Když výjde koupě blogu levněji než linkbuilding

Kupování odkazů je občas velice zdlouhavá činnost. Zvláště pro lidi, kteří se rozhodli svůj čas přepočítávat na peníze. Nedávno jsem se bavil s jedním poměrně nezmámím linkbuilderem, který se specializuje na “dlouhodobé projekty”. Možné jsem o něm už psal. Vytváří doslova učebnicové stránky/miniblogy jako z vysokoškolských diplomových prací a ty pak doslova “podsouvá” autoritativním stránkám. Něco jako linkbaiting s tím, že “rybu” podstrčíte správnému rybáři, anebo spíše naopak? Debata šla směrem ke Google Panda, penalizace PR webů a trendech linkbuildingu atd. Popravdě mě zaujaly nejvíce moderní trendy linkbuildingu. Jeden z nich (zrovna ten starý) zažívá v této době doslova znovuzrození.

Asi není žádnou novinkou, že se s trochou snahy dá u nás koupit doména, na které dříve byl nějaký obsah. Ten se pak dá nahodit zpět a máme původní stránku. Prostě zombie site. Jenomže nahodit všechno tak jak bylo je celkem obtížné. Ne vždy se ale podaří vydolovat vše, navíc převod dat z archivu do nového CMS je poněkud namáhavější a často i nevděčná práce. Navíc ta pachuť, že porušujete autorský zákon :/

No prostě je lepší se na to vybodnout a zkusit stránky od majitele koupit. Občas se setkáte s nadhodnocenou cenou, ale ve většině případů získáte kvalitu za nesrovnatelnou cenu. Vezměte si třeba blog o programování (těch je nejvíce), kde za 3 a půl roku majitel vyprodukoval 50 průměrně kvalitních článků. To vychází na nějakých 20 den na článek. Navíc posledních 6 měsíců je blog mrtvý a zřejmě půjde doména do expirace. Takže 50 průměrných odborných článků. Doména s historií 3 a půl roku. GPR 4, srank 50. Prostě blog psaný pro lidi s bývalou komunitou, který se postarala o přirozený linkbuilding. Jaká je hodnota takového blogu? To už nechám na vás. Někdo z vás dělá externě linkbuilding pro firmy, jiný prodává zpětné odkazy a další by ten blog znovuoživil. Pro každého jinou.

Jestli jste se rozhodli, že něco podobného zkusíte. Ostatně ceny podobných “mrtvých” projektů jsou na úrovni 12 měsíčního odkazu na stejné stránce, tak by jste měli vědět následující:

Vše dobré může být na internetu oživeno

Mnou zmíněný imaginární blog může být oživen. To že většina návštěv pochází z vyhledávače neznamená, že na něj komunita zapomněla. U webu se hodnotí vyhledávači autorita, protože jej i lidé považují za autoritu a rádi na něj odkážou jako argument. A kde se nejvíce argumentuje?

Jak zjistit počet odkazů z Twitter?

Zjištění počtu odkazů z twitter je poměrně jednoduchá záležitost. Twitter totiž odkazy, které jsou zkrácené přes jeho službu uvádí v plném rozsahu. Takže stačí zadat do Google site:twitter.com “404m.com” a hned zjistíte kdo se zmínil v URL o 404m.com. Samozřejmě tato metoda není ani náhodou stoprocentní. Na druhou stranu když už chcete za něco platit, vyplatí se věnovat nějaký ten čas a projít si jednotlivé komentáře lidí, jestli se náhodou nejedná o roboty, jakou váhu (počet followerů) mají lidé co sdílí odkaz a hlavně proč jej sdílí.

Jak zjistit počet odkazů z Facebook?

Tady se většinou využívá externích služeb. Můžete samozřejmě využít metodu jako u Twitter, ale nebude tak efektivní, protože si překvapivě Facebook “chrání” data svých uživatelů před googlebotem.

  • Služba like.met.cz se sice chová prapodivně, ale na druhou stranu ukáže, která témata na blogu opravdu letěla.
  • Pokud umíte programovat, můžete si udělat jednoduchou aplikaci, která vytáhne ze sitemap.xml všechny URL a postupně je prožene http://api.facebook.com/restserver.php?method=links.getStats&urls=http://domena.tld/clanek  a výsledky zobrazí/uloží. Snadno tak získáte naprosto všechny share a like na jednotlivé stránky. Vzhledem k tomu, že Facebook není moc kompatibilní s 404m.com uvedu jako příklad můj nedávný počin na cn130.com

Jak zjistit počet odkazů z Google Plus?

Přiznám se, že jsem zatím nedal Google Plus šanci, takže jsem o tom nepřemýšlel. Částečně funguje ta samá metoda co u Twitter (site:plus.google.com “404m.com”). Pokud by někdo znal nějaký jiný nástroj tak se prosím podělte.

Jak zjistit počet odběratelů RSS?

Žádný projekt, který měl kvalitní komunitu jen tak neumře. Z RSS čtečky si odebíráme jen to co se nám nelíbí, nikoliv to co se nám líbilo. Tajně totiž doufáme, že to bude mít náš oblíbený blog pokračování.

K tomu, aby jsme se dostali alespoň k části odběratelů nám pomůže Google Reader (je nutné mít zřízený Google účet). Do vyhledávání pak zadejte URL. Nevím kolik čteček je v této službě obsaženo, ale pokud nemáte přístup k datům z webu majitele, tak si musíte vystačit alespoň orientačně.

To ostatní na konec

Když tak nad tím přemýšlím, tak nákup blogů není nic nového. Občas se nějaký ten kousek najde k prodeji i na W3 (webtrh, webdeal, webfair). Všeobecně roste poptávka po nich. Vytvoření nového je totiž běh na delší trať. Tuším na digitapointu jsem četl názor, že vyhledávače začnou brát web jako internetovou autoritu, když pokoří několik met. Jednou z nich je stáří alespoň jednoho roku. Nevím nakolik to může být pravda, ale zrovna tohle je meta, která se nedá urychlit (pokud si tedy nekoupíte doménu ;)).

 

Poznámka: Ranky, zpětné odkazy atd. To už zjisti umíte. Popřípadě si to může na 404m.com dohledat.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Když výjde koupě blogu levněji než linkbuilding”

  1. Já jsem před pár týdny přemýšlel o podobné věci.
    Proč velké firmy (eleplatnt, H1 apod.) nakupují odkazy z webů o půjčkách? 100,- Kč za odkaz na měsíc z každého z nich při SR 30 a PR 1 ?
    Vytvořit takový blog je otázkou pár hodin. Získat takové raknky pak u SR otázkou měsíce a u PR otázkou 3-6 měsíců.
    Udělat pro takové firmy síť webů na jejich téma namůže být nejmenší problém. Vyšlo by je to ve finále X krát laciněji.

  2. Hodně lidí pohlíží na svůj blog jako na své dítě, místo kde prezentuje své názory, takže si nemyslím že se najde hodně blogů co vydržely déle, které by někdo prodal. To by musel dostat asi nabídnuto solidní peníz, aby s zbavil své části já.

  3. Petr: To by sice mohli, ale takovým velkým firmám se to nevyplatí budovat. Trvá to dlouho a dělat stovky unikátních stránek, které se alespoň občas aktualizují je složité. Špatně se to škáluje, kdežto takhle mohou operativně ze dne na den nakupovat odkazy dle potřeby. Navíc v rozpočtech na reklamu jsou odkazy malá položka.

  4. takže je alebo nie je vhodné robiť minisites ??

    je twitter stránka na ktorej by nemala chýbať firma/eshop ?

  5. Petr: Protože mohou např. nakoupit i velmi kvalitní odkaz z 5-10 let starého webu?

  6. Zajímavý nápad, ale kolik se dá najít expirujících blogů s “rankama”? Přemejšlel jsem o developu webů na freehostinzích (většinou mají i celkem silný katalogy vlastních stránek) ale možná máš pravdu že i ty freeweby by se daly zkoupit :D

    Petr:
    Co se týče půjčkových webů, tak reklamním agenturám rozhodně za 100 Kč takový odkazy neprodávám. Doporučuju je tlačit k zakoupení placených zápisů, článků apod – prostě to posouvat dál a ne dělat pořád konec/začátek potravního řetězce.

    Pár dní jsem v jedný agentuře působil. Rozdíl mezi nákupní cenou odkazu a jeho prodejní cenou ať už v podobě zpětného odkazu či seo byla opravdu závratná. Pokud se vám ozve reklamka, že chce odkazy, tak je pradvěpodvně opravdu chce -> pokud střelíte vysoko budou smlouvat. Takže doporučuju se nebát tu Webfairovou cenou zvednout na několikanásobek.

  7. souhlas, také mám některé projekty koupené jen kvůli odkazům.
    horší je, že se shání těžko, nebo se prodávají minisite o 20ti stránkách za tisíce.

  8. Par blogu jsem takto koupil, ale nebylo to tak uplne snadne, jak to na prvni pohled vypada. Navic na temta jako pujcky nebo hypoteky nikdo jen tak pro zabavu nebloguje.

    Na druhou stranu se domnivam, ze google zkouma i stalost odkazu a pak by odkazy, ktere si umistim na takovyto blog a mam je tam radu let mohly byt cenejsi nez odkaz, ktery nekde koupim treba jen na rok.

  9. Též jsem se jednu dobu vydával touto cestou. Nicméně není to tak jednoduché. Web se sice dá v pohodě koupit,ALE… Má většinou velmi nízkou návštěvnost a hodnotu opravdu jen těch linku co tam člověk vloží. Nicméně když už ten blog člověk vlastní, tak je mu obvykle líto ho nechat ladem. Takže se ho snaží oživit. Nesnažší cesta je pomocí CW, jenže když těch blogu má člověk více, tak po čase zjistí že mu žerou hromadu času staráním se o ně a ve výsledku se zase obloukem vrátí k nakupování linku.

  10. Správa vlastních minisites (50-100) je nadlidský úkol pro jednoho člověka. Agentuře se to prostě neoplatí. Pokud to má být k něčemu, oplatí se daleko více udělat portál na dané téma. Sežere to více času, ale těch lidí, co z toho chodí se nedá s minisity srovnávat.

  11. webhoster: Neberte to vůbec osobně, ale vy (attivo) děláte i do reklamy/minisites apod? Asi to bude znít jako pruda, ale nebudete se mi šťourat v portfoliu webů když si ho k vám dám?

Comments are closed.