Víte kam vedou odkazy na vašich stránkách?

determined-questioning-ponderingKolem onpage SEO je spousta mýtů. Osobně dávám přednost spíše praktičnosti, než některým “doporučením”. Na druhou stranu, občas něco rád zkusím jestli to třeba nefunguje. Rozhodně stojí za to, se nad některými i když často úsměvnými nápady pozastavit. Když jsem pak narazil na hlášku: “Odkazy na tvé stránce jsou tvá odpovědnost!” tak mi to nedalo :)

Zřejmě všichni víte, že za zpětné odkazy na stránce můžete schytat penalizaci velice rychle. V podstatě se to učí na prvním stupni SEO školy. Odkazujeme pouze na důvěryhodné weby. To je fakt, žádná spekulace. Jenomže právě to základní, co jsme se učili už dávno, jaksi opomíjíme dodržovat. Čím je web starší, tím je problémovější to tak nějak sledovat. Hmm to je spíše výmluva :)

Pokud máte autoritativní web, kde jednotlivé podstránky dosahují zajímavých ranků, tak věřte tomu, že se najdou lidé, kterým se vyplatí jen kvůli tomu vašemu jednomu odkazu koupit smazanou doménu, na kterou odkazujete. Možná si řeknete, že je to blázen, ale existuje tržiště, kde se ranky používají jako platidlo. Může vám to být jedno, můžete se tomu smát, jenomže tak to je. A jako správný majitel webu by jste měli dbát alespoň na dobro vašich návštěvníků. Když si chce návštěvník kliknout na zdroj článku a místo na věděcký článek v angličtině se dostane na asijskou stránku, kde si to rozdávají lidé oblečení v kostýmech plyšových zvířat, tak to může mít za následek jeho újmu na psychickém zdraví.

Nechce práci na strojích

Asi nejjednodušší je prevence. Monitorovat celý web a kontrolovat aktuálnost odkazu jednou za měsíc asi nikdo z nás jen tak nezvládne. Místo toho se vyplatí vsázet na prevenci. Než je doména smazána, tak si musí projít stádiem, kdy nefunguje. Takže kontrolovat odkazy, zdali jsou funkční je ideální.

Pro ty z vás, kdo používají WordPress doporučuji zkusit plugin Broken Link Checker. Používám jej na dejEcho, k likvidaci odkazů na mrtvé weby.

Pro ostatní může posloužit třeba XENU. Jen je třeba dávat pozor na cachovací pluginy. Když s ním projdete během hodiny všechny stránky webu a váš plugin chytře každou dá cache, tak najednou můžete mít desítky tisíc souborů v součtu o velikosti několika GB :)

Proč to dělat

Můžete to dělat kvůli SEO, ale to už rovnou stačí preventivně všude dát nofollow. Web bez chybných odkazů ven určitě nějaký ten SEO bodík navíc dostane. Hlavně by jste to ale měli dělat kvůli vašim návštěvníkům. Mrtvé odkazy totiž můžete nejen rušit, ale také opravovat anebo nahradit. Funkční web má určitě lepší reputaci.

No ono je výhod vícero. Například narazíte na smazané domény se slušnými ranky, můžete prodávat odkazy ven anebo je nahrazovat za affiliate odkazy :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Víte kam vedou odkazy na vašich stránkách?”

  1. Broken Link Checker používam, a už som objavil dosť linkov, ktoré prestali byť funkčné. Či už zrušené podstránky alebo rovno zmazané celé domény. Práca s ním je jednoduchá, rovnako ako odlinkovanie odkazu alebo jeho, ako píšeš, zmena na iný web.
    Kontrolovať odchádzajúce linky sa rozhodne oplatí a tento nástroj to výrazne zjednodušuje.

  2. Já osobně na kontrolu používám XENU, výborný to nástroj, který doporučuji všem.

Comments are closed.