchodech (87 %). To jest rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou. Dále jsou tam menší poplatky při shortování a zřejmě i obchod na páku (nezkoušel jsem). Menší část zisků jde z úroků (7 %), poplatek z konverze měn a ostatní dělá 6 %.

eToro potřebuje hlavně platící účty, to je jejich cíl. Mají tam celkem odvážné čísla, ale tím jak dokáží cílit na aktuální poptávku by jim to mohlo jít.

Výhled růstu je pro všechny SPAC vždy hezký :) Nicméně cenu akcií zde může výrazně táhnout spokojená komunita, ta když získá jejich akcie, tak bude svá portfólia přesouvat sem. U firem které přes SPAC vstoupí na trh jsem si všiml, že často se o nich neví. To tady nehrozí, což může opět cenu táhnout nahoru. Market cap je “jen” 10 miliard. Koukněte se kam vystřelila Coinbase a to ani neumí na rozdíl od eToro Dogecoin :)

 

Co se týká samotného SPAC, tak je poměrně velký. Výsledná společnost po sloučení bude mít market cap 10.366M USD. Cena je teď pod 11 USD/akcie, což je způsobeno výprodejem před spojením, který je u všech SPAC.

Osobně jsem do toho šel a koupil pozici přes FIO do mého rostoucího portfólia. Nezdá se mi to jako nějak extra riziková investice v porovnání třeba s dalšími SPAC do kterých jsem šel. Nicméně je třeba si uvědomit že to je SPAC a stále se může spousta věcí ještě pokazit, včetně toho že ke sloučení nedojde. Dále ta krásná čísla se nemusí dařit naplňovat. Společnost má na stránkách povinné varování “67% účtů drobných investorů přichází o peníze při obchodování s CFD s tímto poskytovatelem”.

Samozřejmě nikomu nic nechci radit, já osobně investují pro zábavu a nerozumím tomu :)

Vyzkoušel jsem eToro

Když už jsem studoval čísla, recenze a prezentace, tak mě napadlo si eToro vyzkoušet. Registraci jsem udělal na počítači a spároval to s telefonem. Dal jsem si tam minimální vklad 200 USD. Bylo potřeba provést ověření (email, telefon, občanka, výpis z účtu). To mi zabralo cca 30 minut sehnat/nafotit. Ověření dělají manuálně a trvalo cca 3 hodiny. Po celou dobu můžete investovat ale je tam nějaký limit.

Vzhledem k tomu, že bylo po půlnoci a trhy zavřené, tak jsem koukal hlavně na kryptoměny. Zjistil jsem, že tam mají všechno oblíbeného, dokonce i Dogecoin, což mě překvapilo. Nakupuje se bez poplatku, ale je tam rozdílná cena nákup/prodej. Nákup akcií je bez poplatku.

Poměrně jednoduše se dá u shortovat. Poplatek je tam velmi nízký. To jsem si vyzkoušel na Dogecoin, poté co je Elon Musk napumpoval. Zatím jsem v mínusu, ale poplatek je 0,01c den (0,02c víkendový den) při minimální investici 25 USD. Takže času dost než to spadne.

Akcie se kupují za minimálně 50 USD. Přitom je nemusíte kupovat v celku. To se mi líbí, protože je to cesta jak si postavit portfólio s firem kolem polovodičů, o kterých jsem psal v článku o Intelu. Navíc u FIO jsou poplatky poměrně vysoké, takže musíte kupovat větší množství. Tohle je cesta jak vytvořit miniportfólia o kterých jsem už dříve uvažoval. Krom čipů jsem psal o 5G portfóliu a láká mě i kybernetická bezpečnost. Za 1K USD si poskládáte celkem hezké portfólio.

Jinak eToro jsem zvažoval na SPAC, ale v nabídce je nemají. Nemají tam chybí spousty dalších akcií, které mám. eToro tedy FIO nenahradí. Nejsou tam hlavně ani české akcie. Ale na ty menší portfólia, získávání zkušenost je to fajn.

Co se týká investice do komodit, tak minimální investice je 1000 USD.

Jak mi to s eToro půjde dál vám dám ještě vědět. Zatím to mám jako zábavu. Pokud byste jej chtěli vyzkoušet, tak použijte můj affil link, budu vám vděčný :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Další zajímavý SPAC: $FTCV přivede na burzu eToro”

  1. Jako ten rozdíl v komisích oproti Fio je fakt obrovský viz. https://investplus.cz/srovnani/etoro-fio/. I přesto mi ale eToro přijde na dlouhodobé investování celkem k ničemu, především kvůli malé nabídce aktiv. Je to zkrátka taková hračka pro začínající …

    1. Abych řekl, že to je k ničemu tak dlouho jsem to ještě netestoval. Třeba ty firmy vyrábějící polovodiče a věci kolem (celkem 20 firem) jsem z toho poskládal bez problémů. Nabídka mi nepřijde tedy tak malá. Navíc se rozšiřují s tím jak rostou. Nejsou tam akcie z OTC a chybí SPAC. Ze zajímavých investic co mám na FIO jsem tam nenašel $GEO a $RMO, což jsou ale velmi rizikové kousky. Souhlasím s tím, že to je pro začátečníky ideální. Mě jako začátečníkovi se to tedy líbí :)
      Teď to hlavně chci zkoumat jako zdroj informací.

Comments are closed.