Podmínky užití, které nikdo nepřečte

Facebook je takřka pořád pod tlakem ochránců svobody, osobních údajů a spousty dalších organizací o kterých byste ani neřekli, že mohou existovat. Nejvíce to právě schytává za ochranu osobnosti a soukromých údajů. Samozřejmě ti z nás, kteří se pohybují na internetu už nějaký ten pátek víme, že co se na internet jednou nahraje, tak to tam s největší pravděpodobností už zůstane, ovšem zvláště mladší generace to nějak nechápe. Například když já viděl profilový obrázek, okamžitě jsem tam nahrál mého oblíbeného strýčka Skrblíka. Ani na okamžik mě nenapadlo dát tam svoji fotku. Naopak současná internetová generace to vidí opačně. Následky si pak můžeme přečíst zvláště v bulvárech.

Když se pak snaží dotyčná poškozená osoba o nápravu narazí podmínky užití. Zjistí, že její fotky vlastně nejsou tak úplně její a domáhat se jejich odstranění nemusí být snadné. Vždyť Facebook vlastně ani nemusí dodržovat zákony ČR. Nemá tu oficiální pobočku ani zastoupení.

Víte kolik mají podmínky užití Facebooku? Ty co schvalujete při registraci přes 29 tisíc znaků, zhruba 4,1K slov. V textu jsou navíc desítky aktivních odkazů, které vedou na plné znění některých dalších pojmů. Jedna organizace pro ochranu lidských práv spočítala, že pro plné pochopení všech anglických podmínek a pojmů užívání Facebooku je nutné přečíst zhruba 9.000 slov. Řekněte mi kdo tohle zvládne přečíst a ještě se ten den zaregistrovat? :)

Takže celé podmínky Facebooku jsou vlastně naprosto k ničemu a slouží jen jako ochrana provozovatele pokud by se něco stalo. No od toho vlastně podmínky jsou :)

Btw. Facebook pracuje na nové verzi, kde budou obrázky, animace, které pomohou podmínky lépe a rychleji pochopit. Celkem se počet slov, které si budete muset přečíst sníží na “pouhých” 2700.

Tímto problémem ale netrpí jen Facebook. Super dlouhé odstavce, nic neříkající fráze jsou oblíbené u spousty služeb. Jenomže jakmile jde o peníze, tak jsme ochotni věnovat i desítky minut jejich studováním. Osobně se mi stalo snad dvakrát, že jsem na základě podivně napsaných podmínek nevyužil službu.

Minulý rok jsem se podílel na vytváření podmínek pro jednu velkou akci, které se zúčastnili vyšší tisíce lidí. Do podmínek jsem po konzultaci umístil takový menší easter egg. Nenápadnou větu. Chtěli jsme vědět kolik lidí ty podmínky opravdu čte. Byl jsem celkem zklamaný, když se nikdo neozval. Čekal jsem nějakou reakci alespoň na sociálních sítích anebo přes soukromou zprávu :)

A co vy jak jste na tom se čtením podmínek?

7534107f9b_Biggest-lies-on-the-Internet


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Podmínky užití, které nikdo nepřečte”

  1. Podmínky užití. :-)

    Většinou je čtu až zpětně. Kde zmizly ty tvoje pro vkládání komentářů?

    1. Rosťa: jsou ve staré šabloně a nechtělo se mi je vkládat do nové. Z těch cca 21K komentářů je porušovalo jen pár jedinců.

  2. Problém je, že FB porušuje celou plejádu zákonů řady zemí, o etice jejich podmínek užití snad ani není třeba začínat. Chápu, že se musí chránit. Například u fotek či lustrování soukromí však rozhodně není nutné přeprodávat něčí osobní data jen kvůli zisku či si značně pochybným způsobem uzurpovat práva k nahranému materiálu. Tím spíš, že drtivá většina obsahu na FB byla postahována z různých zdrojů a následně nelegálně nahrána BFU, názorně 100 % všech viral webů, mnoho fan stránek atd. Zkus si stěžovat, že nějaký zmetek systematicky krade tvoje fotky. Nestane se zhola nic, a to je právě ten problém. Jako obvykle mají všichni práva, ale odpovědnost už ne. Druhá věc je, že je uživatel zcela záměrně a cíleně obelháván ohledně bezpečnosti jeho soukromí.

  3. Tou větou, kterou jsi přidal do obchodních podmínek myslíš tento odstavec :

    Pokud porušení podmínek Účastníkem povede k zničení civilizace na zemi, vyhrazuje si Pořadatel právo využít této skutečnosti k reklamním účelům. Pokud se Účastník stane nový vládcem pozůstatku civilizace, bude muset užívat označení nejvyšší WEDOS :-) .

Comments are closed.