Zajímavá situace – Co se stránkou na kterou vedou desítky tisíc nekvalitních odkazů?

Dnes jsem zahlédl na jednom diskuzním fóru zajímavý případ. Majitel webu si pravidelně nezáplatovával CMS a jednoho dne zjistil, že má na doméně několik statických stránek se spam obsahem, na které vedou desítky tisíc velice nekvalitních zpětných odkazů. Pod pojmem nekvalitní zpětný odkaz si můžete představit odkazy z různých SEOmatů a spamových komentářů.

Většinu z nás by samozřejmě napadlo po odstranění bezpečnostních děr, prostě stránky smazat. Jenomže jak na to bude reagovat Google? Víte jak Google Webmaster Tools vyvádí, když jen trochu změníte odkazovou strukturu, anebo se nemůže dohledat stránek, které jste zrušily. Dokonce chodí i varování, že nemůže najít stránky, které nikdy ani neexistovali, jen na ně existují zpětné odkazy. Další otázkou je, co na to zvířátka? Za takové spamování by to klidně mohl odnést celý web.

Člověk co se mu tohle přihodilo měl navíc v .htaccess redirekt pro případ neexistujících stránek. Nakonec se rozhodl obsah stránek smazat a dát na ně http status code 404  (použil http_response_code(404);) Podobně by jsem postupoval i já pokud by mi na webu záleželo. Stále mě láká vyzkoušet “praní špinavých odkazů” přes redirekt :)

Dále zvažoval jestli ty desítky tisíc zpětných odkazů nacpat do Google disavow tool. Přeci jen je s tím celkem dost práce v takovémto počtu. Osobně by se mi do toho nechtělo a doufal, že to 404ky zachrání.

Závěr

Tato situace je alespoň pro mě celkem zajímavá. Kdokoliv z nás může mít na doméně takovéto statické stránky už dlouhou dobu a v podstatě nemáme šanci jak na to přijít. Může nám přijít maximálně upozornění z GWT na penalizaci. Od provozovatele webhostingu také nic, protože takovéto spamovací stránky rozhodně v návštěvnosti rekordy trhat nebudou. Ještě nám vlastně může vynadat nějaký majitel zaspamovaného blogu :)

Ještě pro zajímavost. Tyto spamovcí stránky budou zřejmě nižší patra odkazových pyramid, které mají podpořit ty vyšší. V podstatě je tady důležitá jen IP adresa webhostingu a unikátní doména.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Zajímavá situace – Co se stránkou na kterou vedou desítky tisíc nekvalitních odkazů?”

  1. ak má niekto rozsiahlejší web tak si to fakt nemusí všimnuť. Ja by som v tomto prípade iba odstranil všetky spam odkazy ktoré idú von a ak na mňa smerujú nejaké špatné odkazy tak z toho by som si tiež ťažku hlavu nerobil, proste by som sa iba pokúsil zohnať zopar kvalitnejších až sa to trošku vyrovná

  2. No já bych se takovéto spam stránky smazat rozhodně nebál. GWT sice může chvíli blekotat, ale nic víc. Za externí odkazy přece neručíte, za to vám ani pan gúgl nic neudělá…

Comments are closed.