No hat SEO

trollfaceUrčitě jste se někdy setkali s jevem, kdy klasické SEO nedává smysl ať už se na výsledek díváte z pohledu white či black hat. Stránka bez jediného zpětného odkazu (white hat) či link transportinu (black hat) má GPR 5 anebo nepochopitelné pozice na prvních příčkách. Ve většině případů se to dá vysvětlit. Například chybou crawlování anebo oblíbeným pojmem Google dance. V komunitě SEO šamanů se tomuto jevu neformálně říká No hat SEO.

Dříve se podivné věci daly označit za nevysvětlitelné jednodušeji. Neexistoval například social rank, který se dnes bere natolik vážně, že se mu přisuzuje často až magická moc. Zrovna dneska někdo postnul na Twitter odkaz na článek 8 Reasons Why You Need to Establish Yourself as an Authority on Google+. V článku je popsán experiment s čtyřmi nově založenými weby, které autor postupně (ne)propaguje přes Google plus s různou intenzitou.

Asi největší No hat SEO, co jsem kdy zažil byla doména s GPR 5, kterou jsem si nechal odchytnout za 20 USD. Vedl na ní snad jeden jediný odkaz. Procházel jsem historii, hledal v archivech cache, pátral po neaktivních odkazech. Prostě mi nešlo do hlavy jak mohla mít GPR 5. Všechny testy na fake GPR vyšli negativní. Nakonec mi to nedalo a nechal jsem si jí tuším u GoDaddy odchytit.

Už delší dobu jsem chtěl dělat jeden onpage SEO miniexperiment. Šlo o kvalitnější texty v kombinaci s duplicitními obrázky a pár dalších věcí. Napadlo mě, že by jsem jí na to mohl využít. Pokud by při přepočtu o rank přišla nevadilo by mi to. Název nebyl zas tak nepoužitelný, aby se mu projekt nedal přizpůsobit. Doménu jsem nasměřoval na hosting, nahodil WP, přidal prvotní obsah, nasadil GA, přidal jí do GWT a čekal co se tam objeví. Když už jí dal Google GPR 5, tak přeci odkazy musí být v GWT vidět ne?

No za pár dní, tam byly snad jen tři z toho dva jsem vytvořil při zakládání. Prostě doména s GPR 5 s jedním opravdovým odkazem ze zapadlé stránky bez ranků. Uteklo několik minipřepočtů a GPR 5 se drželo. Jediné vysvětlení bylo, že na doménu před přepočtem vedly odkazy a ty někdo odstranil. Po dalším přepočtu doména spadne na 0.

Pak přišel přepočet a doména spadla s GPR na 4. Do té doby jsem udělal jen laxní linkbuilding, rozhodně nic co by mohlo doménu ani zdaleka vytáhnout na 4. Takže opět důkladné zkoumání GWT a hledání. Ovšem bez úspěchu. A tak to postupně šlo dál. S každým velkým přepočtem doméně ubyl přesně jeden bod GPR. Teď je na 1.

A jak by jsem to vysvětlil? Prostě No hat SEO :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

30 Replies to “No hat SEO”

  1. Rikam si, zda je vubec realne, pokud clovek zacne o necem psat web, aby se jeho stranky ve vyhledavacich objevily po zadani klicoveho slova ci spojeni, a to bez ohledu na znalost vsech tech SEO vychytavek. Mozna ano, ale nez si toho Google a Seznam vsimnou, bude to vecnost, ne?

  2. Jak stará byla doména? IMHO šlo o to, že odněkud kdysi vedli kvalitní odkazy (GWD ani G funkcí link:domena.cz to často nevidí), které se brali někdy v minulosti při přepočtu v úvahu.
    Ty odkazy pak asi někdo smazal, jenže se o tom vyhledávač dozvídal až postupně, během jednotlivých přepočtů.

    1. Radek: k doméně jsem přiřadil GWT a prošel odkazy. Nic tam nebylo.
      DJ: stačí jedno sdílení na Google plus a hned si toho všimne. Rozjet blog bez komunity, je těžké ale pomůže SEO (linkbuilding). Podobně je ta asi jako rozjet diskuzní fórum bez kamarádů, pomůže povídat si sám sebou na témata, která lidi zajímají :)

  3. Správně by to mělo fungovat: BFU nezná žádná pravidla “pseudo” SEO a přesto by se měl objevit ve vyhledávání (pokud má zajímavé a prospěšné informace).

    Vyhledávače se o něm dozví o to rychleji, když autor bude psát zajímavě, čtenáři budou diskutovat, linkovat, debatovat… (v podstatě využít linkbaitingu). Takhle by mělo fungovat přirozené “SEO”.

  4. Admin: Jen pro uplnost, co mas na mysli zkratkou GWT?

    Dekuji.

  5. Jo, tohle znám, proto od nějaké doby odkazy neřeším, a i tak mi PR časem naskáče.

    1. Bjoe: já si právě tohle všechno celkem dost hlídám. Protože když si napíšu seznam získaných odkazů na GPR 1. Můžu tento postup více méně opakovat a udělat s téměř libovolného webu GPR 1 web. Jenomže pak se objeví tohle a nabourá pravidla :)

      Jinak samozřejmě souhlasím, není nad to, když po roce snahy ti vyskočí třeba GPR 5, to je úžasný pocit.

  6. Admin: Pro upřesnění: popravdě nechápu jak to funguje, protože jednostránková minisite, která obsahuje dvě věty má PR 2 a web, který má hafo originálních textů je na tom stejně. Dále, mám jeden testovací blog, pro který jsem sehnal asi 5 odkazů z katalogů a má slušný SR i PR, a to jsem na něj půl roku nesáhl. Občas fakt ranky nechápu. spíše se snažím zvyšovat na návštěvnost, to je zas trochu jiná sranda.

  7. Myslím si, že Google má pro každý typ webových stránek trochu jinou metriku pro hodnocení.

  8. Jedině co mě napadá je že na doménu vedly odkazy, které byly zaznamenány jako nofollow. Tedy pokud GWT ukazuje jen dofollow odkazy.
    Pak jedině co mě napadá je zázrak :D

  9. tak ale s tou domenou ajtak nebolo niečo v poriadku, ked pri každom prepočte prišla o 1 bod

    1. miro: ta doména nebyla v pořádku už od začátku a to ubírání GPR o 1 je pro mě ještě větší záhada, než že jsem k ní nedohledal zpětné odkazy.

  10. Tyhle případy se stávají, nicméně zatím může být minulá autorita webu, či např. i 3 opravdu relevantní odkazy. Mám web, na který vede pouze jeden odkaz a má GPR 1 ihned po přepočtu.

    1. Martin Kohout: jj GPR 1 se mi taky povedlo vytáhnout snad jen přes 3 odkazy.

  11. Napada me vic moznosti, ale pravdepodobne tam byl redirect. O jake dobe se vlastne bavime? S Alexou slo driv slusne hybat))

    1. Danielsky: pokud to bylo na mě, tak doménu jsem registroval 21-Apr-2012 14:30:35 UTC. A ten redirekt je jediné možné vysvětlení, protože se neukazuje v GWT.

  12. admin: Děkuji, zkusím. Ještě takhle urvat někde trochu toho času a všechna ta moudra převést do elektronické podoby, abych nesdílel “dva” odstavce;-)

  13. A: dulezity je, kdy byla poprve regnuta. jinak google s redirektama dost bojoval a dalo se na tom stejne dobre projekt odpalit a nebo vyboostovat. ty jejich okruhy haluzi kdyz se trefujes do kontrol, oni pak nevedi, jestli to neni zamer a pokud jsi prosel rucni kontrolou a jsi brany za autoritu, tak te jen tak nezariznou a budou ti odebirat ten rank po jednom, obzvlast kdyz tam byla ta 301 napr.

    jinak GPR 1 dam bez zpetnyho odkazu na stredne velkym webu..

  14. pekna zahadicka..pripomina mi to tu moji:

    delal jsem jednou stranku, ktera byla hotova asi tyden pred prepoctem ranku a to na zcela nove domene, nikdy neregle..
    stranka ma super unikatni technicke texty, o kterych je na svete jenom par zminek a to jeste treba v latine ;) bezmilosti jsem hned dostal gpr 2 a to bez jedineho zpetneho odkazu!..od ty doby si uz nejsem u ranku nicim jistej :)

  15. mne sa napríklad osvedčilo že na stránky písané v slovenskom alebo českom jazyku oveľa jednoduchšie získam GPR 1 alebo 2 ak na stránke písané v AJ

  16. admin: Wikipedie nemá vždy pravdu. Jak mi vysvětlíš ranky u webu julda . cz? Na web vede jeden obyčejný odkaz, přesto má pěkné ranky.

  17. Článek je zajímavý, ale mělo by se jednou pro vždy zapomenout na nějaké ranky. Mám weby, které mají PR3 a na hlavní klíčová slova jsou před konkurencí s PR6. Stejně jak je špatně řešit jen pozice na pár klíčových slov, je i ztrátou času řešit nějaká pomyslná čísla ranků. Důležitá je konverze, pro někoho návštěvnost, nic jiného.

  18. Bjoe: julda ma 2K slusnych zpetnych odkazu a 10K v minulosti, 1000 podstranek, hmm to ti nestaci jo? :)

    admin: no hat seo je buzzword jedny agentury

    kuba: dekujeme za fundovany nazor, kdyz v clanku o seu neni tohle 5krat, tak to neni pravda..

Comments are closed.