WallStreetBets neuvěřitelný příběh, který se zapíše do historie

Tento týden se stalo na akciovém trhu něco neuvěřitelného, co se zapíše do dějin. Bylo neskutečné to sledovat, přicházet tomu na kloub a analyzovat. Ačkoliv to na první pohled vypadalo nesmyslně, tak se mi v tom postupně dařilo hledat určité vzorce. Ale projdeme si to postupně.

WallStreetBets

WallStreetBets zkráceně WSB je sociální skupina na Reddit, které se zabývá investováním do akcií. Je určena pro mladé lidi, kteří vzešli ze subkultury internetových mémů. V podstatě všechno pro ně je jeden velký mém. Probírají například agresivní spekulace a pak doslova klábosí jak špatně si vedou. Většinou jsou tyto diskuze oštítkované jako YOLO (internetový mém You Only Live Once – žijete pouze jednou).

Členové sami sebe označují jako degenerates, v kontextu to však není myšleno jako urážka. Naopak sami sebe podporují jako “fellow brethren” (spolubratří), často hodně zkomoleně. Vlastně je tam hodně slangu, akcie jsou stonks, tendies jsou zisky, shortaři jsou označování jako gay bears atd.. Pro outsidera ta komunita může působit doslova jako nějaký “gang”, který mluví a píše v hieroglyfech :) Internetové mémy jsou velmi důležitou součástí, takže jejich znalost je nutná plus to chce ještě znát reference na aktuální události dalších internetových subkultur.

Pokud chcete tuto komunitu sledovat tak nejdůležitější jsou pojmy diamond hands (diamantové ruce), respektive jejich emoji ekvivalent 💎👐. To jsou členové kteří drží akcie za každou cenu. Opakem jsou paper hands. Dále DD (zřejmě due diligence), to označuje lidi, kteří hledají zajímavé kousky. Bagholder jsou členové, ale i pozice, které se propadly. Tento termín se objevil i na subkultuře Money Twitter – tam se dají najít někdy zajímavé tipy.

Trvalo 9 let než počet uživatelů dosáhl 2,2M. Jakmile rozjeli útok na akcie GME, tak přibylo dalších 2,4M během pár dnů a další rychle přibývají.

Je nutné doslova přepnout myšlení, celé subkultury WSB. Jinak se brzy ztratíte. Osobně teprve postupně rozplétám.

Co WSB dokázali

WSB nemají v oblibě hedgeové fondy, které uměle snižují ceny akcií, aby na tom vydělali. Tito “kapitalisté” podle nich ničí hodnoty firem, které potíže se prosadit. To jsou právě ti jejich “gay bears”.  Většina WSB jsou mladí investoři s aplikacemi na investování, které si poslední roky proráží cestu na trhu. Nejznámější je Robinhood. Investovat můžete v libovolném množství a bez poplatků. Oblíbenost těchto aplikací velmi roste a s nimi i kapitál, který mají k dispozici.

Zatímco pro většinu z nich je investování víceméně hazard, tak jejich vliv je opravdu znát. Vzhlíží například ke svým idolům, jimž vévodí “papa Elon” jak mu říkají a investují do jejich vizí. Možná že i díky nim je hodnota Tesly tam kde je (P/E 1517). Dále investují do toho čemu rozumí a co denně používají (Apple, Netlix …)

Mezi komunitou WSB jsou velmi chytří lidé. No a ti dlouho sledovali aktivitu hedgových fondů a jejich shortování akcií. V některých případech může být ve hře i více akcií než jich ve skutečnosti je. Ve většině případů se totiž neobchoduje přímo s akciemi. Takže pokud by musel hedgový fond ukončit své velké pozice, musel by akcie někde nakoupit a nemuselo by jich být dostatek. Teoreticky pak cena může vyskočit k nekonečnu.

V podstatě to co se stalo GME je kombinace snahy postavit se hedgeovým fondům, ochránit něco na čem jim záleží (GME jako firma) a užít si srandu.

To se jim díky aplikacím a investičním nástrojům podařilo. Většina z nich nekupovala přímo akcie, ale takzvané options. To je 100 akcí, které si můžete “zamluvit” za malý poplatek a pokud dosáhnou určitou částku, tak si je koupíte. Poplatek za zamluvení je menší čím nerealističtější je šance, že tam akcie vystoupá.

Asi to bude chtít příklad (zjednodušeně). Například si řeknu, že akcie Monety poletí nahoru, protože je chce koupit PPF. Předpokládám že cena bude 80 CZK/akcie. Koupím si options za třeba 200 Kč na akcii Moneta za 75 Kč na 3 měsíce. Za 2 měsíce cena vyskočí na 85 Kč. Uplatním svou options. Ve výsledku jsem koupil 100 akcií za 7500 Kč a mají hodnotu 8500 Kč. Pokud by to nevyšlo tak přijdu jen o těch 200 Kč.

Důležité je uvědomit si že za 200 Kč jsem držel potenciálně 100 akcií s hodnotou 7500 Kč. Teď si představte že jako v případě GME bych počítal že cena bude 10x. Tam pak poplatky za options šly do centů anebo desítek centů. Protože něco takového je nereálného. Nejznámější z členů DeepFuckingValue si koupil takovýchto options za 58K USD.

Když to udělá velké množství lidí, tak vytvoří za relativně málo peněz obrovský tlak na akciový titul. Vysoce shortovaná akcie GME vyletěla 13. ledna o 57 % (z 19,95 USD na 31,40 USD). Samozřejmě když to viděli ostatní, že to funguje tak se s křikem “hold the line” přidali. 22. ledna byl další velký nárůst o 51 % (z 43,03 USD na 65,01 USD) a pak už to letělo. 26. ledna nárůst o 92,17 % (z 76,79 USD na 147,95).

A teď to začne být zajímavé

To jsem si toho všiml a začal se pídit po tom co se vlastně děje. Pochopil jsem, že za tím je nějaká veřejná komunita. To znamená, že by se pomocí nástrojů pro online marketing dalo sledovat co dělá a o čem se baví. Například i s využitím Google Trends se dalo zjistit, které akcie hodlají nakupovat, protože se o tom baví. Posilnění úspěchem totiž chtěli začít řešit i další shortované akcie. Takhle jsem přišel na AMC.

Jenomže jsem v úterý zaváhal. Chtěl jsem koupit, ale říkal si že to není ideální a zrovna můj styl. No byla to škoda, protože ve středu by se mi to snad 4x zhodnotilo.

Nicméně ve středu 27.01.2021 se stala jiná zajímavá věc. Tradovací aplikace vypadly na krátkou dobu a GME s ostatními na které se zacílili začaly padat. Podle křivky se dalo přesně zjistit jaká je síla a dosah WSB. Řekl jsem si že to je jen nějaký dočasný problém, ale trochu ve mě hlodal konspirační červíček, že někdo si potřeboval ověřit jakou mají sílu. Nicméně krátký výpadek, GMO poslal dolů jen na krátko. Na konci dne si připsal 134,84 % (ze 147,98 na 347,51 USD).

Den na to byl zvláštní. Objevovali se zprávy, že tradovací aplikace v čele s Robinhood zakázaly nákupy GME a dalších vybraných akcí (AMC, BB, NOK, KOSS a pár dalších). Mohli jste jen prodávat. V důsledku toho spadl GME o 44,29 % (z 347,51 USD na 193,60 USD).  WSB se rychle zmobilizovalo a začal úprk lidí jinam, dokonce někdo podal už i žalobu.

Pátek byl ještě zvláštnější. Investoři začali publikovat screenshoty, jak jim Robinhood ukončuje pozice a prodává v jejich zájmu GME. Nicméně i tak skončil GME +67,87 % (z 193,60 USD na 325 USD).

Závěr

WSB to bere jako válku proti Wall Street. Teď chtějí jít po hedgeových fondech a dostat je na kolena. Nikdo neví, který akciový titul si vyberou. Ve středu jsem dokonce zaznamenal chvilkový nárůst mé oblíbené akcie IRM o více jak 10 %. Teď už je zpět. Hledal jsem více info a v diskuzi na Yahoo Finance bylo, že WSB padla do hledáčku. Nicméně neobjevil jsem nějakou výraznější aktivitu ze strany WSB přes nástroje na sledování aktivity. V každém případě jí tam probírali a ne jednou, takže je možné, že část lidí to viděla jako další AMC.

Je to opravdu zajímavé sledovat. Za normálních okolností by spojením nástrojů na monitorování zmínek a aktivity na sociálních sítích se možná dalo predikovat do čeho bude komunita investovat, nicméně když vidíte jak všechny aplikace spadnou anebo jim zakážou obchodovat, tak to znamená, že jsou tam další rizikové faktory.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “WallStreetBets neuvěřitelný příběh, který se zapíše do historie”

    1. Zdravím, díky za odkaz. Já to sledoval jako trend v USA za poslední 4 hodiny.

    2. Přístupné pouze pro uživatele placené Metabase?

  1. Čau Drago, moje zkušenost s touto šíleností:
    asi šest let jsem měl 35ks akciíí KOSS, kupoval jsem za 3,2, pak se KOSS roky pohyboval někde kolem cca 1 dolaru, jak to začalo stoupat, tak jsem spokojeně prodal za 11,5 =)
    hustýý

  2. Myslím že toto bude ešte zaujímavé. Super článok – som nevedel že tí traderi na reddite majú až taký komplexný slang a svoje ako keby pojmy. Niečo som zaznamenal že striebro začalo rásť o desiatky alebo stovky % hore. Možno nejaký podobný ,,útok,,

Comments are closed.