Když graf BitCoinu jde doprava…

Zatímco u akcií jsem v současné době opravdu na vážkách, tak v kryptu se snažím hledat zajímavé investiční příležitosti a do toho budovat pozice. Bohužel současná situace moc nesvědčí pokecu v hospodě, kde člověk díky brainstormingu se zkušenějšími lidmi mohl rychleji spojovat stopy vedoucí k zajímavým možnostem. No propásl jsem toho hodně, ale to neznamená že se stále něco nedá najít :)

UPOZORNĚNÍ: Moje pokusy o investování/spekulace berte s rezervou. Já to dělám pro zábavu a jsem smířený s tím, že můžu o peníze přijít.

Aktuální stav BitCoinu

Nedávno jsem vedl diskuzi proč BitCoin spadl pod 60K, když všechna onchain data mu přála. Celá komunita byla natěšená a všichni čekali že do konce roku překoná hranici 90K USD. Moje odpověď na to je – “BitCoin spadl protože nerostl.”

Zná to divně? Když se podíváte na aktuální akciový trh, konkrétně technologické tituly, tak jsem ve stavu, že když výrazně neporazíte předpokládané odhady nejen zisku, tak vás trh potrestá. Dokonce už nestačí ani splnit očekávání, prostě musíte být lepší, jinak akcie letí dolů. Nedej bože pokud jen v nějaké metrice nesplníte očekávání, pak se titul propadne. Přitom se nad ta čísla posadíte a srovnáváte čísla z předchozím rokem, anebo že čistý zisk nebyl tak dobrý protože se investovalo, tak vám ty výrazné propady nedávají smysl.

Podle mě BitCoin je na tom stejně. Všichni od něj v listopadu očekávali že pořádně poroste, aby mohl ke konci roku dosáhnout na metu 90K USD. Jenomže on rostl jen pozvolna. Takže ho trh potrestal. Investoři vybrali zisky a nalili je jinam, ať už jsou to alt coiny anebo akcie.

V prosinci se k tomu přidala nejistota na akciových trzích, geopolitická rizika, inflace atd. Možná si říkáte, že BitCoin by proti tomuto měl být vlastně pojistkou, ale to neplatí. BitCoin drží stále více a více lidí, kteří investují i do akcií, případně dalších komodit přes ETF anebo realit přes REIT. Vždyť dnes už kryptoměny běžně potkáte v aplikacích, kde se běžně kupují akcie (například eToro). Tito investoři mohou velice snadno přelévat peníze z kryptoměn do akciových titulů.

Dále tu máme velké investory, kteří si $BTC a $ETH pořídili protože dnes už se běžně říká, že by je měl mít v portfóliu každý. Názory se různí, četl jsem od 1 – 5 % portfólia. Jenomže tito zkušení investoři, jsou tak zkušení a úspěšní protože mají pravidla, kterých se drží. Když krypto leze nahoru tak velice snadno se z 5 % stane třeba 10 %. Oni se rozhodnou jej redukovat a nakoupit za to akcie, protože ho chtějí mít v portfóliu právě 5 %.

BitCoin pokud zůstane na trhu kryptoměn dominantní, tak bude stále více a více korelovat s akciovým trhem. Což si myslím že je dobře, protože když půjde dolů, tak zkušenější investoři mohou jeho cenu tlačit nahoru, aby dokoupili do svého portfólia.

Když jde graf BitCoinu doprava

Mě osobně se volatilita líbí. Díky experimentování s akciemi OTC jsem si zvykl být v mínuse a čekat na příležitost. Některé tituly potřebují i roky. Ve světě kryptoměn se všechno děje velice rychle. Ráno se probudíte, kouknete na několik notifikací na mobilu, které ohlašují růst ceny a uzavřené obchody. BitCoin udělal velkou zelenou svíci. Projdete co se děje a plánujete další strategie. Jenomže tohle vše se většinou děje naráz. Musíte si na to počkat.

Většina dní je místo toho, že stagnuje, nebo prostě graf jde jen doprava. Trochu povyleze nahoru, když jsou zelené futures US akciových indexů, anebo dolů pokud jsou červené. Jinak vesměs nuda.

Tento stav strhne nejen hlavní altcoiny, ale často i zbytek ekosystému na nich postaveném. Takže žádné velké trady, občas něco přikoupit…

Jenomže kryptoměny mají jednu výhodu…

Ignorujte fiat a svět bude zajímavější

Dříve byly kryproměny jen tokeny/coiny, které se měnily za USD. Nic se s nimi nedalo dělat. Teď už umí chytré kontrakty, buduje se na nich úplně nový koncept decentralizovaných financí a NFT otevřelo cestu k nové generaci online her a chytrých smluv. Obrázky teď neřeším, to mělo zůstat jako proof of concept, anebo vlastně ne, díky tomu se vše urychlilo.

Jinými slovy, pokud budete sledovat jen kolik máte tokenu/coinů a s nimi dál pracovat, tak nějaký propad ceny v USD ani nemusíte řešit.

DeFi

Nemyslím tím obchodovat je, ale využít například příležitostí DeFi, viz článek Going down the crypto rabbit hole – DEX, pooly, farmy a staking. Než se situace zase uklidní, tak můžete počet tokenů/coinů zvýšit i o pár desítek procent. Staking a Swap likvidity jsou nejběžnějším příkladem v kterém se točí vyšší desítky miliard USD.

Celkové množství USD v DeFi na dApps na blockchainu Ethereum

Na grafu jsou jen data z blockchainu Ethereum, který je dominantní. Celkem je aktuálně v DeFi na všech blockchainech cca 147 miliard USD. Ovšem ne vše je ve stakingu a swapu likvidity.

Získejte nové tokeny

ICO

K novým tokénům se nejlépe dostanete přes ICO (Initial Coin Offering), což je něco jako úpis. Vývojáři potřebují peníze a na oplátku vám za velmi výhodnou cenu dají první tokeny. Většinou je o ICO velký zájem, takže jsou zde nějaké podmínky. Například musíte na nějaké k tomu určené dApp stakovat určité množství tokenů nějakou dobu (raydium.io).

Swap likvidity

Po ICO následuje většinou spuštění swapu likvidity, který je podpořen nějakou farmou, kde máte navíc odměnu, protože nový token potřebuje likviditu. To jsou ty stovky procent ročně :) Jenomže tyto farmy většinou nejedou celý rok a navíc čím více lidí v nich je tím klesá roční výnos. Za týden či měsíc už jste v desítkách procent.

Staking

Někde můžete i stakovat token dané dapp a dostávat za to přímo token nový. Má to tak například PancakeSwap. Tam jsou pak menší rizika, protože kdykoliv můžete přestat a co jste tam vložili se i vrátí + navíc máte nové tokeny.

Polkadot Parachain Crowdloans

K tomu všemu se ještě občas naskytne nějaké zvláštní příležitost. Například teď to jsou aukce parachainů blockchainu Polkadot. Polkadot je něco jako level-0 blockchain, ke kterému se v budoucnu připojí 100 parachainů. Ty mohou fungovat samostatně a mít vlastní projekt. Polkadot je pak bude spojovat mezi sebou. Osobně hodnotím Polkadot mezi jeden z nejzajímavějších blockchainů společně s Cardano, Solana, Binance Smart Chain a samozřejmě Ethereum.

Právě tyto parachainy, aby získaly slot musí získat podporu komunity. Jsou tak vypsané aukce, kterých se účastní a komunita může svůj projekt podpořit tokenem $DOT. Stačí jej stakovat po dobu aukce. V případě že váš projekt v aukci vyhraje, tak se $DOT zablokují na 2 – 3 roky a vy dostanete postupně odměnu od projektu, který jste podpořili.

Tento koncept je zajímavý a také vyzkoušený. Proběhlo totiž testování na Kusama (testovací kopie Polkadot), kde se to snad všem vyplatilo. Navíc tím že jsou zablokované $DOT, jich je méně v oběhu a cena může lépe růst. Spousta lidí tak spekuluje na růstu, což je znát, protože právě teď se $DOT pohybuje kolem 27 USD.

První kolo aukcí už je téměř dokončeno a druhé začíná už 23. prosince (více info na polkadot.network/auctions/). Osobně jsem toho využil a postupně přikupuji $DOT na Coinbase (pokud se zaregistrujte přes můj affil a uděláte obchod za 100 USD dostanete 10 USD zdarma), abych měl do aukce. Aukce jsou poměrně náročné, naštěstí je podpořila Binance, kde je vše daleko jednodušší a přehlednější.

$DOT je teď za opravdu výhodnou cenu.

Závěr

Prošvihl jsem spoustu zajímavých příležitostí. Občas je máte před sebou a jen chybí si to všechno poskládat dohromady. Ve světě kryptoměn je obrovskou výhodou, že všechno je hodně otevřené. Máte přístup k datům, informacím v neskutečné míře, stačí hledat.

Například jsem si říkal, že by stálo za to sledovat nějaké vývojářské deníky a roadmapy a dávat si to do kalendáře. Potom sledovat jaký to má vliv na cenu dané kryptoměny.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.