Kam bude směřovat Google v roce 2012?

Google udává trendy v internetovém vyhledávání už nějaký ten pátek. Jeho hlavním zdrojem příjmů je na rozdíl od případných konkurentů (MS) hlavně reklamní síť AdWords. Z té mu jde 100% z reklam na samotném Google a 68% od většiny inzerentů (viz. Adsense zveřejnil kolik dává publisherům!). Sázka na Google Plus je zatím bez výsledku. Registrováno je sice přes 30 milionu lidí, ale jejich aktivita je spíše sporná. I přes rozmach mobilního trhu je to pořád jen o Google vyhledávání a AdWords (No možná na tom zas tak špatně nebudou, mají i YouTube a ten je použitelnější než česká služba MusicJet a navíc zdarma.).

Koncepce tak velí jasně. Musíme rychleji a efektivněji dosáhnout získávání a zobrazování informací přímo uživateli Google a to bez nutnosti opustit stránku Google (direct information). To co se ze začátku používalo jen pro zábavu, se ukazuje jako dobrý koncept pro budoucnost.

Legendární Google kalkulačka při výpočetně náročné operaci

Začalo to právě Google kalkulačkou. Prostě si do vyhledávání zadáte matematický úkon a hned se dozvíte odpověď. Zanedlouho následovaly různé převody mezi fyzikálními, chemickými anebo i matematickými jednotkami. Na tom se ale žádné peníze trhnout nedaly. Možná s tím ani nikdo nepočítal. Než přišel Google s další vychytávkou a tou je převod peněz.

Převod měn už začal být zajímavější než jen pouhé sčítání dvou čísel.

Když někdo chce peníze přepočítat možná by chtěl znát i nejbližší směnárnu, která má zaplacenou reklamu. Tady už se ty peníze nejen přepočítávají, ale možná by se našel i někdo, kdo by zaplatil za reklamu, vedle tohoto výsledku.

Mimo takto jednoduchých operací se pomalu, ale jistě učí Google i odpovídat na často kladené otázky.

A spousty a spousty dalších (teď jsem si s tím hrál 30 minut :)).

Takže teď si to všechno shrneme a ukážu vám jak tohle vše může komerčně vypadat v akci.

Zadám si let z Bostonu do San Franciska a dostanu výsledek i s reklamou.

Nová koncepce je tedy o vynechání prostředníků. Žádné “parazitování” na SEO, tedy Google (SERP) – MFA (PPC ) – Inzerent. Teď to bude Google – Inzerent.

Zdroje informací a jejich ochrana

Google ale nechce jen zvýšit svoje provize z 68% na 100%, to by bylo v kapitalistickém světě velice pokrytecké. Chce dosáhnout toho, aby se dostal BFU tam kam chce pomocí jednoho tlačítka. Jednoduše řečeno místo dvou tlačítek Hledat Googlem a Zkusím štěstí, by tam provozovatelé Google nejraději viděly jen to druhé. Na všechny otázky co znají odpověď jí dají sami. Ten zbytek nechají stránkám na danou problematiku zaměřeným.

To co zatím dělá Google největší problém je problém porozumění obsahu. Nejen Google potřebuje v textu lépe umět číst. K tomu je ideální projekt Schema.org. Možná nás brzo něco podobného potká a budeme muset psát texty zvlášť pro vyhledávač a zvlášť pro lidi. Popravdě by se to občas hodilo. Zvláště vysoce specializovaných článků, kde není nutné zmiňovat obecné slova.

Další na co už dnes Google pomalu začíná tlačit je ochrana informací. Všechno co si poctivě nacrawloval anebo jinak získal pro něj má velkou hodnotu. Právě z těchto dat se skládají otázky, anebo odpovědi na nich. Konkurenci by se mohly informace hodit. Zavádí se tak šifrování například dotazů. Omezují se i některé nástroje anebo rovnou ruší (Search-based Keyword Tool, byla sranda dalo se tím vytáhnout naprosto všechno :)).

Pro dnešek už končím, musím narychlo shánět ještě jeden dárek. Klidně rozveďte diskuzi v komentářích, anebo na minifóru (tam nemusíte čekat na schvalování příspěvku).

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Kam bude směřovat Google v roce 2012?”

  1. no nedovedu si ani představit jak je to naprogramované.. samé if() if() if() a těch variant co se nabídne – záleží na státě, času atd. no mazec.

  2. Google je v tomto směru hodně přesný. Není asi zapotřebí dalších tagů.

Comments are closed.