Někde se stala chyba, aneb nedomyšlenost…

Dneska se jako obvykle probudím (ještě se mi nestalo že by ne) a jdu zkouknout emaily. A hle vidím tam úžasnou reklamu od amazonu.

—-

Dear Customer,
As you’ve bought World of Warcraft products before, we thought you might like to know that the new expansion Wrath of The Lich King is available for pre-order here at Amazon.co.uk.

As the wait for the icy domain of Arthas to open shortens, we’ve timecards and other essentials to help you prepare for the next step in your adventure.

Což říkáte si perfektně načasovaná reklama pro někoho kdo už nakoupil. Krásný příklad vedení záznamu o klientovi a podstrčení vhodného lákadla. Jenomže ono to má jedno krásné ale. Firma amazon nezasílá počítačové hry, které mají výhradního distributora do České Republiky. Zasílá jen do zemí EU, které jsou si nějak v té EU rovnější. Vím že už jsem to jednou řešil na webtrhu, kde mi byla doporučena jiná firma, ale i tak mě to dost naštvalo. Člověk si chce něco koupit a oni mu oznámí, že do takového zapadákova za jejich superceny nezasílají, že si musím koupit za cenu zhruba o 40% větší, že nechtějí kazit kšefty místním obchodníkům. Nakonec jsem neodolal a na amazon napsal ať si nechají takové nabídky radši pro sebe.

Je to krásný příklad jak může dokonalé shromažďování informací o zákaznících vyjít naprázdno. Kdo nakupoval na amazonu tak ví jak to funguje. Dávají si pečliví pozor, které zboží si prohlížíte a na základě statistického rozboru zákazníků, vždy vypisují cosi kupují ostatní. Když ten systém nějak pozná že váháte o dalším produktu (asi podle pročítání reviews, nebo podle toho kolik času investujete do pročítání informací o produktu) a nakonec jdete jinam. Vyskočí malé okénko kde se napíše a opravdu si to nechcete koupit. Když si koupít oba dostanete to o 5 EUR levněji. Musím uznat, že to mají promyšlené dobře. Jenomže co naplat, když si nic nemůžete koupit, protože do ČR prostě neposílají zboží :(


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Někde se stala chyba, aneb nedomyšlenost…”

  1. Nemyslím, že je potíž v tom, že bychom byli zapadákov, viz můj post na webtrhu:
    “Občas jde o to, že prodejce nemá licenci prodávat do určitých zemí, protože by tak třeba konkuroval tamním distributorům.”

    Je pravda, že je vtipné, že ti pošlou nabídku na to co už máš koupené. Ohledně zasílání do ČR, pokud máš v adresáři na Amazonu uloženo i doručovací adresu mimo ČR, resp. do země, kam skutečně daný produkt zašlou, tak bych chápal, že taková nabídka přijde – potenciálně si to můžeš nechat zaslat jinam. Ale pokud u nich máš pouze adresu/-y v ČR, tak bych řekl, že Amazon má mezery v CRM a máš pravdu, že je to ostuda s tím vším co na stránkách předvést umí: historie prohlížení produktů a nákupů, dva příbuzné produkty levněji atd. atd.

  2. Myslim, ze tohle pak pujde eliminovat pres nakupovani.net, jak tam pridam preposilani baliku a asistovany nakup.

Comments are closed.