Změna designu webtrhu není podstatná, mění se jeho podstata

Znáte to logo, které jsem použil jako ilustrační obrázek? Je to původní barva webtrhu. Takhle vypadal v dobách své největší slávy. Místo pro komunitu, kde měl každý nápad svou hodnotu. Pokud jste přišli s myšlenkou na nový projekt, který neodporoval pravidlům, prostě se o něm začalo diskutovat. Bylo velice neslušné kohokoliv odbýt, pro jeho naivitu. Pokud odpověď neobsahovala argument byla jednoduše smazána. Dělání SEO nebylo opovrženíhodné, stejně jako MFA, prodej odkazů anebo spekulace s doménami. Ono to vlastně bylo pro ostatní spíše zajímavé sledovat.

S modrou barvou přišel největší růst, alespoň co se týká obsahu a počtu členů. Člověk už to nestíhal číst. Moderování začalo být závislé na podpoře komunity. Objevil se fenomén názorových roztržek, kde autorita převažovala nad argumenty. Tehdy jsem zjistil, že jako moderátor mám trochu svázanější ruce. Bylo těžší rozhodovat mezi infraction a napomenutím. Častěji jsem se střetával s urážkami, které nebylo moc příjemné číst.

Popravdě Martin tomu moc nepomohl. Zavedení grafických profesionálů a zrušení pravidla “Na webtrhu si všichni tykáme” posunulo webtrh někam do sféry držíme si od sebe odstup a někteří jsou víc. Tak to vlastně zůstalo dodnes. Vlastně ne. Ono se to ještě zhoršilo s otáčením kormidla sem a zase jinam, možná i trochu zpět. To už se webtrh stal i pro mně místem, kam se můžu kouknout jen na chvilku. Položil jsem moderátorskou funkci a místo hodin trávených dohlížením na webtrh, jsem se rozhodl věnovat zkušenosti a znalosti rozvoji jeho klonů. Také jsem o nich neustále psal a dělal jim reklamu. Myslím, že se to oplatilo. Ostatně koukněte na webdeal.cz. Klucí na něm tvrdě pracují už víc jak rok. Na základě poptávky komunity přidávají další a další služby, dokonce upravili PHPbb k obrazu webtržníků zvyklých na vBulletin. Lidi chtěli v podpisech výstup RSS kanálu? Mají to tam. Škoda, že si tak nevedl i webfair.cz.

Ale zpět k tématu webtrhu. Nový design, který byl první den naprosto nepoužitelný. Bolest za krkem zaručena. Přehlednost na úrovni přiznání k dani z příjmu. Důležité prvky nikde, ty neužitečné zůstaly. Ne vážně k čemu mi je tlačítko na reputaci? Ta se ze začátku webtrhu vůbec nepoužívala a nikomu to nevadilo. Později se používala na posílání krátkých vzkazů či poděkování za konkrétní příspěvek. Dnes je to neosobní. Jako like na facebooku. A to nepíšu, že by jsem s ní měl někdy problém. Než jsem to zabalil na Webtrhu byl sem z těch kdo jí měl nejvíc. No s 4000 příspěvky to zas tak těžké nebylo :)

Tak jsem si zavzpomínal a teď se vrátíme k tématu. Proč vlastně došlo k těmto změnám a co nás ještě čeká. Martin se netají tím, že zbožňuje Hacker News (má/měl to v podpisu). Nejednou se zmínil, že by si přál, aby webtrh šel touto cestou. Takže omezení vlivu jednotlivců a zesílení komunity jako takové. Komunita vyměňující si poznatky, názory a know how. Jednoznačný cíl je posunout se dál. Velký uzel do kterého se budou zbíhat všechny novinky internetu. Kdykoliv někdo najde něco nového hodí to tam a začne diskuze. Bude vám stačit jeden RSS kanál a to z webtrhu, nic nepřehlédnete o nic nepříjdete. Žádné OT, jen rozšiřující debata.

Jen pro zajímavost. Než Martina Hacker News tak nadchla, bylo pro webtrh inspirací digitalpoint.com, ale to už je dávno.

A můj názor? ČR rozhodně obdobu Hacker News potřebuje. Současné odborné informační kanály jsou nedostatečné. Kdo neumí anglicky je vyřízený. Na druhou stranu určitě ne za cenu starého dobrého webtrhu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

20 Replies to “Změna designu webtrhu není podstatná, mění se jeho podstata”

  1. +1 to Webdeal – pokud půjde dál tempem rozvoje komunity a funkčností, může se z něj stát jednou něco, o čem Webtrh jen snil.

    Nevadí mi, že na webtrhu diskutuje hodně mladších lidí, ale jeho nynější koncept…

    1. Webdeal má jediný problém a to je nedostatek diskuze. Potřebuje přísun nových témat k diskutování. Komunita by se určitě zapojila. Jakmile se tam bude objevovat tak 10 vláken každý den tak má vyhráno.

  2. pravda, klukům z WebDealu držím palce a snad za rok či dva, až budou na špici nebudou hledat cestu do země zapomnění jako webtrh

  3. Webtrh v poslednom čase nahráva do kariet webdealu, zmeny webtrhu neprospievajú, práve naopak.

  4. Už som si začínal myslieť že len ja pozorujem tie zlé zmeny na webtrhu, síce som tam nikdy nepatril medzi ľudí čo tam denne píšu ale zato chodil som tam denne čítať správy. Teraz tam skočím raz za dva tri dni a nikdy tam nič nové čo by ma zaujímalo nie je. Tento mesiac som dva krát reagoval na dáku tému a vždy bola táto téma zrušená.

    Mimochodom viete niekto k čomu je dobrá služba ktorá vám vytvára traffic ?? uvažujem na čo je dobré, aby sa niekomu vytvoril traffic resp. aby mu po stránke chodili ludia/stroje ktoré ani nezaujíma obsah stránky.

    No vrátim sa vlastne k pointe. Chcel som ti napísať “ďakujem ze si napísal dve podobné stránky ako je webtrh. Konkrétne (webfair.cz) tuto som nepoznal.”

  5. Souhlasí vůbec někdo s kroky webtrhu než majitel? Když všichni tvrdí že je to špatně, že včas neobrátil

  6. Mě se třeba ty změny líbí. Sem tam na něj koukám z mobilu, mám rád minimalismus, takže třeba mě.

  7. Nejstarší model v printscreenu a způsob, jakým se vedl dříve je mi bližší než ten dnes..

  8. A nevrátili to zpátky? Teď jsem tam pár dní nebyl a nevidím změnu…

  9. Taky se mi nelíbí, jakým Webtrh jde směrem. Dřív mě to tam bavilo (ještě za hnědého a pak nějakou dobu i modrého designu). Dneska už tam vůbec nepíšu a přijde mi to tam fakt takový odtažitý, i když tam chodí moc lidí, to je při té velikosti jasné.

    Osobně taky moc držím palce Webdealu, líbí se mi, jak to tam vedou a je vidět, že se snaží. Občas se tam snažím něco přispět do diskuze, ale toho času moc není. Věřím tomu, že když kluci nepoleví, tak to daleko dotáhnou.

  10. tak se změnami nesouhlasí 90%, ostatních 10% + martin s tím souhlasí, tak kdo je sobec? tohleto je totální vyoutování komunity

    osobně nechápu proč, tam nedá zpátky ty avatary, když tam má zas tolik volného místa po tom co ty řádky zalamuje…

  11. Není relevantní jestli s ním 90% lidí nesouhlasí, Martin je sakra inteligentní člověk a ví co a proč dělá. Nedovolil bych si ale spekulovat jestli chce přejít nebo se přiblížit modelu HN, už jenom proto, že vbulletin je k tomu naprosto nevhodná platforma, kterou také nemůže jentak zahodit.

    Nicméně co mi na jeho “budování” tak trochu vadí, že i když má někde v dáli možná namalovanej cíl tak se na něm pracuje pár dní v roce a pokaždé to zůstane spíše v kontraproduktivním stavu.

    Osobně mě nadšení v “mobile first” schází, když už zjednodušovat tak raději do stylu jakpsatweb.

  12. 1. Při velkém počtu členů nejde udržet neformální atmosféru. Jakmile se začnou mísit lidé s různými zkušenostmi, je lepší snažit se, aby se lidi respektovali, místo aby byli kamarádi. Proto třeba to vykání.

    2. Pokud na Webtrhu nenacházíte svá témata, možná prostě není pro vás. Už, nebo zatím, podle toho, kam jdete.
    Najděte si komunitu, která vám lépe vyhovuje.
    Na Webtrhu budete vítáni, pokud se vaše zájmy změní.

    3. Ad redesign. Nespokojenci jsou vždycky nejhlasitější a šikanují ostatní. Viz komentáře nade mnou – dva komentáře vyjádří spokojenost s redesignem a jejich hodnocení klesá do minusu. Proč? Řekli něco nevhodného? Nesouhlasíte a proto palec dolů?

    Zapracovali jsme většinu připomínek (a vyzkoušeli všechny – některé prostě nefungovaly).

    Věci se prostě mění.

  13. Já, kdokoliv jsi: Díky za komentář. Mobile first a HN jsou určitě velké inspirace. Napiš mi, zvu tě na pivo.

    Nejdřív to chceme zminimalizovat, pak přijde nový kabátek. Na stole mi leží velmi solidní nová identita.

    Mohlo a mělo by to jít rychleji, to je pravda. Každopádně už jsme do toho kousli, takže to půjde postupně. Přes ty současné nespokojené ohlasy tam vidím tu výhodu, že každou změnu s lidmi probereme do detailu.

  14. Faktem je že webdeal neni tak rozšířený (počet příspvků a aktivní diskuze) jako webfair… ale! ALE! Na webdeal jsem koupil svojí první doménu jednu… v té době se tam vystavovali jen dvě :) Na webfair toho bylo víc ale nenadchlo mě to nějak…

    Jinak webfair koupil přece gransy za 40k… současný počet příspevků je 23K.. v té době nevím ale myslím že to byla spíš nevýhodná koupě pro toho gransyho ale o nzase ví asi co dělá :)

  15. Martin už dosti dávno psal (když nasadil default modrou šablonu místo původní zelené), že chystá nový vzhled pro webtrh. V některém postu také psal, že bude již za pár měsíců…. Stále asi neví co chce, jelikož nový vzhled stále není a dělá pouze čím dál horší změny….

    I lefiath něco navrhoval viz. http://img405.imageshack.us/img405/5364/webtrh.png

  16. Petr: To od lefiatha se mi moc líbí. Tehdy jsem se těšil, až se to nasadí. Někde jsem i četl, že to modré je jen dočasná změna, bohužel nebyla. Škoda lefiathovo návrhu, je skvělý…

  17. Z mého okolí to říkají skoro všichni, že tam chodí čím dál méně. Důvod je asi jasný. Už to není, co to bývalo. Problémem ostatních fór je nedostatek času u jeho majitelů. Martin se venujě Webtrhu docela hodně a je to znát. Ale zatím nějaké závratné změny nepozoruju. Jedině snad to, že po každé jeho změně zaplaví klony nová část návštěvníků :-)

  18. No uz na poslednim srazu Webtrhu v Praze bylo jasne, ze to pujde timhle smerem. Ja jsem pro tyto zmeny. Design prekazel obsahu a ted se to cte lepe ( porodni bolesti samozrejmne byli ). Pokud se z webtrhu stane hacker news tak to bude super. Zatim to, ale vzhledem k cenam inzerce jde jinym smerem ( HN nema zadnou takovouto formu reklamy a take byl zalozeny za jinym ucelem ). Kazdopadne je zajimave sledovat kam se to posune

Comments are closed.