Mobilní doména .mobi

dot_mobiTuto domén si můžete registrovat od 22 srpna 2006. Doména, která je určená speciálně pro mobilní zařízení. Neměla by obsahovat žádná vyskakovací okna, základní navigační prvky musí být nahoře, skrollování vždy jen jedním směrem (ale v samotných podmínkách se píše, že výjimky jsou povolené), rovnež nepoužívat klikací mapy, nebo můj oblíbený tabulkový layout. Právě kvůli těmto omezením si do nich rádi rýpou W3C. World Wide Web Consortium (W3C) totiž prosazuje politiku, že všechny TLD musí být nezávyslé na koncovém zařízení. .mobi patří mezi sponzorované domény (sponzorem jsou: Vodafone, T-Mobile, Telefónica Móviles, Telecom Italia Mobile, Orascom Telecom, GSM Association , Hutchison Whampoa, Syniverse Technologies, Nokia, Samsung, Ericsson ale i Google, Microsoft a Visa).


Domény .mobi přišli na trh s poměrně jasným cílem a s jistou budoucností (patří přece mobilním zařízením) . V roce 2006 už jel domaining na plné obrátky. Lidi registrovali co se dalo. Bouhžel už tehdy se ozývaly hlasy, že .mobi přichází příliš pozdě. Bylo jich potřeba kdy měli mobilní zařízení svoji formu internetu. V dnešní době už mobilní zařízení nemají problém přelouskat prakticky cokoliv a tak trochu .mobi ztrácí.

A co je teď letí? Kromě klasickýck premium slov je .mobi náchylná na čísla. Poměrně dobře se prodávají slova složená z čísel, která je nutné vyťukat na klávesách mobilu. Dělí se na jednokliky a vícekliky. Například slovo auto bude v jednoklikovém formátu 2886 ve víceklikovém pak 2888666 (aby jsme dostali písmeno u musíme 2 krát zmáčknout 8čku).

Parkování domén .mobi se může zdát být kvůli pravidlům problém, ale nezoufejte. Namedrive má pro tuto příležitost vytvořenou speciální šablonu. Pokud však chcete vytvořit parkovací stránky sami. Můžete sáhnout pro google adesnse for mobile nebo admob.com (Pokud si myslíte že mobilní reklama není in zkuste tohle http://www.admob.com/s/home/live)

Nejdražší prodané domény .mobi:

Flowers.mobi 200,000 USD rok 2006

Poker.mobi 150,00 USD rok 2007

RingTones.mobi 145,00 USD rok 2007

SportsBook.mobi 129,000 USD rok 2007

News.mobi 110,000 USD rok 2007

Hosting.mobi 101,000 USD rok 2007

Fun.mobi 100,000 USD rok 2007

Celkem potvrzeno 215 prodaných domén s cenou nad 1,500 USD.

Cena .mobi domén:

godaddy.com 7.99 USD

dynadot.com 9.99 USD

moniker.com 8.19 USD

regzone.cz 690 Kč

Je zajímavé kolik našich registrátorů nemá ve své nabídce .mobi doménu a pak se není čemu divit že se nemůže prosadit.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Mobilní doména .mobi”

  1. Mobi celkem pozorne pozoruju a ikdyz nejaky ten kousek sam drzim priklanim se k nazorum ze se jedna o totalni propadak. Posledni nadeji vidim pokud by nove telefony na platforme Android mely zakomponovana tlacitko “.mobi” jako ma iphone “.com” ale moc tomu neverim. Ted me napada otazka kdy uz definitivne .mobi odepsat a neprodluzovat registraci?

Comments are closed.