Verisign odhaduje že na sekundárním trhu se ročně prodají domény za více jak 1 miliardu USD

Postupné zdražování .com domén, které povolila vláda USA, vyvolalo hodně debat. Domaineři jsou naštvaní a dávají to najevo. Verisign na to reagoval začátkem listopadu blogpostem na oficiálních stránkách. Prohlásil, že zdražení naopak všem pomůže a pro .com doménu je prospěšné. Zároveň zmínil, že z dohledatelných zdrojů odhaduje velikost sekundárního trhu s registrovanými doménami na 1 – 1,5 miliardy USD.

Verisign si rozhodně v blogpostu nebral servítky.

But there is also an unregulated secondary market – led by domain speculators – hiding in plain sight. There, some speculators buy domain names at regulated low prices, then sell them at a far higher price. This secondary market is as old as the domain name system itself. However, since the wholesale price cap was imposed on .com in 2012, the secondary market has expanded in ways that exploit consumers.

Ale je tu také neregulovaný sekundární trh – vedený doménovými spekulanty – skrytými před zraky všech. Tam někteří spekulanti nakupují domény za regulované nízké ceny, pak je prodávají za daleko vyšší ceny. Tento sekundární trh je starý jako samotný doménový systém. Jelikož však byla cena .com domén v roce 2012 zaražena, sekundární trh se rozrostl až tak, že zneužívá zákazníky.

To jsou poměrně silná slova. Ovšem ne jediná. Spekulování s doménami nazývá pojmem “domain scalping”. Toto označení namíchlo jednoho z nejznámějších domainerů Ricka Shwartze, který je dosti nevybíravými slovy odsoudil. Také po Verisign chce omluvu.

Verisign dále v blogpostu napsali, že celý sekundární trh má podle dohledatelných zdrojů velikost 1 miliardy USD ročně, spíše se ale kloní k 1,5 miliardám USD a to se bavíme pouze o doméně .com.

Závěr

Jaká je vlastně role doménových spekulantů na trhu? Registry jsou většinou neziskové organizace, které by neměly na doménách vydělávat. Proto by také neměly prodávat prémiové domény. Realita je však jiná. Prémiové domény existují a dokonce i pravidla, že třeba krátké domény jsou dražší. Ale na to teď zapomeňme a soustřeďme se třeba na .com anebo naši .cz.

Podle mě doménový spekulanti regulují trh. Tím že dokáží získat lepší kousky a najít jim vhodného majitele (většinou za pomocí atributu peněz) zajistí, že skončí doména tam kde má. Pokud byste si doménové spekulanty odmysleli (zakázali), tak by na většině top domén nebylo nic (stránka se připravuje) anebo nějaký “zábavný” obsah. Když byste pak takovou doménu chtěli, tak byste neměli nárok jí získat. Koupit jí nemůžete, protože by to bylo proti pravidlům a ve většině případů by byl problém to i dotáhnout do konce. Spekulanti věnují hodně času získávání domén tomu věřte. Přesvědčit lenivého vlastníka domény není jen o penězích ale často i umění jednat. Popřípadě by cena všech domén podle jejich prémiovosti byla stanovena registrem. A to by byla teprve sranda.

Vím že to není zrovna oblíbený názor, ale věřte že se lépe domluvíte se spekulantem, než člověkem co tam má nějaký blogísek.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Verisign odhaduje že na sekundárním trhu se ročně prodají domény za více jak 1 miliardu USD”

  1. Doménoví spekulanti jsou zlo. Zlo, které nutně přichází, a nelze ho vymýtit, ale zlo. Bez doménových spekulantů by prostě každý koupil doménu, kterou by chtěl/potřeboval pro nějaký projekt.

    To, že některá krátká doménová jména by bez doménových spekulantů nebyla použita – no to je horor, paní! Nebo by tam nebyl obsah či nějaký blogísek. To opravdu není nic, z čeho by si lidé trhali límec a páchali sebevraždy, jak se snaží článek naznačit. Ani se kvůli tomu nezačne 3. světová válka a lidstvo neupadne do bídy a zoufalství.

    Odhlížejíc od toho, že argument doménovými spekulanty uvedl Verisign jen proto, aby zakryl svou nenažranost v drahotě domén.

  2. Verisign je soukroma spolecnost, takze samozrejme chce byt v zisku. Spravovat registr obsahujici 150M domen neni nic, co by jsme si nekdo dokazali predstavit. Do toho provozuji nejen anycastovy DNS pro com/net ale i dva root servery a to a.root-servers.org a j.root-servers.org – to je trebas vec, za kterou nikdo neplati a naklady na provoz jsou vysoke. Verisign provozuje mnoho dalsich veci k prospesnosti internetu a jejich vyvojari a inzenyri se podileji na vyvoji bezpecnosti, RFC standardu, protokolu, atd ..

    Me teda 8 USD za domenu (planovanych az 10 USD) fakt jako nenazranost neprijde.

  3. Astrologové jsou zlo. Zlo, které nutně přichází, a nelze ho vymýtit, ale zlo. Bez astrologů by méně soudným lidem zbyly peníze, které by chtěli/potřebovali na homeopatika, knihy o metafyzice, a v neposlední řadě platby věřitelům.

    To, že některá doménová jména okupují astrologové – no to je horor, paní! Mohl tam být obsah či nějaký blogísek. To opravdu není nic, z čeho by si lidé trhali límec a páchali sebevraždy, narozdíl od situace, kdy naráží na nabídky astrologů. Možná kvůli tomu nezačne 3. světová válka, ale lidstvo kvůli tomu upadá do bídy a zoufalství.

    Odhlížejíc od toho, že autor sem píše jen proto, aby projevil svou nenažranost a nabral zdarma nějaký link juice na svůj webík.

Comments are closed.