3 tipy na automatické odkazy ve WordPress

Dnes bych se s vámi rád podělil o pár jednoduchých tipů jak automaticky a průběžně vytvářet automaticky zpětné odkazy pomocí WordPress a pluginů. Není to žádný black hat, všechno jsou to metody postavené na užitečných funkcionalitách pro čtenáře. Linkbuilding je jen takový bonus ;)

Interní prolinkování jako na Wikipedii

Interní odkazy na webu jsou také velice důležité a často opomíjené. Pokud nalinkujete nějaký starší článek, tak vyhledávačům sdělujete, že jeho obsah je stále aktuální a nějak se váže k aktuálnímu tématu. Pokud takovýchto odkazů na jeden článek bude přibývat průběžně, ukážete tím Google, že je velice autoritativní, protože na něm stavíte, dobře zpracovaný  anebo se jedná o evergreen (stále aktuální, časem nezasažený obsah).  Popravdě většina blogů má pár takovýchto článků, které často tvoří většinu pravidelné návštěvnosti.

Ok, aby se vám tohle povedlo chce to kvalitní dobře zpracovaný obsah, zamakat na onpage a dostatek odkazů (i externích). Pak se zahnízdíte ve výsledcích vyhledávání i na dlouhé roky.

Na 404M byl prvním článkem tohoto druhu Čísla v čínské kultuře, který jsem napsal před 9 lety :) Čínští domaineři se postupně začali prosazovat a občas bylo matoucí, co vlastně kupují. V jedné diskuzi jsem našel zmínku, že Číňané jsou v porovnání s námi extrémně pověrčivý. Přišlo mi to zajímavé, zpracoval jsem téma a vznikl z toho článek, který dodnes přináší návštěvníky. I když to není cílovka :)

Postupem času investovali do domén čínští investoři, čínští domaineři zase skupovali prémiové kousky atd. Bylo to pravidelné téma na 404M a součástí článků byly i odkazy na článek o číslech v čínské kultuře.

Jak interní prolinkování zautomatizovat ve WordPress

Pokud píšete o určitých tématech, tak starší články, které spolu nějak souvisí určitě vždy prolinkujete.  Pokud ne, třeba kvůli lenivosti, tak děláte velkou chybu. Z dřívějších testů PBN jsem pochopil jak velký význam má vyhradit si odstavec třeba na dovysvětlení nějakého pojmu, zopakování historické události atd. Jestli o tom máte článek, tak jej prolinkujete. Důležité je odstavec dobře označit, aby jej pravidelný anebo znalý čtenář co má jasno mohl přeskočit. Google však tyhle sumarizace miluje.

Ale zpět k tématu. Určitě máte pár článků, které třeba pro začátečníky vysvětlují nějaké pojmy. Případně se může jednat o rozcestníky. Právě na ně můžete vytvářet odkazy pohodlně a jednoduše pomocí pluginu Internal Link Building. Nainstalujte si jej. V nastavení přiřadíte klíčové slova ke stránkám a máte hotovo. Odkazy se nevytváří automaticky v textu, pouze se při generování příspěvku přidají, takže text není nijak “poškozen” a můžete odkazy třeba změnit.

Masivně jsem tento plugin nasadil na můj fan web o hře Pokémon GO. Dnes už na hraní ale bohužel nemám tolik času, ale v době své největší slávy webu tato taktika přitáhla na web desítky tisíc lidí měsíčně. Stačilo jen vybrat témata a prolinkovat.

Plugin Internal Link Building má řadu výhod. Jednu už jsme zmínil, nijak nemění obsah příspěvků, pouze při generování stránky přidá odkazy. Takže skvěle funguje i na starší obsah. Další výhodou je, že není nijak omezený na interní odkazy. Klidně můžete odkazovat i na externí odkazy. To samozřejmě otvírá úplně nové možnosti ;)

Odkazy na nové články napříč weby

V dávných dobách blogeři dávali do sidebaru odkazy na blogy, které čtou. Tématičnost se neřešila. Ukazovali jste tím, kdo jste a co vás zajímá. Dnes už se to nedělá, odkazy v patičkách anebo sidebarech jsou většinou výměna anebo reklama. V každém případě tyto odkazy byly důležité pro rychlejší indexaci. Vyhledávače takto nacházely nové weby a samozřejmě hodnotili i autoritu.

Tyto odkazy mají samozřejmě váhu i dnes. Pokud máte jeden rozsáhlý web a hodíte tam odkaz ze všech stránek (site wide), tak si toho Google všimne a bude s tím nějak počítat. Tisíce podstránek = tisíce odkazů na hlavní stránku cílového webu. Mě tohle přišlo jako hrozné plýtvání. Z pohledu vyhledávačů hlavní stránka často hraje jen minoritní roli.

Místo toho jsem začal odkazovat na poslední publikované články. Cílem bylo podpořit je ve fresh indexu a zrychlit indexaci. Na druhou stranu pokud budete mít v sidebaru odkaz na 5 posledních článků z blogu kde se publikují 2 články za měsíc, tak ve výsledku ten odkaz vydrží 2 a půl měsíce, což už není málo na prosazení se.

Nasadit tohle na WordPress je přitom nesmírně jednoduché. Stačí k tomu základní widget RSS a napojit jej na rss feed cílového blogu. U WordPress to je domena.tld/feed/

Takto jednoduše to mám nasazeno na 404M, kde pak tisíce zpětných odkazů podpoří nové příspěvky na mém blogu o hostingových službách.

Vše se aktualizuje automaticky. O nic se nemusíte starat. WordPress si jednou za čas stáhne rss feed druhého WordPress jestli tam není něco nového a pokud ano, tak aktualizuje obsah. Z pohledu uživatele to má také větší přínos. Návštěvníci radši klikají na zajímavé články než nové weby.

Samozřejmě nemusíte zůstat u klasického widgetu RSS. Existují pluginy jako Super RSS Reader, které vám nabídnout více možností, například spojit více rss feedů do jednoho, přidat náhledový obrázek anebo ovlivnit vzhled.

Ukotvené odkazy

Odkazy v HTML mají jednu velmi užitečnou funkci. Lze je využít i k navigaci na stránce. Po kliknutí na takový odkaz, vám prohlížeč posune stránku na “kotvu”, což je místo kam odkaz směřuje. Tyto odkazy proslavila Wikipedie, kde na začátku hesla máte seznam kapitol.

Jak to ukotvené odkazy technicky fungují?

Jednotlivé elementy na stránce si můžete označit pomocí atributu id. Například:

<span id="Kde_registrovat_nejlevnejsi_domenu_cz">Kde registrovat nejlevnější doménu .cz</span>

Pokud se pak na stránce nachází odkaz s #Kde_registrovat_nejlevnejsi_domenu_cz, tak po kliknutí na něj prohlížeč na něj posune.

<a href="#Kde_registrovat_nejlevnejsi_domenu_cz">Kde registrovat nejlevnější doménu .cz</a>

Funguje to i napříč stránkami/weby. Můžete vyzkoušet kliknout na tento odkaz.

Google i Seznam ukotvené odkazy zvýrazňují ve vyhledávání

Jak vidíte pomocí ukotvení můžete zjednodušit navigaci uživateli na větší stránce, ale zároveň takto lze udělat i klasický odkaz. Vyhledávače tyto odkazy navíc zbožňují, protože jim pomáhají pochopit rozdělení obsahu. Proto je také ve výsledcích vyhledávání zvýrazňují. Pokud budete použít ukotvené odkazy, tak navíc získáte další řádek s přímými odkazy na nejvýznamnější kotvy.

Ve skutečnosti je toho však víc. Pokud dojde ke shodě, tak se například objeví mírně poupravený výsledek, kde je přímo call to action od Google.

Jak udělat ukotvené odkazy ve WordPress automaticky

Bohužel tady to úplně automaticky nejde. Je potřeba abyste v článku používali nadpisy (H1, H2, H3 …). Ty pak umí plugin Table of Contents Plus převést na kotvy a na začátek stránky umístit menší obsah. Dopodrobna se tomuto pluginu věnuji v starším článku Objev měsíce: SEO plugin, který není jen pro SEO 😎.

Pokud píšete články, kde máte alespoň 3 nadpisy, tak jej doporučuji používat. Všude kde jsem jej nasadil, tak měl pozitivní dopad jak návštěvnost z vyhledávačů, tak i na uživatele. Zvýšila se doba strávená na stránce a klesla míra okamžitého opuštění. Zvláště znát je to u článků delších jak 1K slov anebo obsahujících větší obrázky/fotky a třeba kusy kódu/citace.

Nasazení pluginu není nic složitého. Nic v příspěvcích nemění ani neupravuje. K úpravám dochází při generování stránky.

Závěr

Tyto tři metody automatizace odkazů používám úspěšně už roky. Fungují na většině projektů bez větších problémů. Nejsou to žádné zakázané metody linkbuildingu, jsou tam hlavně kvůli uživatelům. Dokonce i ty poslední články přes RSS. Je to dobrý a jednoduchý způsob propagace obsahu napříč weby.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “3 tipy na automatické odkazy ve WordPress”

  1. Ahoj, nepochopil jsem to s těmi RSS odkazy. Respektive – vytvoříš stránku shrnující všechny články (to RSS) a co pak s ní? Snažíš se na ni získat zpětné odkazy? Z nějakých neplacených míst atd.?

    1. Zdravím, tyto RSS si dám na své weby. Sdílím tak poslední články mezi mými weby. Mám to tady na 404M dole anebo na cn130.com v pravém sloupci.

Comments are closed.