Jak jsem se zúčastnil 2. várky Crowdloans na Polkadot

Polkadot je jeden z blue chips kryptoměn. Je to v mnoha ohledech unikátní projekt, s velkou komunitou na kterou je zaměřený. Popravdě co jsem se dostal v polovině roku ke kryptoměnám tak mě každou chvíli doslova udivuje kam se všechno posouvá, jak velké a unikátní projekty to jsou. Ale zpět k Polkadot.

Polkadot

Polkadot nechci moc rozebírat do detailů, hezky zpracovaných informací je všude dostatek. V krátkosti jen řeknu, že to je unikátní blockchain, který má sloužit jako nultá vrstva pro další blockchainy, které se na něj postupně napojí. Celkem má prostor jen pro 100 takzvaných parachainů.

První parachainy se připojily teprve nedávno, přitom Polkadot je v kapitalizaci 10. s 28,5G USD. Polkadot je silně komunitní projekt, přes 67 % $DOT je stakováno.

Parachain

Aby se parachian mohl k Polkadot připojit tak buď musí být prospěšný pro komunity (Common Good Parachains) anebo vyhrát aukci. Vyhraje ten kdo získá nejvíce $DOT. Ovšem $DOT se nepálí pouze se na určitou dobu uzamknou. Tato doba je nejčastěji 2 roky. Je tedy nutné sehnat co možná nejvíce $DOT. A tady mimo investic vývojářů a soukromých investorů, kteří mají peníze v projektu, vstupuje i komunita formou Crowdloans.

Crowdloans

Zájemce o slot pro parachain vyhlásí crowdloan, tedy že kdokoliv může na jeho aukci přispět, a za to něco nabídne. Většinou jsou to tokeny nového projektu, ale vzhledem k tomu, že rozhoduje i rychlost tak to mohou být například NFT. Přeci jen pokud bude aukce úspěšná tak člověk na 2 roky ztratí možnost se svými $DOT manipulovat.

Právě rychlost je důležitá. Jednak není přesně dané kdy aukce skončí, protože to je ochrana proti příhozům v poslední chvíli a také komunita probírá, kdo má a kdo šanci aukci vyhrát. Ten kdo získá rychle náskok může mít výhodu, protože se o tom samozřejmě bude i psát.

V rámci 2. várky je celkem 6 aukcí. V předem stanovených dnech (30.12.2021, 13.01.2022, 27.1, 10.2, 24.2 a 10.3), ale náhodný čas se vezme “screenshot” aktuálního stavu v blockchainu a kdo bude mít nejvíc, ten získá slot a jeho aukce se uzavře. Další pak pokračují. Po skončení 2. várky se $DOT u nevýherních projektů vrací.

Všiml jsem si, že projekty, které jsou si jisté svým vítězstvím toho nabízí méně. Přitlačit musí i méně známé projekty, které třeba za sebou nemají existující tokeny, které už mají svou hodnotu.

Příklad 1 – Efinity se v 1. várce aukcí nepodařilo získat slot, ale byl předposlední, takže všichni vědí že 2. várku aukcí vyhraje. Proto nabízí své tokeny a dále 250 NFT pro ty co přispějí nejvíce.

Jinak všimněte si na levém grafu, že se nemusí vybrat celá částka a pak distribuce $EFI tokénů tomu bude odpovídat (čím méně lidí tím více se rozdělí). Pokud by aukce skončila za stávajících podmínek, tak všichni dostanou 35 $EFI. Tokeny $EFI už jsou nějakou dobu v oběhu a obchodují se aktuálně za 1,1 USD. Teoreticky tedy za svou $DOT získáte 38,50 USD. Jen pro zajímavost, nedávno se dala $DOT sehnat pod 25 USD. Samozřejmě v reálu tokeny nedostanete hned, ale budou vám je dávat postupně. Pokud by Efinity rozdali plánovaných 200M tokenů naráz, tak by to mohlo při přetlaku prodeje shodit trh.

Některé projekty naopak vsází, že vám dají pevný počet tokenů. Ať už se vybere jakákoliv částka.

Příklad 2 – Equilibrium nemá nic jisté. Celkem se v této várce bude dražit postupně 6 slotů. Takže na to musí chytře. 30 % bonus pokud stihnete přihodit do 25. prosince (do 2 dnů od začátku), bonusy pokud už jste podpořili jejich předchozí/jiný projekt, navíc 3 % pro vás a kamaráda pokud jej přivedete. Prostě affil :)

Je zajímavé co který tým vymyslel, aby přitáhl pozornost. Schválně koukněte na parachains.info/auctions.

Crowdloans na Polkadot jsou zajímavá příležitost

V kryptu je spousta příležitostí každý den. Často se zcela vymykají běžnému chápání jak jsou výhodné. Samozřejmě jsou tam vždy poměrně vysoká rizika, volatilita atd. Na druhou stranu pokud nějakému projektu věříte a chcete jeho tokeny/mince prostě držet dlouhou dobu bez ohledu na vývoj ceny, tak je můžete zhodnotit mnoha způsoby. Oblíbený je například staking, ale je toho více.

No a jedna z možností jsou crowdloans. Věříte že tu bude Polkadot za 2 roky až se uvolní tokeny? Pokud ano, tak proč přitom nevydělat nějaké peníze?

V rámci diverzifikace jsem crowdloans chtěl zkusit, ale popravdě už toho bylo hodně a neměl jsem na to moc času. Jednak to technicky není zas tak jednoduché a také musíte projet ty projekty, do kterých chcete investovat a sledovat je. Je třeba totiž sledovat i celý ekosystém blockchainu. Myslel jsem si že jich zvládnu sledovat několik ($ADA, $SOL, $DOT, $BNB, $ETH) ale aktuálně zvládám jen Solana.

Nicméně když se Crowdloans objevily na Binance, tak jsem si řekl že do toho jdu. Tam je to jednoduché, nemusím si hlídat snadno přehlédnutelné detaily jako, že peněženky s $DOT musí mít vždy minimálně 1 $DOT anebo jak vlastně vybírat postupně odměny. Navíc umožnili investovat od 1 $DOT, zatímco když do toho jdete sólo potřebujte 5 $DOT.

I tak jsem si o tom toho moc nenastudoval a investoval spíše do projektů, co my přišli zajímavé a ještě se zpožděním.

Řekl jsem si, že další kolo si musím více hlídat, ale Binance 2. várku aukcí parachainů Polkadot nespustili. Nikde k tomu nic nepsali.

Bylo 23. prosince pozdě v noci a já si říkal, že mám trochu času, tak jej investuji do toho, abych přišel na to jak to udělat. $DOT jsem měl nakoupené, protože jsem kupoval dipy na Coinbase.

Stáhl jsem si rozšíření do prohlížeče polkadot{.js} a zkusil to napojit na můj Ledger, což se mi nepovedlo. Vím že tam je nutné trochu specifické nastavení, ale neměl jsem čas to zkoumat, tak si říkám půjdu na ostro jen z rozšířením. Stejně tam budou všechny $DOT zamknuté. Vygeneroval jsem si další peněženku a zjistil, že to rozšíření vlastně není peněženka :)

Jen se přes něj přihlásíte na webu polkadot.js.org, kde pak už vidíte zůstatky, můžete posílat $DOT atd. Chvilku si to proklikám a říkám si jak rozdílně to každý blockchain má udělané. Každý to dělá po svém a investuje do toho spoustu času a peněz.

Ok pak si vyberu dva projekty (Efinity, Equilibrium) kam hodím 5 a 6 $DOT a jdu spát.

Závěr

To co jsem naspal je jen krátký souhrn. Berte to jako tip pro další vlastní výzkum :)

Nějaké $DOT jsem měl na staking na Binance, pak jich mám ještě něco na eToro, ale to je spekulace. Věřím že jakmile si lidi uvědomí jak jsou aukce parachainů výhodné, tak to $DOT začnou proudit peníze, které budou na 2 roky vázané. Takže teoreticky může dojít k tomu, že na aukcích nebudou a jejich cena půjde nahoru. Většina $DOT se stakuje, v prví várce aukcí bylo zablokováno přes 9 % všech $DOT v oběhu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.