Link transporting

Poslední dobou mám pocit, že je všude až moc SEO křišťálově čište. Samé obsah je král, budování perfektního odkazového profilu, už ani reklamy na levnou registraci do stovek polofunkčních katalogů není to co bývalo. Takže si dáme lekci z black hat seo. Samozřejmě jako vždy dodávám nikdy to nezkoušejte :)

Link transporting je souhrn více technik, jejichž účelem je přelévat co možná nejvíce link juice z předem odepsané domény na cílovou stránku. Vzhledem k tomu, že black hat seo nemá zrovna dvakrát moc zaběhnutých příruček, používá se různě a s různou intenzitou společenské neakceptovatelnosti.

Fáze 1 – Technické provedení

Budete potřebovat doménu s dobrou historií a čistým štítem. Většinou se volí nějaká s ranky, ale popravdě to hlavně z důvodu, aby jste nalákali i nějaké další lidi, kteří na to mohou pak doplatit. Doména totiž dříve (v řádu měsíců) či později (v řádu let) dostane ban, takže odkazovat na ní může uškodit (teoreticky).

Doména se hodí na nějaký levný hosting, co zvládne PHP a ideálně .htaccess. Vybuduje se vizuálně atraktivní obsah na který se dobře shání zpětné odkazy. Množství a kvalitu textu ignorujte. Klidně jděte CTRL+C a CTRL+V z wikipedie. Je to naprosto jedno. Klidně to vybudujte robotem. Forma a elegance musí vyhrát nad obsahem.

Fáze 2 – Linkbuilding

Využijte všechny levné formy linkbuildingu, které znáte a to i ty nad kterými by jste jen nevěřícně kroutili hlavou. Výměnné lišty, ikonky, katalogy co chtějí BL, počítadla atd. Je to naprosto jedno. Klidně může vaše stránka blikat jak vánoční stromeček. Počet ikonek 88×31 jít do desítek. Důležitý je jen počet zpětných odkazů, které získáte. Čím více tím lépe.

No a když toho už bude dostatek. Tak nastal čas.

Fáze 3 – Nasazujeme černý klobouk

Asi je nám všem jasno, že jakýkoliv crawlovací robot vyhledávačů bude radši procházet diskuze na bulvárních médiích než by se vůbec coby jen jednou dotkl takovéhoto balastu. Jenomže o něj nám nejde. Ten je nám ukradený. To co potřebujeme jsou ty zpětné odkazy dostat na náš web a to uděláme pomocí redirektu.

No jo, jenomže když to všechno redirektneme, tak nám zůstanou jenom ty permanentní odkazy. Pokud to máte zautomatizované, tak by to sice mohlo stačit (například vytvořený profil se zpětným odkazem na všech diskuzních fórech v ČR), jenomže co ty různé SEO lišty, ikonky a spousta dalších. Těch by bylo škoda. Ty často nějaké ty ranky i dokáží přivést.

Co kdyby jsme přesměrovali jen ty roboty? Z pohledu vyhledávačů poteče skoro všechen link juice na přesměrovanou doménu. Dál si můžeme vyměňovat SEO lišty a dokonce nám za ně nehrozí ani ban, protože je roboti na našich stránkách vlastně ani nevidí. Kdokoliv mimo robotů uvidí jen stránku s hezkým rankem, který přebrala od domény na kterou je směřována.

Samozřejmě se to lépe řekne než udělá. Musíme roboty umět identifikovat a pak je přesměrovat. Ovšem od rozmachu Link transportingu  koncem minulé dekády se už vyhledávače poučily a odhalování black hat praktik mají ve většině případů v malíčku. Záleží jen na vaší šikovnosti a znalostech jak dokážete rozpoznat roboty a úspěšně je přesouvat jinam.

Závěr

Link transportig se běžně používá v zahraničí i dnes. Ovšem většinou jen ve formě vytvoření stránky, získání zpětných odkazů které jsou většinou limitované 1 na doménu a pak redirekt na férovku všeho (žádné jen roboty). Efektivita je sporná. Kdo to má zautomatizované dokáže za hodinku a cenu jedné domény udělat link juice s ekvivalentem třeba GPR 1. V dobách vlády EMD  (exact match domain) to bylo něco :/

U nás jsem se s tímto případem setkal jen v rámci podvodu se SEO lištami. Majitel nechtěl být odhalen a dostat ban, tak odháněl roboty. Jednu dobu totiž dokázaly tyto systémy nejen zvednout ranky, ale třeba dostat vás na méně konkurenční slova do top 3 na seznamu. Jó seznam a odkazy v horní části stránky, to je kapitola sama pro sebe. To dokázalo fakt zázraky :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Link transporting”

  1. Zdá se mi to, nebo přibyl reklamní banner nad nadpisem? Mám jiné rozlišení :-)
    Jsem zvědavý, jak si povede 404m.com při dalším PGR updatu.

  2. Mark: nic jsem neměnil, ale v některých prohlížečích údajně zabloudí 728×90 ze zpod nahoru.

  3. Zakázaná black seo technika. Ale když může fungovat a jedná se jen o krátkodobý efekt, než se se na to přijde, tak proč ne.

  4. Kedysi 301 redirect z domen tymto sposobom fungoval sqele. Mali sme takto presmerovanych radovo niekolko desiatok silnych domen na 1, ale posledny rok aj daco, uz to uplne stratilo silu.
    Uz neberie silu z viacerych redirect domen, takze to uplne stratilo vyznam robit. Mozete to spravit raz.

  5. Musím souhlasit se začátkem, opravdu už to není co to bývalo s registracemi do katalogů. Lidi se nyní více bojí a víc přemýšlí hlavou…

  6. Určitě bych nezkoušel nějak filtrovat roboty od uživatelů. Buď to celé přesměrovat přes 301, nebo nechat web jak je a pouze přidat odkazy, tam kam se mi to hodí. Sice mi to takto přeleje jenom část link juice, ale vypadá to přirozeněji a proto lze očekávat trvalejší efekt.

Comments are closed.