Předpony a přípony

Říká se že česká národní domén .cz na tom ještě není tak špatně, aby bylo nutné kupovat dvouslovné nebo dokonce tří slovné domény. Já si to osobně nemyslím. Konkurence tady každým rokem roste a v podstatě jediná možnost jak se dostat k použitelnému doménovému jménu je využít právě dvouslovnou. Nestálo by za to zapřemýšlet nad nějakým vykoupením? Respektive investováním do dvouslovných domén?

Pokud se bavíme o investice neznamená to koupit pár domén či pár desítek domén, ale spíše několik stovek domén. Náklady se nám tak snadno mohou vyšplhat do desítek tisíc. Když jsem nedávno procházel seznamy domén kvůli pár MFAčkám tak jsem dospěl k názoru, že dobrých dvouslovných domén, co mají potenciál prodat se v horizontu pár let za desítky tisíc už moc volných není, takže pokud někdo tvrdí že je stále hodně dobrých dvouslovných domén tak doporučuju se ho okamžitě zeptat na pár příkladů a registrovat.

To okolo už všichni tady dobře znáte. Jak ale najít použitelnou a dobře prodejnou dvouslovnou doménu? Nejdříve budete potřebovat nějaká vstupní data, kterými nakrmíte skript na testování volných domén. Klidně můžete využít data z našeptávače seznamu a statistik hledanosti seznamu. Za normálních okolností by už měli být všechny dobré domény vybrané a stát na nich MFA, ale MFAčkaři, kteří drží velké množství dobře hledaných domén sáhnou spíše po .info či ostatních gTLD doménách, takže tady máte celkem slušnou výhodu.

Jak na seznam našeptávač?

Seznam našeptávač posílá dotaz na URL http://suggest.fulltext.seznam.cz/?dict=fulltext&encoding=windows-1250&phrase=slovo&response_encoding=windows-1250&limit=100 Místo slovo nadhodíte hledanou frázi. Například když zadáte místo slovo poji (jen část slova, je to přece našeptávač tak ať to dokončí) tak získáte tabulku s návrhy. Můj robot jí rozebere a uloží do databáze pro pozdější využití. Ale pro náš příklad půjdeme dál. Dejme tomu, že se nám zalíbila fráze pojištění vozidel.

Hledáme předponu, příponu nebo třetí slovo

Asi nikoho nepřekvapí že doména pojistenivozidel.cz je obsazená. Pro naše spekulantské choutky můžeme udělat test jestli náhodou není volná pomlčková varianta a pak už se můžeme vrhnout rovnou na hledání předpon a přípon. V tomto ohledu je celkem fajn google. Když zadáte do vyhledávání pojištění vozidel vyskáče vám velké množství relevantních reklam. Koukněte vždy na jejich nadpisy. U takto drahých keywordů většinou zpravují kampaně odborníci, kteří chtějí srazit cenu kampaně, takže potřebují jen relevantní kliky. Jinými slovy rádi specifikují o co jde a to vás může občas pěkně nakopnout správným směrem. Například se dozvíme že pojištění vozidel se také nazývá pojištění auta anebo, že někteří lidi hledají pojištění vozidel online (pojistenivozidelonline.cz je zabraná, ale gTLD jsou volné, takže kdo má tento druh MFA tak by u .info neměl váhat).

Pokud máme reklamy prostudované zaměřme svojí pozornost na související vyhledávání. Najdeme ho dole pod 10tkou výsledku. Nabízí nám: porovnání pojištění vozidel, havarijní pojištění, zákonné pojištění vozidel, havarijní pojištění vozidla, nejlevnější pojištění vozidel. Rázem zjistíme že porovnanipojistenivozidel.cz a havarijnipojistenivozidla.cz jsou volné.

Další co nás může nakopnout jsou výsledky vyhledávání. U takto konkurenčního a dobře placeného oboru se vyplatí projít další stránky. Google nám totiž neservíruje jen to co hledáme, ale také to co by jsme případně mohli hledat, ale nevím jak se to řekne. Prostě na základě statistiky a přístupu k datům nejen z vyhledávače, ale i adsense a google analytics dokáže částečně za nás myslet. Já tomu říkám sledování trendů. Občas se některé slova nebo označení změní v často hledané fráze, které definují co hledá komunita. Například slovní spojení 1000 her znamená, že člověk hledá flash hry online. Prostě 1000 her se stalo synonymem pro online flash hry. Tohle opravdu nepodceňujte.

Kromě různých statik, metodik a robotického vyhodnocování tady máme ještě zdravý selský rozum, který není radno podceňovat ale ani přeceňovat. Pomocí něj nám může dojít že lidé třeba hledají i levné pojištění vozidel. Rozhodně ale svůj vlastní úsudek nedoporučuju přeceňovat. Občas se vám po dlouhé době podaří něco vymyslet a máte z toho takovou radost že si to regnete a za pár dnů si, v lepším případě, přiznáte že to je junk. Takže pozor na sebe ;)

Závěr

Pro příklad jsem schválně vybral dvouslovnou varianta, která už je opravdu extrém (trochu moc písmen v trojslovné variantě), ale stejný postup lze využít i na hledání dvouslovných domén. Jen to potrvá trochu dlouho, protože už dobré kousky docházejí.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Předpony a přípony”

  1. Díky drago za nahlédnutí do tvých praktik s tím získáváním dat z našeptávače :)

  2. pěkný článek, ale čekal jsem podle nadpisu, že to bude spíše o edomena, domenaonline apod. ;-)

Comments are closed.