Co by jste měli vědět o parkování domén

domain parkingPoslední dobou se na webtrhu točí pořád ty samé otázky ohledně domain parkingu. Některé jsou natolik primitivní, že nemá cenu na ně ani odpovídat protože se to už hodněkrát řešilo a stačí použít search nebo si přečíst znovu podmínky parkingu. Jelikož ale mám trochu výčitky, že na podobné banální otázky zž neodpovídám, rozhodl jsem se sepsat takvé kompendium o domain parkingu a pak sem odkazovat všechny ztracené duše, které nevědí co a jak vlastně mají dělat, ale za každou cenu to chtějí dělat.

Parkování domén obecně

Jedná se o činnost, kdy svou doménu v podstatě “pronajmete” parkovací společnosti a ona vám pak bude vyplácet zisk v závyslosti na počtu a kvalitě různých akcí, které návštěvník uskuteční/podstoupí. Akce můžou být od jednoduchého klinutí, přes zobrazení popup okna až po vyplnění dotazníku. Slovo “pronajmutí” nejčastějí znamená nastavení DNS záznamu na parkovací společnost, často je zde i možnost redirektu, ale vždy se preferuje změna DNS záznamu na parkovací servry. Pokud se zjměna DNS neprojeví hned nic se neděje. Někdy to může trvat i 24 hodin. Třeba zrovna servr providera vašeho internetu může mít pro urychlení požadavku uloženou v paměti stále starou adresu. Pokud se nic i po pár hodinách neděje zkuste přistoupit na doménu přes nějaký webový proxy servr (proxy.org).

Jak se návštěvníci na doménu můžou dostat

Návštěvníci se tam musí dostat bez jakéhokoliv vašeho přičinění. Na stránku přichází buď protože čekají že zde něco bude (lesbian.cz), udělají překlep (př. apy.cz) nebo protože na ní vede odkaz. U poslední varianty se jedná o odkazy, které na doménu vedli v dobách kdy byla funkční (než jste jí koupili, nebo jste projekt zabalili). Často se lidé na doménu vracejí protože byla zrušena krátce a čekají, že se obsah vrátí. Takovéto návštěvy nazýváme Expired Traffica postupně upadá až zmizne úplně. V žádném případě nesmíte budovat odkazy ani jinou formou si dělat reklamu na již parkující domény.

Co vydělává na parkování nejvíce?

Jednoznačně jsou to domény, které lidé zadají a čekají, že na nich něco bude. Příkladem může být diablo4.cz, kde lidé čekají informace o pokračování diablo 3 nebo datadisku. Většinou je stránka napěchovaná informacemi, které prostě nedají návštěvníkovi pokoj a kliknou. Takováta stránka má CR (click rate) většinou nad 25%, ale po odladění keywordu a šablony není problém dosáhnout i CR třeba 80%. Lidé co se na stránku dostají tak napůl čekají konkrétní informace a když už nic tak alespoň odkaz kde dál hledat. Což se jim splní.

Další jsou domény už z vybudovanými odkazy, popřípadě s expired traffic. Lidé když už nenajdou co hledají, alespoň pátrají po odkazech. Zde, ale podle mích zkušeností záleží jaký druh odkazu na stránku vede. Zkušení warezaci hledající film na nic nekliknou, lidé hledající nějaký eortický film většinou tak 50:50 a u ostatních jste většinou jedna z možností. I tak ale není problém na doméně s expired linkami a tafficem dosáhnout CR 10 – 25%. Hodně ale záleží na druhu odkazu.

Pak jsou tu typo domény. Moje osobní zkušenost s typo doménami je velmi nízký clik rate. Většinou pod 2%. Ale vše záleží na tom co hledají návštěvníci. Musí se dobře vychytat keywordy a hlavně šablona. U některých domén se prostě dá nabídnout alternativa a u některých to prostě nejde. Příkladem může být například typo k flash hrám, kde hráč rád koukne na alternativu a naopak typo k nějaké konkrétní službě se kterou už si uživatel zvyknul pracovat a chce se na ní dostat.

Kde parkovat domény

Většina kvalitních providerů parkingu, kteří si mohou dovolit platit dobře vyžaduje kvalitu. Musíte podstoupit schvalovací proces, který zvláště u .cz domén nemusí dopadnout dvakrát dobře. Protože je tento článek určený začátečníkům tak doporučuju vybrat si mezi společností sedo.com a namedrive. Důvod je že nemusíte podstoupit žádný příjmací proces a tak lze parkovat třeba 1 doménu. Sedo.com je zaměřeno na evropský traffic, ale nemá zrovna v oblibě pouze české stránky. Takže to budet muset namíchat 50:50. Pokud budete mít pouze česko/slovenské návštěvníky zřejmě se dočkáte banu. Stále platí že český a slovenský traffic není tak výnosný jako USA + zakládajících členů EU. Naproti tomu u namedrive můžete český traffic parkovat bez obav. Často ale budou kliky vyhodnocené jako bezcené za 0. Započítané budou hlavně keywordy za drahé keywordy jako ubytování, hardware, mobilní telefony atd. Adult zde moc nenese to už mám vyzkoušené. I tak je to ale nejlepší řešení pro začátečníky a všem jej doporučuju, alespoň než zjistíte jak to chodí. Mají na výběr hodně šablon. Navíc od teď mají náborovou akci, kde můžete vydělat nějakých 10% navíc. Rozhodně doporučuju zkusit. Například tohle lze vydělat u namedrive na expired trafficu domény lesbian.cz, kterou jsem koupil za regfee poté co expirovala. Což je asi nejlepším příkladem jak to vše funguje.

V současné době neexistuje parking pouze pro česko/slovenský traffik. Vím že na něčem dělal Ahyde ale už jesme o žádných novinkách dlouho neslyšel

Kdy se vyplatí parkovat doménu

Poslední dobou se hodně mluvilo o tom jestli se ještě vyplatí parkovat doménu nebo si udělat nějaký vlastní systém. V poslední době rostou možnosti jak doménu monetizovat. Udělání jednoduché MFA se spoustou reklamy je rozhodně výnosnější než parkování. O tom není pochyb. Zvláště protože můžete na doméně propagovat i další svoje domény a zvyšovat si tak jejich ranky. V poslední době se objevil napříkald systém directo.cz, který rozšířil možnosti pro CZ/SK. Je ale zatím jen v začátcích a zatím jsme si nevšiml, že by někdo nějak masivněji nasadil MFA stránky.

Pokud má stránka ranky dají se přidat systémy jako backlinks, které dokáží i na GPR 1 vydělat nějaký ten dolar měsíčně. Navíc u některých menších projektů lze získávat návštěvníky i z vyhledávačů a budováním zpětných odkazů. Když se to tak vezme tak si klidně můžete i spamovat diskuzní fora, protože to bude vaše stránka a vaše pravidla.

Kdy se to teda vyplatí? No když koupíte novou doménu, často narychlo protože zrovna dneska expiruje. Můžete jí dát na jíž zmiňované namedrive než si rozmyslíte co dál. Získáte alespoň základní přehled o návštěvnosti. Dokonce ND na stránku přidá vyhledávání a seznámí vás s tím co lidé z které části planety nejvíce hledají. Pokud stránku pak budete předělávat na MFA hodně to pomůže při optimalizaci, protože při vytváření obsahu stránky je kvůli kontextové reklamě použijete a rázem máte reklamy co potřebujete. Opravdu doporučují, zjistíte například jaké mp3 se nejvíc stahují v Brazilii nebo Evropě :)

Jak poznám že se doména vyplatí koupit k parkingu

Takže toto je jedna z nejtěžších otázek domainera. Osobně už jsem projel nějakou tu korunu či dolar při hledání optimálního řešení a musím říct že stále z toho netuším tak dobře aby jsem dokázal vždy kouknout na doménu a říct tato si na sebe vydělá a tato ne. V domainingu stačí aby si doména vydělala zhruba 2x tolik co je její prodlužovací poplatek a je to v pohodě. Postupem času budete mít pouze výdělečné domény. To je ten ideální případ. V reálu je to daleko težší. No ale k těm obecným radám. Základem je aby měla doména návštěvnost. To se dá poznat podle alexa ranku. Toto často rozporuplné číslo dokáže odhalit nějakou tu návštěvnost. Hlavně u nižších čísel se můžete v detailech podívat na složení návštěvníků. Čím více anglicky mluvících tím lépe. Dále se musíte pokusit zjistit odkud vlastně návštěvníci přichází. Jestli přes vyhledávače nebo přes už vybudované odkazy. U .cz domén hledejte v archive.org po kodu statistik například toplistu. Jakmile zjistíte ID lze se podívat na statistiky, pokud tedy nejsou zaheslované. Můžete tak snadno zjistit odkud přichází lidé. Nenechte se strhnout nízkým alexa rankem například u adultu nebo warez stránek. U těchto stránek není problém získat stovky bezcenných návštěv za den. Je to ale zase projekt od projektu. Celá tato problematika je dost složitá a zřejmě utratíte hodně peněz než najdete pár alespoň dobrých domén. Na těch ostatních můžete ale vybudovat MFA weby a těžit z vyhledávačů.

FAQ

Můžu odkazovat na parkující stránku?

Ne na parkujíc stránku se nesmí nijak odkazovat.

Můžu zaparkovat stránku na kterou už jsou odkazy vytvořené?

Ano.

Můžu parkovanou stránku upravit?

Lze navrhnout keyword a vybrat šablonu. Stránku dále není možné upravovat.

Můžu doménu přeparkovat jinam?

Samozřejmě je tvoje.

Je nějaká nejlepší parkovací společnost?

Je známo, že každé doméně se daří jinde. Chce to teda protočit a vyzkoušet kde bude nejlépe.

Sedo mi nechce přijmout doménu kvůli ochranné známce

Zkus jinou parkovací společnost, pokud ani to nepujde tak udělej MFA stránku.

Koupil jsem doménu a má ban co ted?

Zkus jinou parkovací společnost, pokud jí nebude chtít udělej na stránce nějaký text, popřípadě MFA. Až sí jí přijdou boti zkontrolovat a vše bude v pořídku ban by měl zmiznout. Z osobní zkušenosti vím, že to trvalo půl roku.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Co by jste měli vědět o parkování domén”

  1. Díky za shrnutí, i když se o parkování domén tolik nezajímám, alespoň mám celkem jasno bez většího hledání jinde.

  2. treba davat pozor niektore parkovacie spolocnosti dovoluju tvorbu odkazov ved nakoniec preco aj nie ked je to relevantny zakaznik je to reklama ako ina, napriklad parked. Sedo a ND vsak toto zakazuju. Tu sa natiska otazka co ak spravi niekto odkaz z blogu co ja neovplyvnim a budem odtial traffic, mozem dostat za to ban? U sedo by som sa ani nedivil, ti ziju len z predaja a podmienka parkovania je tam zasadna

  3. Prknr drago, ja mam tiez svoj sposob na hladanie domen, a zatial som zaregistroval len dve kt. si zarabaju pod reg. fee :)
    Niekedy je to proste loteria.

Comments are closed.