Bude Safari blokovat Google Analytics?

Před pár dny proletěl internetem screenshot z Apple Worldwide Developers Conference 2020, kde byl prezentován prohlížeč Safari z nové verze macOS “Big Sur” jak blokuje sledování třetích stran. Na seznamu blokovaných domén byla i www.google-analytics.com.

 

Jedná se o rozšíření prohlížeče Intelligent Tracking Prevention (ITP). Apple přitom klade na nová vylepšení bezpečnosti velký důraz. Nejedná se tedy o nějakou malou nepodstatnou věc, která by se náhodou objevila v prezentaci.

“Ochrana osobních údajů byla vždy součástí Safari a nová Privacy Report přináší lepší přehled o tom, jak Safari chrání při návštěvě webu. Uživatelé si mohou vybrat, kdy a s jakými webovými stránkami může rozšíření Safari pracovat…”

Data z nového rozšíření budou přístupná skrz pracovní plochu jako Privacy Report. Uživatel si bude moct prohlédnout seznam všech tracekrů, za posledních 7 dní.

V květnu 2020 se byl podíl Safari na celosvětovém trhu internetových prohlížečů na počítačích 9,4 %. V USA dokonce 15,6 %. Safari je druhý nejrozšířenější prohlížeč na počítačích. Vede Chrome s 68,33 % celosvětově (58,97 % v USA).

Prozatím se neví jak to bude na mobilních telefonech. Tam je podíl Safari 24,4 % celosvětově. V USA má dokonce 55 %.

Oficiálně však nic není potvrzeno

Prozatím Google ani Apple oficiálně nepotvrdil, že Safari bude Google Analytics blokovat. Stále je ve hře spíše varianta, že pouze upozorní uživatele že je sledován, případně zabrání sledování na vyžádání. Vše je postaveno na screenshotu v podstatě vývojářské verze. Spousta se toho může změnit.

Na druhou stranu na tak velkých akcích jako je Apple Worldwide Developers Conference si určitě Apple prezentace dobře hlídá, aby se tam nedostalo něco co by mohlo poškodit značku anebo způsobit problémy jako je dezinformace.

Mimochodem na seznamu ze screenshotu jsou také trackery DoubleClick anebo Amazon. Jedna věc je Google Analytics a druhá pak reklama. To už by mohlo být pro Google vážnější.

Závěr

Google Analytics je robustní nástroj, který většina provozovatelů webů nepotřebuje. Data navíc nejsou úplná, protože jsou doplňky třetích stran (bezpečnostní rozšíření jako Ghostery, blokátory reklamy) a dokonce i prohlížeče, které sledování blokují automaticky. V součtu to pár procent dá, záleží jak zkušené publikum máte. A to není vše. V podstatě pokud se spoléháte na Google Analyticst tak vidíte pouze přístupy od uživatelů, kterým to nevadí. Kdokoliv kdo chce skrýt činnost na vašem webu před Google Analytics to udělá velice jednoduše. Vidět můžete 1 člověka ale 10 dalších lidí/robotů vám tam může provádět všemožné lumpárny. Jedinou jistotou jsou serverové logy a práce s nimi.

Co se týká blokování trackerů u reklam, tak to může mít velký vliv na cenu reklam. Uživatelé Apple produktů jsou specifickou skupinou a inzerenti to dobře ví. Když v roce 2017 začal Apple bojovat s reklamami, které cílili na Safari, tak následoval propad cen těchto reklam o 60 %.

Pro mě osobně je to další důvod se více zaměřit na affil, který na většině webech funguje lépe, jen to není tak jednoduché jako nasadit reklamní síť s PPC reklamou. Budoucnost spíše ukazuje, že trackery třetích stran to mají spočítané a tím klesne i efektivita/cena reklamy.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Bude Safari blokovat Google Analytics?”

  1. Je-li možnost dát uživateli na výběr, zda chce být monitorovaný nebo nikoli, není důvod mu tu možnost nedat. Ač Apple v základu moc nemusím, tak za tohle si zaslouží pochvalu.

Comments are closed.