Tak jsme se dočkali, z Google je MFA.

Včera jsem si všiml, že se změnila stránka s výsledky vyhledávání na české variantě Google. Teď už vypadá přesně jak ta mezinárodní. Více místa pro reklamu a méně pro výsledky vyhledávání.

Přijde mi celkem zábavné, že v předchozím článku jsem si zavzpomínal na staré časy MFA, u kterých pokrývala více prostoru reklama než samotný text. No myslím si, že v rámci férových pravidel, by teď Google měl penalizovat sám sebe :)

Nová varianta vyhledávání Google, kde je více reklamy než výsledků vyhledávání.

Čistě na počet výsledků je to 11:10 ve prospěch reklamy. Však si to sami můžete zkusit na lukrativních slovních spojeních.

Pokud jste teď trochu znechuceni, tak vás asi nepotěší, že se časem zřejmě dočkáme i grafických prvků umístěných v pravém sloupci. V zahraničí už jsou běžné. Koncem dubna jsem si vypůjčil “naši budoucnost” pro jeden můj seo meme komiks.

Google ale hodlá zajít v budoucnu ještě dál. Už dnes dokáže řešit banální matematické operace anebo odpovědět na frázi Počasí Tábor, dokonce mu nedělá problém ani vyhledávat letecká spojení. Pokud se chcete o tom co plánuje dozvědět více, zkuste si přečíst jeden z mých starších článků Kam bude směřovat Google v roce 2012?

Kdyby jsem to celé měl zkrátit, tak se snaží naučit odpovědět na faktické otázky a zároveň generovat odpovědi na ty aktuální. Jinými slovy klidně může do budoucna znát vše co je na wikipedii a převyprávět tiskové zprávy.

Prozatím je ale stále ještě vyhledávačem z kterého proudí velké množství návštěvníků. Pro technicky zaměřené weby často i jediným. Seznam je v tomto dost vzadu. Což je škoda. Možná netáhne uživatele s pokročilejší internetové uživatele, anebo to bude tím že u 404m a cn130 prostě ignoruju optimalizaci pro vyhledávače. Nevím moc jsem to vlastně ani nezkoušel. V každém případě to bude třeba nějak napravit. Google se mi začíná líbit stále méně.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

28 Replies to “Tak jsme se dočkali, z Google je MFA.”

  1. kdyz na to maji koule a umi to prodat .. tak proc ne. Je pouze a jenom na lidech jestli jejich sluzby pouzivat budou ci ne. Pokud budou jejich sluzby takovy, ze je lidi budou radi pouzivat a dal doporucovat misto konkurencnich sluzeb, tak proste budou porad na spicce.

    Porad zastavam ten nazor, ze i kdyby se rozhodli mit jenom placeny vysledky, nebo zobrazovat jenom svoje vysledky, tak proste muzou, protoze je to jejich produkt, ktery proste nekam dovedli. Ano, chapu ze z toho mnoho firem nebude mit radost, ale na druhou stranu, maji x dalsich moznosti.

  2. Zadal jsem do Google letenky a málem mě klepla pepka. To je docela síla… zní to jako dobré téma na článek :D. Jak někdo takový může kárat někoho za reklamu, když mám sotva prd relevantní výsledky?

  3. Koukám, že Google již dávno není co byl :-( Na druhou stranu se to dalo čekat. No co, tak přijde někdo jiný. Až bude krást návštěvnost, tak se zabanuje přístup na stránky.

  4. Ještě jedna věc. Jedním z důvodů proč se Google prosadil byla čistá stránka s výsledky bez reklam. Ty se sice dají efektivně filtrovat, ale na druhou stranu i vynutit vypnutí AdBlocku. Hloupé je, že u nás lidé znají jen Seznam a Google, přitom existují další velmi zajímavé vyhledávače.

  5. Aspoň víme, kde se inspirovat při rozvržení stránek :)
    Google to má určitě vychytané a ten vzhled co tam mají jim nejspíš dobře funguje.

  6. Google se vydal podobnou cestu jako facebook od zakladu zmenil svuj styl a jede po facebooku vidim v nem obrovske ohrozeni jelikoz to tak fakt je, proto vsude tlaci svuj G+ je to ze strachu, predtim si myslel ze je to socialni bublina ktera nebude dlouho trvat ale ted uz vi ze facebook nic nezastavi a klidne bude mit za nekolik let i 2mld. users coz by google dostalo dolu tim padem i ceny za reklamy FB by si mohl diktovat co chtel, tedka bude vsude tlacit G+ jako to delal u Chrome, jiz to neni ta firma kterou zname meni se a to je dobre doba se taky meni coz kdyby to neudelal tak ho to mozna “zabuje” google chce byt sexy a cool jako FB proto takove zmeny, predtim gmail byl spise pro lidi to se pohybuji na netu, tedka z toho udelali to same co FB stejna registrace atd.. kdyz se podivate na G+ tak tam vse kopirujou od FB pomalu pomalu ale davaji to tam co na FB dobre funguje chteji tam dostat BFU a teenky atd.. to je jejich cil, ale podle me G+ nebude uspesny ikdyz mozna to bude mit nejaky procento budou to Agresivne tlacit, iternet se meni mozna za par let bude uplne jiny styl vyhledavani ten socialni a google uz to dobre vi proto se pripravuje na valku a kupuje male firmy aby mohl strilet na FB jinak nema sanci… jelikoz jenom to vyhledavani nestaci, a ja jim fandim at si tam daji reklamy je to jejich stranka tohle je takove schrnuti jsem byl vzdy fanda google ale ten G+ nemeli delat ale zase nemeli na vybranou vidi jak FB barvi svet do modra musi to aspon spomalit coz u FB nepujde je tam raketovy rust bez reklamy atd.. google plati aby jim chodlili lidi na web vyhledavat ale FB ne nikdy naopak FB chce po lidech aby mu platili za to ze jim zobrazi prispevek vice lidm… Coz shrnuti no, doufam ze jste to precetli :)

  7. Dojící mód activated!

    K tématu doporučuji přečíst článek na Lupě a články ze kterých Lupa čerpala.
    http://www.lupa.cz/clanky/google-chysta-zmenu-chce-poskytovat-vysledky-ne-pouze-odkazy-na-weby/

    A také trefný komenář pod článkem:
    http://www.lupa.cz/clanky/google-chysta-zmenu-chce-poskytovat-vysledky-ne-pouze-odkazy-na-weby/nazory/414640/vlakno/

    Mimochodem co Google připravuje je vidět už dnes:
    http://www.freebase.com/
    http://meta.wikimedia.org/wiki/Wikidata/cs

  8. Už nějakou dobu sleduju jak Google káže vodu a pije víno. Čím větší web s AdSense reklamou, čili čím větší zisky pro Google, tím víc se tolerují určité přestupky, umožňují se jisté výjimky o samotných službách Google nemluvě. Dřív bývalo pravidlo u většiny seriózních reklamek, že reklama smí zabírat maximálně 20 procent plochy reklamy (bez ohledu na ty vyskakovací přes celou plochu, to je vypnutelné tam se to tak nebere). Jakmile to bylo 50/50 už to zavánělo velkým problémem. Mě nevadí, že se Google takhle zaplní reklamou, je to jeho věc. Ale v tom případě ať to povolí i partnerům a netváří se vůči nim stále jako ten “správňák”.

  9. Jedina vec, ktera mi vyslovene vadi je nezvyraznovani navstivenych stranek v minulosti. Nekdo si hral s kodem a vyslehnul uplne a:visited. Orientace je pak horsi, ale na druhou stranu by to mohlo zahybat s navstevnosti.

  10. Holt v mobilních telefonech se špatně prodává reklama, tak si to musí kompenzovat na počítačích, když už je to “téměř mrtvá” platforma :-)

  11. Dle mého se boj o první pozice přesunul ze “SEO” do “PPC” a to v plné míře. Říkal jsem to cca. před 2 lety, že si myslím, že to tak dopadne a hle, máme to tu (už delší dobu, ale teď oficiálně). PPC bude v následujících letech rostoucí segment trhu.

  12. Je to tak trochu paradox – zadejte si třeba slovo letenky do Bingu. Vyhledávač, který patří Microsoftu ( který vnímám jako veskrze silně komerční) , mi před chvilkou nezobrazil ani jednu reklamu (skoro jako Google za starých časů) ve výsledcích vyhledávání. Že bychom se na stará kolena vrátili zase k MS ? :)

  13. většinou se mi zobrazí méně reklamy, když se mi pak zobrazí reklama související s hledání, proč bych neklikl.
    Blbé je, když reklama vede na stejné výsledky, jako nereklama.. tj první neplacený odkaz je na stejnou firmu jako placený.. to je pak dilema, kam kliknout :)

  14. Taky se bojím toho, že se jednou z vyhledavačů stanou placené služby. Zavzpomínejme si jak fungovalo zbozi.cz nebo heureka.cz dříve. Žádna platba 1Kč a více za proklik, tímto směrem časem může jít google, dyt už dnes prakticky většina webmasteru, kteří se o web starají mají web párován na webmaster tools.

  15. Však SERP je stejně jako další Google kanály pouze nosičem reklamy nebo přípravkou na přetavení na nosič reklamy. Každý rozumný SEO specialista by se měl začít vzdělávat i v PPC, aby v horizontu pár let nepřišel o práci (viz. např do not track jako základní volba při instalaci Win8)

  16. Koukám, že zmizel levý side nahoru a Google to tlačí na klikací zónu, což je jasné, reklama ho prostě živí, což je pravda. A možná bude ještě hůř.

  17. Jednou to dopadne tak ze na googluzadate dotaz ten vam vyplivne odpoved prevzatou z cizich stranek a okolo ni bude jen reklama a uplnym malim pismem po odskrolovani dolu bude poznamka “zdroj odpovedi: internet”

  18. Relevance výsledků je pořád lepší než u Seznamu. Ale je pravdou, že strýc Gůgl komercializuje, to srovnání s MFA je už pomalu na místě. Na drahá klíčová slova najít kvalitní informace, to je pomalu si zvykat na druhou a třetí stránku.
    Třeba se tak, jak jsme se naučili “banerové slepotě”, se časem naučíme “slepotě na první stranu” .

  19. Taky jsem si toho všimnul a trochu mě to děsí. Ale asi proč ne, pokud to lidem nevadí a pořád budou hledat přes Google.

    Jerry: Dobrý odkaz, to jsem neznal. :-)

  20. A to jsi ještě neviděl YouTube, nebo spíš ani nechtěj vidět :-D Bouchaj reklamy už aj přimo pod videa.

Comments are closed.