Využil jsem menší korekci a koupil Intel

V posledních týdnech jsem koukal do akcií čím bych mohl vylepšit mé Dividendové portfólio. Teprve včera jsem našel Intel ($INTC). Ale najít zajímavý kousek nebylo nic lehkého. Naposledy jsem přikupoval v březnu akcie REIT datacenter $COR, $CONE a komunikační infrastruktury $AMT. V březnu byl na NASDAQ pěkný propad a tyto akcie nejenže vyplácí dividendy, ale je zde i prostor pro růst.  Říkám jim hybridní akcie :) První takovou jsem koupil v listopadu 2020. Jednalo se $CSCO a od té doby jsem něco málo vydělal na dividendách a ještě akcie poskočila o 31,56 %.

Nedostatek čipů trápí celý svět

O nedostatku čipů se mluví dlouhou dobu. Někdo z toho viní těžaře BitCoin jiní říkají, že prostě roste spotřeba IT zařízení ve světě.  Samozřejmě člověk by čekal, že za těchto podmínek společnosti vyrábějící procesory prostě navýší výrobu, následně zisky a jejich akcie poletí vzhůru. No ono to není až tak jednoduché.

Procesory jsou jednou z nejsložitějších věcí, jakou člověk zvládl kdy masově vyrábět. Velká poptávka po nich a tlak na zvýšení výkonu žene pokrok kupředu, ale přijde mi že tento segment je daleko napřed. No posuďte sami.

Náročná výroba

Vyrobení procesoru trvá zhruba tři měsíce. Používá se až 100 vrstev materiálu, které se přidávají, upravují, odstraňují. Některé ze těchto vrstev mají tloušťku jednoho atomu. Na to se používají pouze specializované stroje které upravují při výrobě teplotu, tlak a elektrické a magnetické pole. Vyrábí je jen pár firem na světě (například $AMAT, $LRCX, Tokyo Electron Ltd). Například stroje $ASML vypalují vzory do materiálu ze silikonu, z kterých se stanou transistory, v tak malém měřítku, že je nutné použít extrémní ultrafialoví světlo, které se vyskytuje jen ve vesmíru. Stroje $ASML jej vytváří ve specializovaném kontrolovaném prostředí, kdy zasáhnou laserovým pulzem tekuté kapičky cínu, čímž je vypaří a vznikne požadované ultrafialové světlo. Dále je použitá ještě soustava zrcadel, které upraví vlnovou délku světla.

A takto vznikají procesory, kde jednotlivé transistory jsou velké v jednotkách nanometrů. Pro srovnání lidský vlas je tlustý 100.000 nanometrů a třeba koronavirus má od 80 – 120 nanometrů. Třeba procesor pro grafickou kartu Nvidia GeForce RTX 3090 má rozměry 2,68 x 2,34 cm a obsahuje 28,3 miliardy transistorů.

Takovéto čipy samozřejmě nemohou vznikat v běžných továrnách. Potřebujte továrnu, která vám poskytne specializované prostředí pro výrobu. Hlavní je bezprachové prostředí. V nemocnicích se toleruje 10 tisíc prachových částic na metr krychlový. Pro výrobu čipů potřebujte srazit počet prachových částic pod 10 na metr krychlový. Prach přitom vzniká neustále ze všeho, takže se musí vzduch neustále filtrovat. Jen pro zajímavost za prachovou částici je považováno vše pod 200 nanometrů.

V obřích výrobních halách lidi nenajdete. V ochranném obleku se zde jednou za čas někdo objeví. Nehotové čipy lidé do rukou neberou. Z jednoho do druhého stroje se přenáší ve speciálních kazetách pod stropem na kolejnicích.

Drahé vstupní náklady

Takže na výrobu čipů potřebujte specializované továrny. Postavit takovou menší stojí 15 miliard USD. Většina peněz přitom padne na vybavení a stroje. Továrny a zvláště vybavení v nich se stává zastaralým do 5 let. Spíše dříve pokud se chcete držet v čele. Pro výrobce čipů to znamená, že musí na každé být v zisku alespoň 3 miliardy USD/rok. To samozřejmě předpokládá, že továrna pojede 24 hodin, 7 dní v týdnu. Nic se nesmí pokazit, nesmíte mít vadné série, protože každá údržba vás stojí peníze. Do toho je potřeba započítat i poměrně velké množství vyřazených vyrobených procesorů. Řekněme že většina výrobců se snaží držet vadné kousky pod 10 %.

Výroba, vývoj, provoz to vyžaduje velmi zkušené lidi a hlavně hoooodně know how. To jsou dnes další velmi omezené zdroje. V podstatě pouze top 3 výrobci (Intel, Samsung a TSMC) jsou schopni budovat více továren na čipy.

Největší hráči na trhu

Trhu s čipy vládnou Intel, Samsung a TSMC. V roce 2020 měly obrat dohromady 188 miliard USD. Zbylá konkurence (SK Hynix, Qualcomm, Broadcom, Micron, Nvidia, Texas Instruments, Mediatek, Infineon, STMicroelectronics, Kioxia, Sony (seřazeno dle obratu)), měla dohromady 190 miliard USD.

Velká trojka má přitom rozdělený trh i podle segmentu.  Intel ovládá 80 % trhu s procesory pro počíteče, TSMC má většinu trhu s procesory pro chytré telefony a Samsung vládne čipům v pamětech.

Budoucnost a čipy jako strategická komodita

Pojem “semiconductor self sufficiency” (polovodičová soběstačnost) začíná být pro řadu zemí otázka strategické významnosti. Například Čína označuje čipovou nezávislost za jednu z národních priorit a dokonce na to má pětiletku. Prezident Joe Biden volá po vytvoření bezpečného čipového řetězce pro potřeby USA. Dokonce se připravují dotaze 50 miliard USD na nové závody. EU by také velice ráda produkovala své vlastní čipy.

A tak jsem si koupil Intel

Celá problematika mi přišla neskutečně fascinující. Je to jedna z věcí co se mi na investování fakt libí – musíte toho hodně zajímavého nastudovat a dozvědět se. Říkal jsem si dokonce, že by bylo super investovat nejen do výrobců čipů, ale třeba i do firem které vyrábí přístroje. V článku jsou proto z mých poznámek rovnou tickery podle kterých je dohledáte :) Nicméně to by bylo už na vytvoření spíše celého portfólia (já vím existují ETF, ale když já mám rád ten stock picking).

Nakonec jsem vybral jen Intel ($INTC). Krom růstového potenciálu nabízí ještě i menší dividendu, která teď vychází na 2,15% po zdanění. Nic extra ale další roky poroste a navíc tam tam je potenciál růstu v desítkách procent.

A proč konkrétně?

  • Intel je strategický podnik a v USA budou tlaky udržet jej na špici.
  • Nový konkurent díky vstupním nákladům se tu jen tak neobjeví. Dokonce ani velké investice státu nepomohou protože potřebujete lidi a knowhow.
  • Intel najal 2000 nových inženýrů další tisíce chce najmout pro další expanzi.
  • Skončil 20 miliardový buyback program. Volné prostředky půjdou na inovace a růst.
  • Management přislíbil růst dividendy.
  • Interní cíl je v letech 2024 – 2025 stát se leaderem ve všech odvětvích trhu s procesory. V IT je to extrémně dlouhá doba klidně už může vzniknout úplně nový specifický trh.

Přiznám se, že jsem tentokrát nevěnoval tolik pozornosti financím a výsledkům za poslední kvartál. Jen jsem to proletěl. V tomto ohledu by to chtělo detailnější analýzu, nicméně není tu jiná konkurence co by mi zapadla do Dividendového portfólia.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Využil jsem menší korekci a koupil Intel”

  1. Nemate strach z nejakeho prusvihu v podobe dalsich bezpecnostnich chyb (meltdown, spectre, …), ktery by Intel srazil tak, ze by uz nevstal?

    1. Zdravím, to je zajímavá otázka. Přijde mi že na trhy je tohle příliš moc odborné téma. Proto je na nich tolik příležitostí pro lidi, kteří se vyznají :)

      Vyjel jsem graf z Yahoo Finance!, kde je v lednu zakreslený první propad kvůli Meltdown. Je tam vidět masivní výprodej (zobchodovalo se přes 116M akcií a den na to dalších 89M). Menší výprodej pak následoval, jak se to šířilo přes velká média. Pak panika opadla a začal nákup. Nicméně celkový propad nebyl tak velký třeba ve srovnání s posledními dny. Na velké hráče to podle mě bylo příliš odborné téma a je zajímalo nakolik to ovlivní další prodeje (zastavení prodeje série zboží), případně jestli se budou muset procesory reklamovat (výměna zboží).

      Osobně si nemyslím, že by mohlo dojít k technickému problému, kdy takto velká společnost by se z toho už nedostala. Daleko větší rizika jsou politická/byrokratická.

      Naopak třeba u BitCoin mám celkem obavu, že jedna vážná bezpečnostní chyba by mohla celý projekt pohřbít.

  2. Drago: Já ti nevím, intel je obří společnost, která tu bude ještě mnoho let, ale když si porovnáš možný zisk a rizika nevychází to dobře.
    I pokud se dnes najednou nějakým zázrakem změní celé vnitřní korporátní prostředí Intelu, které ho dostalo z neotřesitelné pozice do pozice toho druhého co se týče technologické převahy. Tak třeba v horizontu pár let může cena akcií jít nahoru o kolik 2x? Oproti růstu burzovního indexu.

    O kolik může jít nahoru cena akcií AMD? Klidně 4-5x (jede nejen v cpu, ale i grafikách a po fúzi s xillinx bude i leader trhu programovatelných hradel) a to pokud se trend jejího růstu nezmění, žádný zázračný obrat není třeba.

    Takže v takové situaci je Intel asi “dobrá” konzervativní investice, lepší než čínské startupy, ale rozhodně ne optimální, nebo bezriziková. Ale kdo ví, uvidíme za pět let :)

    1. Ohledně AMD souhlas. Menší market cap, větší prostor pro růst. Přemýšlel jsem že jej koupím do Rostoucího portfólia. Pokud se teď nesesype trh, tak se s ním snad nedá udělat chyba.

      Intel beru přesně jako konzervativní investici. Růst by se mi líbil 5 – 10 % rok + divi.

Comments are closed.