Domain Day 2 – střípky z afterparty

caddVčera jsem ukončil post o DD2 s tím jak jsme vyrazili směrem radostFX na afterparty. Vzhledem k tomu, že jsem si cestou do Prahy ve vlaku dělal poznámky do zápisníku na co se kterého člověka musím zeptat, tušil sem, že to budu muset vzít co možná nejrychleji. Otázek bylo opravdu hodně a vlak mi jel už v 5:14.

Ještě cestou jsem vyzpovídal kupce dražených domén severniamerika.cz (vydraženo za 9K) a diodovasvetla.cz (4K) na jejich názory. Oba očividně investici nelitovali. Zatímco majitel diodovasvetla.cz měl už poměrně jasno co tam udělá, výherce druhé domény spíše spekuloval co by bylo nejlepší. Jen pro zajímavost dodám, že pokud jste si nějakou doménu koupily tak k ceně je nutné připočítat ještě DPH. Výherci budou kontaktování emailem do 14 dnů od aukce ohledně převodu a platby faktury. Domény se opravdu nemuseli platit majitelům na místě.

V klubu radostFX byl návštěvníkům DD2 vyhrazen salónek. Bouhžel se mi zdál trochu těsnější než posledně, takže jsme se si sedli ke stolu před něj.

Seznámil jsem Vembla s jersywoo majitelem placla.cz. Dozvěděl jsem se, že si najal na propagaci placla nějakou marketingovou poradkyni. Všem rozdal nově vydané letáky a vizitky. Petra si ještě stihla trochu rýpnout, že leták je na obyčejném kancelářském papíře, takže vypadal jak vytištěný na domácí tiskárně. Mimochodem na letáku je také referenční kód HR, který první vklad do systému navýší o 10%. Jersywoo mi pak odpověděl na pár otázek. Například, že se nebojí konurence, mísa je tu prý dostatek. Že se intenzivně věnují sháněním nových inzerentů, kteří si zatím systém jen oťukávají. Pochlubil se jednou publisherkou, které každý týden vyplácí slušné provize a nadhodil tak opět téma o tom, že pro studenty by se brzo mohlo stát blogováním celkem slušnou brigádou. Inzerátů bude rozhodně v systému přibývat, problémem ovšem bude shánět dobře cílené blogy. Mimochodem s Vemblem se celkem slušně shodli, že masivní PR servery, které publikují PR články, nejsou zrovna efektivní a jediné co člověk získá je opravdu ten zpětný odkaz. Nejefektivnější jsou právě už zmiňované specificky zaměřené blogy.

U protějšího stolu jsem zahlédl Gransyho (což je majitel subreg.cz) a Domaina, jednoho z nejaktivnějšího obchodníka s doménami na webtrhu. Gransyho jsem se ptal jestli neplánuje připojit k subregu hosting. Odpovědí mi bylo, že hosting už provozuje několik let odděleně od subreg.cz a to na adrese g-hosting.cz. Takže minihosting, který nabízí k doménám zdarma, co máte u subregu, není žádná béčková reklamní akce. Je pro ně prý vyhrazen samostatný server a hodně lidí toho také náležitě využívá. Dále jsme dali řeč ohledně odchytu domén proti daukce.cz. Přeci jen 8 registrátorů vs 1 vypadá poměrně hrozivě. Gransy se však pochlubil, že má určitě lepší skript, protože sám je překvapen kolik toho i přes masivní kapacitu protistran dokáže odchytnout. Když mi to říkal, vypadal opravdu dost sebejistě, takže rozhodně předregistrace u subregu nepodceňujte. Další moje otázka byla jak se mu daří plnit plány. Ačkoliv si do konce roku řekl, že by rád spravoval, alespoň 10K .cz domén, už teď jich má přes 15K. Takže by se dalo říct, že plní plán na 150%. Mimochodem jak jsem se i později dozvěděl od několika velkých i větších domainerů důvod proč mu dávají přednost před vlastním řešením (někteří mají status registrátora), je že vše je naprosto automatické. Nemusíte čekat na žádnou zbytečnou autorizaci, vše je naprosto jednoduché a přehledné. Ale zpět k subregu. Gransy se snaží zajistit možnost registrace každé dostupne .tld. Získal i pro některé exotické status registrátora, ostatní ale je schopný zajistit. Pokud tedy chcete mít nějakou top keyword doménu a nesejde vám na tom, že většina lidí ani nebude znát zemi která se váže k TLD tak subreg je vaše jasná volba. Mimochodem Gransy je proti zavedení cz IDN.

Další otázky směřovali na Domaina. Hlavně jsem se chtěl dozvědět co říká současné situací aukcí na webtrhu. Nějak jsme to ale zakecali úplně jinými tématy. O jednom prý mám napsat o druhém mám mlčet. Když nad tím tak přemýšlím tak sem z něj nic vlastně nedostal. Příště jej budu muset alespoň opít třeba to půjde líp :)

Pak sem zamířil za Travelmartinem, který se podílel na vývoji nového parkovacího systému sworp.com. Potřeboval jsem nabrat nějaký materiál, aby jsem mohl o celém projektu napsat pořádný článek. První moje otázka byla, jestli systém podporuje adult. Odpověď byla ano. Zatím tam pro ně moc reklam nemají, ale plánují se další. Musím říct, že sworp.com by si nezasloužil na DD nějakou půl hodinovou přednášku, ale rovnou celovečerní. Ono to totiž umí naprosto všechno. Dokonce prý jdou odstranit i reklamy a udělat si z toho firemní stránku. Já jsem to původně definoval jako frontpage na dělání MFA stránek, ale zvládne to daleko více. Připravím vám o tom kompletní článek, teda spíše serii článků, jak postupně budu přicházet na to jak to vlastně funguje. Je to trochu komplikovanější než klasický parking. V každém případě mají to dobře vymyšlené a budou vydělávat i domény bez trafiku jen s ranky.

Hodil jsem řeč i s Petrem Komárkem, který je velkým bojovníkem za IDN domény. Dozvěděl jsem se kolik měli technici ze zoneru starostí při přípravě registrace .eu IDN domén. Také, to že mají připravenou pro předregistraci nějakou tajnou zbraň. To bude asi také důvod, proč právě u nich je nejvíce předregistrovaných .eu IDN domén. Co se týká boje za .cz IDN domény, tak mě zajímalo hlavně jak se na to dívají lidé, kteří o tom rozhodují. Přeci jen běžní uživatelé toho moc nezmůžou. Řekl mi, že zastáncem je zatím jen on a možná by pár lidí při případném hlasování ještě přesvědčil. Většina se ale bude rozhodovat podle průzkumu veřejného mínění.

Další na koho jsem měl otázky byl Whiter (jeho kolega už to zabalil po přednáškách a jel domů). Přiznal se mi, že si v poslední době spíše připadá jako doménový sběratel než obchodník. Stále mu kousky přibývají a vůbec se mu je nechce pouštět. Má už nasbírané celkem slušné portfolio domén, které mu vydělávají na parkingu a tak poslední dobou i investoval nějaké to euro do nákupu hezkých kousků. Dozvěděl jsem se, že ceny za vydělávající parking domén dost narostli. Portfolia se většinou prodávají klidně i za cenu 3 leté návratnosti. Další problém je, že prostě lidi nechtějí prodávat. Libí se jim vydělávat na parkingu. Zainvestoval dost do slovenských domén, takže až se uvolní podmínky registrace .sk domén, tak by jsem řekl, že už z něj bude možná i milionář. Některé domény co zmínil jsou opravdu hezké.

Pak už se nějak vše rozpadalo a já sem zůstal u stolu s lidma, kteří by neprodali doménu pod 30K. Debata se točila kolem velkých kšeftů. Uvahách nad tím za kolik co koupit. Upřimně radši jsem se moc nezapojoval. Připadal jsem si tam tak trochu “že nemám co nabídnout”. Jinak jsem si tam ujasnil pár věcí ohledně hi-end domainingu. Některé moje know how opravdu potřebovalo “skorigovat” a jiné “doladit”.

Celkově jsem s afterparty byl velice spokojený. Trochu mě mrzí, že jsem nevyzpovídal všechny lidi, které jsem chtěl. Co se týká akce jako celku, tedy DD2 + afterparty, opět jsem získal chuť investovat do domén, developovat je, hledat ty s trafikem a parkovat. Nástroje jako daukce nebo sworp rozhodně napomohou českému domainingu. Akce jako byl DD zase pomohou motivovat domainery, kteří jak je známo jsou dost líná stvoření. Kromě poznatků a dobré nálady jsem si ještě domů donesl sadu vizitek, nějaké letáky, 2 trička s reklamou na sworp (už mi jedno zabavila přítelkyně) a podložku pod myš zoneru (tu mi taky zabavila přítelkyně). No co dodat. Těším se na domain day 3 :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Domain Day 2 – střípky z afterparty”

  1. Podlozku pod mys ti mozem poslat Silver.Ag, ked mi hodis adresu do PM. Aby si nieco mal, ked uz je priatelka taka hamizna :DD

  2. Tie vizitky sú najcennejšie čo si mohol priniesť. Preto ľutujem svoju neúčasť.

  3. jsem zvědavý na tu tajnou zbraň – už to že má Zoner dvě registrace je docela slušné…

  4. nice, pozeram ze poznas dost vela ludi z tohto bizu (aj ked sko zaciatocnikov).

    Som zvedavy na ten sworp, tie zarobky podla rankov a vsetko to znie dobre, len sa bojim potom pipadnich problemov pri presune alebo nejakych problemov, ako by sa to riesilo. Pockam si teda na nejaky ten dlhsi clanok o ich funkciach a pod.

  5. Sworp:

    Bod 7 porušení pravidel.

    Jestliže Zákazník zveřejní nebo zpřístupní informace, které porušují nebo mohou porušit práva třetí strany …

    …Posouzení, jaké informace či materiály vykazují znaky porušující práva třetích osob je plně v kompetenci Poskytovatele.

    Přijít o provizi a platit libovolné penále můžete pokud nedodržíte pravidla, která oni určí, defakto jim dáváte bianko šek.

    Dále je vtipné, že změnu obchodních podmínek dostanete emailem, který se do 48 hodin považuje za doručený (tzn. nemusí ho ani odeslat a mohou tvrdit, že byl odeslán a ztratil se cestou), ale nesouhlas s podmínkami musíte do 5 dnů vyjádřit písemně.

    a bod níže je už jen výsměch:
    Poskytovatel nenese odpovědnost za škody vzniklé nedodržením těchto Pravidel.

  6. NSS:KRAXNET:1 kdyby nekdo potreboval, nikde neni uveden.

Comments are closed.