Jak jsem nasazoval plugin Internal Link Building na 404M

Plugin Internal Link Building pro WordPress jsem už několikrát zmínil v předchozích článcích. Pár let zpátky patřil mezi nejdůležitější pluginy pro tvorbu PBN. Jeho síla se však ukázala i mimo ně. Dá se na něm postavit prakticky cokoliv – od encyklopedie, magazínů, přes recenzní weby až po affiliate weby. Výsledky se dostaví rychle a čím více obsahu tvoříte tím efektivnější je.

Co je Internal Link Building

Hezkých pár let zpátky jsem na Mediawiki, což je CMS na kterém jede Wikipedie, testoval jak funguje encyklopedický web a zdali by se jeho tvorbou dalo i nějak hezky vydělat. Zároveň mě zajímalo proč Googel tak zbožňuje různé Wiki weby. Byl to opravdu rozsáhlý experiment, který mi toho dal celkem dost.

Problém Mediawiki byla náročnost na údržbu a popravdě se v něm v té době zas tak dobře obsah netvořil. Přešel jsem na WordPress a hledal způsob jak jej co možná nejvíce přiblížit Mediawiki. Jak jsem postupně testoval různé pluginy, tak bylo znát jakou velkou váhu mají pro onpage optimalizaci. Na 404M bylo mnoho těchto experimentů popsáno. Největší ohlas měl článek Objev měsíce: SEO plugin, který není jen pro SEO 😎

Pokud bych to měl zkrátit tak jednoznačným výsledkem bylo, že Google přikládá až abnormální váhu dobrému strukturování obsahu a to od samotného textu na jedné stránce až po prolinkování mezi stránkami. Právě o prolinkování obsahu se mi staral jednoduchý plugin Internal Link Building.

Princip je přitom jednoduchý. Pokud píšete o určitém oboru, tak v něm existují témata, kolem kterých se všechno točí. Tato témata zpracujete jako stránky a neustále vylepšujete. Následně píšete články, které se těchto témat týkají. V momentě kdy je tam téma zmíněno, tak na speciální stránku s tématem odkážete z článku.

Tento jednoduchý koncept velmi dobře funguje ve vyhledávačích, mají ho rádi návštěvníci a navíc se i velmi dobře monetizuje. Jakmile inzerent zjistí, že se vaše stránka s tématem nachází na top pozicích ve vyhledávání, tak tam chce reklamu anebo odkaz. Jen z té jedné stránky.

Nasazení je jednoduché u začínajících projektů, u rozběhnutých to chce trochu důmyslu

Proč tohle všechno vlastně píšu. Už pár měsíců na 404M postupně přidávám stránky o doménách. Je to časově dost náročné, ale krok za krom postupně přibývají. Doposud jsem je dostával do indexu přes stránku Informace o doménách nejvyššího řádu (TLD). S Internal Link Building byl problém, že nebyl už několik let aktualizován, takže nebyl kompatibilní z PHP7.

Vhodná alternativa k němu neexistovala, takže jsem si jej postupně přepsal, aby byl s PHP7 kompatibilní. Než jsem však dokončil testování na jednom ostrém projektu, tak znenadání vyšla aktualizace od původního tvůrce.

Do Internal Link Building postupně zadáváte klíčové slova, URL kam má odkazovat a další parametry. Je to co řádek to odkaz. U začínajících projektů, to je jednoduché. S dalším obsahem, přihazujete další odkazy. Jenomže na 404M jsem měl už 92 připravených stránek, což se mi zrovna nechtělo ručně přepisovat.

Další varianta je import dat přes textbox v CSV formátů anebo z externího souboru, který můžete průběžně aktualizovat.

Tohle se mi líbilo. Jenomže jak dostat 92 stránek z WordPress do CSV souboru?

Krok první vytáhnout data z databáze

Nejdřív jsem z databáze, z tabulky kam WordPress ukládá posty, vytáhl všechny posty, které:

  • Jsou stránky – post_type=”page”
  • Jsou publikované – post_status=”published”

Do CSV jsem potřeboval název stránky (pojmu) a URL. Samotná celá URL se tam neukládá, ale ukládá se tam řetězec, který se v URL nachází (post_name).

Celý SQL dotaz vypadal zhruba takto (je třeba si upravit název tabulky, podle toho jak se ta vaše jmenuje):

SELECT post_title,post_name FROM `wp_posts` WHERE post_status="publish" AND post_type="page" ORDER BY id DESC

Já jsem si je seřadil sestupně podle data vytvoření respektive id, protože jsem chtěl jen ty za poslední měsíce.

Krok druhý Open Office Calc

Teď bylo potřeba z dat vytvořit CSV soubor.

Tabulku s výsledky jsem si nejdříve zkopíroval do Open Office Calc (Excel zdarma). V jednom sloupci jsem měl téma, v druhém část URL.

Vzhledem k tomu, že při přenášení dat (CTRL+C, CTRL+V) se často dostanou do řetězců mezery, tak jsem si oba sloupce překopíroval do PSPad, ale použít můžete jakýkoliv editor v kterém se dobře programuje. Důležité je aby neformátoval text a byla v něm vidět každá mezera.

Mě se vloudila jedna na začátek všech řetězců, takže jsem použil hromadné nahrazování textu. Mezeru za nic. U pár pojmů mi to dvě slova změnilo na jedno. Takže jsem to ručně musel uprivt zpět, ale to byla otázka chvilky.

Znovu jsem sloupce dal do Calcu. Teď už je potřeba je jen spojit.

Spojování textů z více sloupců je neskutečně užitečná funkce, kterou oceníte při práci. Jmenuje se CONCATENATE a ušetřila mi desítky hodit života :)

Do CSV jsem potřeboval řádky v následujícím formátu:

Neustar ,https://404m.com/neustar/,1

Takže měl spojoval jsem následující sloupce:

  • pojem (vytaženo z DB)
  • pojem v URL (vytaženo z DB)
  • začátek URL
  • zpětné lomítko – konce URL
  • čárka
  • 1 – parametr kolikrát se má v článku slovo proměnit v odkaz

Výsledná funkce v Calc

=CONCATENATE(A1;E1;C1;B1;D1;E1;F1)

Do všech řádků jsem pak rozkopíroval C,D,E,F

No a pak už stačilo jen vzít sloupec H a nakopírovat jej do textového editoru. Tam jsem ještě vše prošel a odmazal pár stránek, které tam nemají co dělat.

Následně vše naimportoval do pluginu.

Výsledek

Vypadá to že vše funguje. Pár odkazů jsem proklikal. Samozřejmě jistotu budu mít teprve až web projedu přes XENU, což je robot, který postupně nacrawluje všechny stránky a sesbírá odkazy. U nich pak ověří jestli odkazují na funkční stránku. Vzhledem k rozsahu 404M to však mám v plánu udělat až zítra.

Závěr

Možná si říkáte proč jsem to tam prostě nezadal ručně, místo takové práce okolo :) Myslím si že by mi to zabralo zhruba stejně času, protože výše uvedené věci používám dost často. Navíc lenivostí se moc nových věcí nenaučíte, chce to zkoušet ;)

Teď uvidíme jak to pohne s výsledky ve vyhledávačích zvláště u hesel, která jsou už napsaná a jak rychle bude Google/Seznam reagovat na upravené a nově přidané texty. Určitě dám vědět :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Jak jsem nasazoval plugin Internal Link Building na 404M”

  1. Jestli jsem to dobře pochopil, tak ty si v tom pluginu nastavíš “landing page” a když pak píšeš článek o doméně .com, tak ten plugin automaticky udělá z toho slova odkaz na tu landing page?

  2. Jak moc je plugin náročný na databázi? Nevytvoří to velký index, který bude web zpomalovat?

    1. Právě že není. Nasadil jsem ho už dříve na větší web a bez problémů.

      1. Super. Zkouším na jednom webu. Dá se nějak z DB poznat, kde se odkazy umístily?

        A napadá mě jedna nevýhoda, resp. jedna věc, co by tam bylo potřeba doprogramovat. Když se prodávají články, je potřeba zamezit tomu, aby se tam umístily nežádoucí odkazy.
        Já např. používám plugin Quick AdSense a pokud do HTML článku vložím kód , WordPress ví, že do takového článku reklamy nenasadí. Mně by tedy stačilo, kdyby se do pluginu Internal Link Building vložila tato podmínka, která vyloučí články s tímto příznakem.

        1. Nedíval jsem se kam se do databáze odkazy přidávají.

          S těmi placenými články je to problém. Ten plugin je příliš jednoduchý a tohle neumí. Doprogramovat výjimku by asi problém nebyl. Já to jednou obcházel tak, že jsem u klíčového slova požil neviditelnou mezeru.

Comments are closed.