Zhodnocení webtrh klonů

Už uběhl nějaký ten čas od vyhlášení změn na webtrhu, které vedli k založení webtrh klonů. Všechna nová fóra monitoruji už jen z prostého důvodu, že můžu sledovat po jakých informacích je právě teď poptávka. Ačkoliv jsem ze začátku vůbec nevěřil, že by se jednoho dne mohli stát alespoň chabou náhradou za webtrh, musím konstatovat, že se objevila naděje.

Nová fóra jsou zatím ve stádiu rozvoje a tak se snažím je podporovat jak to jen jde. Na dvou jsem se už zaregistroval a aktivně se snažím zapojovat do diskuze. Na druhou stranu odpovídání na jednoduché otázky začátečníků mi nijak nevadilo na webtrhu, takže vlastně jen pokračuji v tom, co mě bavilo a ty zpětné odkazy také stojí za to ;)

Mezi webtrh klony je i zdravá rivalita. Snaží se vymáčknout ze systému co to jen jde. Některé novinky, které na webtrhu byly zamítnuty, jsou zaváděny do praxe právě na klonech. Konkurenční prostředí je prostě nutné pro pokrok a zlepšování. Jako příklad uvedu zavedení twitter ikonky pod avatarem na webfair.cz. Nijak nenarušuje vzhled fóra, či příspěvku a přinesla mi cca 10 followerů. Navíc se hodí k původní myšlence webtrhu a tou bylo spojování všech lidí podnikajících v online byznyse, bez rozdílu. Určitě by toho bylo a bude více, s čím majitelé klonů přijdou, aby se dostali před svou konkurenci. Jediné co teď potřebují je, aby jsme jim dali šanci. Ostatně proč ne.

A to zhodnocení? Musím říci, že asi nejlépe si vede webfair.cz, celkem pohodová atmosféra s žádnými striktními pravidly. Další hezky našlápnutý je i werb.cz (už jsem se naučil jak se to správně píše, ale ta doména je jasným kandidátem na nejhorší doménu roku 2010 a to má jen 4 písmena), jen by bylo přirozenější, aby vznikl nejdříve aukční systém a kolem něj pak komunita. Takže člověk neví jestli má cenu se tam registrovat, když nic neprodává. Také jsem nepochopil, proč jsou registrace oddělené (zvlášť fórum a zvlášť systém). Třetí je webdeal.cz kluci opravdu dobře vytunily PHPbb a každodenní práce na fóru je znát. Bohužel trochu prospali marketing. WebDeal se nerozjede pokud jej nezačnou masivně propagovat všude, kde to jen jde. Ostatní podle mě nemá cenu zatím komentovat.

A přijdou další? Stále je tu velká část trhu, která má slušný potenciál. Registrace do katalogu, nová generace linkbuilderů, která je ochotná nastudovat si nejmodernější trendy a hledat nové možnosti. Spousta lidí, kteří o těchto možnostech výdělku ani netuší. Dali by se rekrutovat třeba ze sociálních sítí. Chce to nové tváře v tomto pochmurném virtuálním světě ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

50 Replies to “Zhodnocení webtrh klonů”

  1. Ikonky jsou maličkost, mnohá vylepšení ještě přibudou. Pořádně jsem si prošel sekci s návrhy na Webtrhu, a všechny dobré nápady, kterým Retal nedal šanci, se objeví právě na WF. :)

  2. Škoda, že se nikdo nedomluvil s Retalem, aby přímo tyhle MFA-like věci přesměroval na jedno fórum, takhle tu máme 5 fór a všude mrtvo…
    Snad se aspoň webfair rozjede….

  3. Při registraci na Werb.cz se automaticky vytvoří účet i do fóra. Nejlepší je Werb.cz, z hlediska funkčnosti dále WebDeal.cz, ale z hlediska omunity WebFair.cz..

  4. Zaujímavé zhodnotenie. Každopádne, propagácia sa už chystá (Whispere má vraj nejaký tajný plán :D) a na fóre sa maká každým dňom – môžete sa teda určite tešiť na stále viac a viac noviniek a možností, ktoré sa nikde inde nenájdu.

    Chcem inak upozorniť na fakt, že by sa nemala porovnávať iba komunita diskutujúcich (predsa len WT nie je len o diskusii), ale aj trh – ktorý má WebDeal oproti ostatným o dosť vyspelejší (hlavne aukcie, ktoré sa na WebDeale už konajú a prihodení nie je málo ;) ).

    btw: je to phpBB, nie PHPbb (som na to háklivý ach…)

  5. Docela dobrej web je http://www.webtrhy.cz, kde je videt, jak si jednotliva fora vedou.

    –Webtrh se posledni dobou hemzi samymi “lukrativnimi” domenami typu za40.cz ci bruslenivbrne.cz. No proste domainflood.

    –Webfair je OK, i kdyz oproti webtrhu je pozadu.

    –Na webdealu se nic nedeje, akorat jsem si vsiml, ze se tam vyskytuji az moc napadne stejna vlakna jako na WF.

    –Profibiz je mrtvy a je videt, ze se o nej autor nestara. IMHO pujde za rok do expirace.

    Ostatni kopie jako seocity.cz nema cenu komentovat, protoze z nich fakt nic nevypadne.

    michal

  6. Hurááá… retal mě už docela štval. Nedalo se s ním kumunikovat. Nejlepší řešení všeho ban a hotovo.

  7. Webfair se mi doopravdy zamlouvá. :-) Zkoušel jsem i werb, ale nějak mi nesedí styl. Ta šedá webtrhová je mi bližší :)

  8. Mě to zase mrzí, že se to až tak moc rozdělilo, teď každý chodí někde a když chci prodat projekt, tak si musím vybrat jen jedno místo a už přicházím o potencionální zájemce, kteří třeba chodí jen na konkurenční systém, ale také by přihodili. Nebo nemám pravdu ?

  9. @Petr Malec – souhlasím, totéž jsme nedávno říkal. Každej jarda (nemyslím toho malého) má svůj Webtrh, v žádném není v podstatě nic, už ani na tom základním.
    Jsem registrovaný na třech, které mají smysl – Werb (aukce, líbí se mi i fórum), WebDeal.cz (sleduji je, pokud to dotáhnou do konce, tak budou dobří) a WebFair.cz,kde je asi největší komunita přispívajících..

  10. V podstatě musíme pár měsíců počkat. Na čtyři fora nema cenu chodit a hledat vnich pár zajímavých postů. Je to škoda.

  11. Petr Malec: Jo to je bohužel pravda :( Jediné co mě napadá je na ostatní fóra dát odkaz na aukci na jiném fóru (ale to ti asi admini hned smažou)

    michal: profibiz přímo mrtev neni. Majitel mi přijde že se snaží. Píše články na úvodní straně.

  12. Restin má veľmi dobrý point. Ono sa to tak za 6-9 mesiacov utrasie a bude jedno MFA like forum. Ale 4ja medzitým venovali mrte energie na fóra ktoré neprerazia a tým že budú mať nejaký unique content tak to víťazné fórum stratí časť SE trafficu ktoré pochytajú tie takmer mŕtve fóra.

    Ono na druhej strane sa dosť nadáva na Retalove rozhodnutie ale ja to chápem. Proste chcel komunitu ktorá má nejaké ambície, tvorí životaschopné projekty miesto krátkodobej aktivity ktorá ľuďom prináša peniaze tak na kávu. Proste vytvoriť s existujúcej IT scény normálnu scénu s businessmanmi a nie amatérmi ktorí sa handrkujú o nejaké stokoruny pri doménach a “výdelečných MFA”. ;)

  13. Pěkný článek. Jak píše Senky – phpBB, nauč se to tak používat nebo budeš s ním míti problémy (vím o čem mluvím :-D,- ironie).

    michal: Já vím o 2 vláknech, ale předpokládám, že impuls nebyl to, že ty témata jsou i na WF. To mohu říci, že WF má hrozně podobné témata jako WT.

    A přesto že jedeme 13 dní (jsme starší jako WF a Profibiz), tak se spíše zaměřujeme na obchod. Kde to je lepší než na WF, kde vedení zvesela používalo (možná ještě používá) multiidentity.

    Jinak cíl na tento týden: předběhnout Profibiz, aby pak Lekoun mohl nás považovat za hrozbu (on nás už sice považuje, ale aby měl důvod…;) )

    A tím, že jsme opožděnější přikládám tomu, že oproti konkurenci jsme nespamovali Webtrh s každou maličkostí. Ano mohli jsme portál spustit dříve, ale nedosahoval by takových kvalit a nechtěli jsme ukazovat bastl uživatelům, tak jako to udělala konkurence.

    My jsme si vybrali cestu maximálního komfortu pro uživatele. Jak píše Drago, stačí nám dáti jenom šanci.

    PS: Twitter bude podporován v nejbližších dnech, navíc nebude to duplicitní, ale přidáme tam i typické WDealské vylepšení, nechte se překvapit.

    Btw: Víte, že na WebDealu podporujeme feedy z blogu v podpise?

    Whispere
    WebDeal.cz

  14. No ja to vidím tak, že ešte počkam na dragove vyhodnotenie a podľa jeho odporúčania sa pravdepodobne regnem.

  15. Whispere: Hrozbu vidím leda v tvém nestydatém pomlouvání konkurence a kopírování mých nápadů, což ti očividně jde na výbornou.

    Jinak taky jsem si všiml, že druhý admin WD je na fóru WebFair častěji než na domácím pískovišti. Proč asi? :)

  16. mozna se nepredhanet ktery je z Vas lepsi, ale sednout si spolecne a udelat jeden poradnej :)

  17. Jo a málem bych zapomněl: Kdo se chce bavit s cca 6 lidmi + 2 adminy, nechť jde na webdeal, ostatní jsou vítáni na WF. Momentálně je tam zaregistrováno krásných 123 účtů. :)

    WebFair pohání dobrá komunita. Do seznamu členů můžete nahlédnout zde: http://bit.ly/9GqpbQ

  18. Ja tuhle problematiku taky sleduju a zapisuju si hodnoty trendu. (Docela zajimavy trendy a WD je skokan vikendu)
    Cecetl jsem si pocet novych prispevku od patku do ted na WT a mam tu cislo 495 a kdyz sectu pocet novych prispevku na vsehch sledovanych webtrzich (WF+WD+PB+Werb) tak mi vychazi 310

    Takze Retal si opravdu zadelal. Priblizny pomer 500/300 to uz neni zanedbatelna zmena! Jasne, ze to je soucet za vsechny webtrhy, ale tady aspon vidite ze ta fora maji o co bojovat.

  19. No co mam informace, tak jeste dojde k nastupu jednoho projektu, ktery bude spis konkurenci werbu, nebot by se melo jednat o aukcni system. Narozdil od werbu bude mit za sebou cca 3000 aktivnich uzivatelu, kteri budou poptavat nakup reklamy, inzerce, odkazu atd. Vse je ve stadiu uvah a mozna i priprav.

  20. Lelkoun, jediné veci, ktoré máme spoločné boli v prvom rade naše ;). Tak neviem, kto tu čo obkukáva.

    A keď chceš tvrdiť, že som na WF viac ako na WD, tak by si si mal pozrieť poriadne adresu fóra, kým overuješ počet príspevkov/poslednú aktivitu, alebo čo to pozeráš – na tvoje fórum idem len prečítať, čo máš zase za “novinku” a posmejem sa…

    Jo a málem bych zapomněl: kto sa nechce baviť s adminom + jeho ďalšími účtami + 6 užívateľmi, tak je vítaný na WebDeal, kde máme prirodzene sa rozvíjajúcu komunitu skúsených ľudí poskytujúcich hostingové, seo, a iné služby na profesionálnej úrovni, takže odpoveď určite neskončí pri jednoslovnom “neviem”…

    Ďalšia vec, ktorú by si mal každý overiť je počet obchodov – na WD veselo prebiehajú aukcie, už sa draží a sú tam bitky o prvé domény, či stránky – na rozdiel od WF, ktorý okrem aukcie banneru na 404m nemá žiadnu inú (aktívnu). Takže asi tak…

    A NextClick máš pravdu – náš portál sa naozaj rozbieha aj čo sa týka diskusie a postupne nám pribúdajú členovia, ktorí sú aktívny. Samozrejme, diskusia je jedna vec, no my nie sme fórum, my sme portál, kde sa dá okrem kecania aj zarobiť/predať – asi v tomto vidím rozdiel, ktorý nás posúva vpred, a WF zaostáva na maximálnej úrovni.

  21. http://webfair.cz/threads/238-Banner-468×60-na-404m.com

    me pobavilo tohle :) “Správce vyhrál, příhozem v poslední vteřině.”

    Jinak se me zda ze webtrh.cz umira cimdal rychleji, diskuze temer nulova, rad obcas necim poradim ale nechce se me kvuli tomu prihlasovat, takze dalsi duvod proc tam nic nepsat. Zatimse me zda nejlepe fungujici webfair.cz predevsim kvuli diskuzi, werb.cz je z hlediska grafiky odporny

  22. Senky: Na tvoje a Whispereho provokace nebudu reagovat, mám spoustu jiných věcích na práci. :)

    Koho doména expiruje dřív, ten vyhrává. :)

  23. Jinak bych chtěl poděkovat všem, kteří fóru WebFair drží palce. Moc si vaší podpory vážím. :)

Comments are closed.