Každý odkaz už se nemusí vyplatit

Dříve platilo, že každý odkaz se počítá. Postupem času začala měnit tento názor white hat SEO komunita, která se snažila přiblížit příručce pro webmástry od Google. Ovšem co si budeme říkat, pokud jste nedostali penalizaci, tak se opravdu počítal každý odkaz (paradoxem bylo že špatné byly ty kupované, které přitom měly celkem slušnou autoritu).

Pak přišla různá zvířátka a úpravy algoritmů. Zvláště tučňák zamotal hlavu mnoha SEO šamanům (špatné byly ty umělé). I tak ale byl masivní linkbuilding v určitém odkazovém schématem prostě velice účinný. Ovšem dnes i black hat SEO komunita přiznává, že existují odkazy, které jsou dobré jen k urychlení indexace.

Tohle označení mě trochu pobavilo – Odkaz dobrý jen k urychlení indexce. Jistě dnes už prakticky neexistuje nějaké temné zákoutí internetu, které Google neindexuje, ale odkazy z něj započítává. Prakticky padla všechna myslitelná omezení. Dnešní železo, hlavně disky jsou daleko levnější na výkon/kapacitu, než když předtím. Rychlé databáze servírují data v reálném čase. Občas máte až pocit, že si ty data Google cucá z prstu. Prostě stránky už nestojí pomyslnou frontu na indexaci a nepracuje se jen s jejich kostrou, prostě jsou všechny už zpracované.

Žádný odkaz už není bez záznamu. Díky tomu s nimi Google dokáže pracovat. Navíc stále jsou odkazy jeden z nejdůležitějších faktorů hodnocení stránek v SERP a zřejmě se to jen tak nezmění. Takže se nikdo asi nebude divit, když si to Google konečně začne hlídat. Zrovna včera  jsem četl článek jak padla další odkazová síť. Jedna z mnoha.

Ale vraťme se k tématu. Odkazy dobré jen k urychlení indexace jsou většinou automaticky generované. Můžete je získat pouhým pingnutím SEOmatu, vytvořením zkrácené URL a dalšími metodami, které za vás obstará stroj. Existují seznamy odkazů s předvyplněnými parametry, kam už jen stačí přidat URL a nechat skript je postupně volat. Ani nečekáte na odpověď. Prostě jedete. Tyto seznamy mohou mít desítky tisíc položek. Největší, co jsem zkusil měl 25 tisíc a funguje jako online služba. Vytvořených záznamů jsem dnes našel na Google cca 25. Ahrefs ani Majesticseo se moc nechytají. Na rozdíl od Google je to pro ně stále neprobádaná oblast :)

Online služby, které zdarma propingují různé služby tedy nedoporučuje ani black hat komunita. Za zkoušku určitě stojí udělat nějaký ten web třeba na blog.cz a dalších blokovacích službách zdarma. Ideálně pokud jsou weby jako adresáře. Tam jen doména dostatečně autoritativní, aby to přežila.

No ono by možná stačilo to jen nepřehánět. Projít si pingnuté weby, vyházet to penalizované a udělat pár desítek odkazů. Na nižší tiery by to mohlo zabrat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Každý odkaz už se nemusí vyplatit”

  1. Určitě stále vodítkem pro indexaci je odkaz. Tedy spoustu jich přinese nulový efekt, ale nemyslím, že by na druohu stranu škodily.

  2. Je to fakt, zjišťuju, že občas si to někde zkazím špatným odkazem a spíš si pohorším. Web, který má pár kvalitních odkazů a nešahám na něj se drží bez problémů stabilně.

  3. Každý odkaz vytvořený jen pro roboty dřív či později ztratí hodnotu, nebo poškodí jednu či obě strany. Jestli takový odkaz má alespoň mizivou šanci přivézt živého čumila a ten “tam někde brousí”, tak má smysl.
    Dobré je zkoušet obechcávat gugla s kódem analytics na každé stránce s generovanýma linkama… ;-)
    Dr.

  4. tak ja to resim tak ze,
    u (pokud pouziju tvoji hantyrku) autoritativnich webu, nelinkuji nikam ven
    a funguje to dobre :)
    vubec celkove mi stabilneji funguji weby bez odkazu ven

  5. Vážně dokáže Google zaindexovat stránky na zkrácených URL?
    Vždy jsem si myslel že na toto kašle…
    Plánuji nechat zaindexovat několik set tisíc stránek. Takže jakou cestou se mám vydat? Plánoval jsem zkusit nagenerovat sitemapy a nahrát je na webmaster tools…

    1. HonyZahy: to jsou hlavně různé stránky se statistikami. Za nejeefektivnější považuju tu sitemapu.

  6. HonyZahy: sitemaps jsou fajn, dokonce i seznam je dobre bere kdyz se mu nasmeruji v robots.txt, ovsem nejlepsi reseni je linkovat jednotlive stranky z jinych relevantnich webu, to ovsem chce vedet jak na to, respektive pokud mas vic webu tak linkovat z tvych vlastnich tam to lze udelat vcelku snadno => vysledek je az pro google az oslnujici

  7. ako funguje to pingovanie? ako google zisti vyziadanie stranky inou strankou?

    1. palo: Máš třeba službu whois.domaintools.com, na testování domény. Když si dáš otestovat svůj web tak ta služba vygeneruje stránku, kde budou údaje o tvém webu a zároveň odkaz na něj (Google tuto stránku časem občas zaindexuje). Většinou místo vyplňování formulářů stačí odkázat na URL s určitým parametrem. V tomto případě to bude whois.domaintools.com/$domena Místo proměnné $domena dám můj web 404M.com takže zavolám whois.domaintools.com/404m.com Takovýchto URL lze nasbírat tisíce. Pak je jen stačí skriptem volat (označil jsem to ping, ačkoliv nečekám ani na odpověď serveru, jen mu to pošlu). Ty testy pak vytvoří tisíce stránek s odkazem na můj web. Jak jsem psal časem je Google občas i najde a zaindexuje.

  8. Nekvalitní odkaz je každý, který nepřivede žádného návštěvníka, bohužel, ne každý to tak vnímá a většina lidí řeší neustále nějaké voloviny.

Comments are closed.