Parkující zlatý důl

Určitě jste slyšeli o doménách co na parkingu dají za den neskutečné peníze. Prostě si v klidu leží a nic nedělají. Mají přes sebe tapetu z desítky reklam. Jejich majitel jednou za den zkontroluje kolik vydělal. Jak takovou doménu najít nebo získat? Je to investice?

Jak poznám že mám funkční parkující doménu?

Nejlepší parkující domény mají CR (click rate) vždy nad 20%. Pokud má doména pod toto číslo znamená to, že návštěvníci se sem dostali náhodou, popřípadě hledali něco jiného. CR lze poměrně dobře upravovat pomocí šablon a hlavně zvolením vhodných keywordů. Jelikož by měla mít doména měsíční průměrné CR přes 20% není nutné, aby její návštěvnost byla v řádech stovek. Je zcela běžné že má doména v průměru 5 – 10 lidí za den. Pak záleží na ceně keywordu.

Kdy se doména vyplatí

Doména se vypaltí pokud je schopná získat více jak je prodlužovací poplatek. V praxy jsou domény co nezískají alespoň 200% zisk velice podceňované. Upřimně kdo vám dnes dá třeba 20% úročení vkladu (vklad = cena registrace). Jako měřítko si dejte měsíc. Kratší období může být velice zavádějíci. U .cz by měla doména dát alespoň 1,25 EUR nebo 2 USD za měsíc. U .com, .net,.info,.biz záleží na ceně u registrátora ale všeobecně se doporučuje držet se na 1 USD resp. 0.75 EUR měsíc.

Gemy

Klenoty jsou domény, které jsou schopné dát více jak 1 USD za den. Tyto domény jsou vzácné. Jejich cena se pohybuje v řádech 12 až 24 násobek měsíčního zisku, pokud neporušují trademark. Pak je cena samozřejmě nižší.

Jak domény získat

V podstatě je několik možností. Probereme si je postupně.

Odchyt expirované domény

Občas se uvolní doména, která ma už nějakou návštěvnost. Pokud se vám jí podaří po smazaní zaregistrovat (zaplatíte si expresní registraci, nebo prostě počkáte a ručně zaregistrujete) většinou má velkou návštěvnost co rychle padá dolů. Zůstane ve většině případů pouze hrstka, která se na doménu dostává ze nesmazaných linků. O tom zda doména má trafik nebo ne musíte rozhodnout sami. Hledejte v archivu (archive.org), zkoumejte zpětné linky, GPR, SRANK, Alexa atd. Více o nástrojích najdete zde. Chce to hodně zkušeností a trochu štěstí. Najít opravdu výhodnou doménu není nic lehkého, ale dá se to věřte mi ;)

PUMP and PARK

Metoda kdy vytvoříte jednoduchou stránku, kde bude spousta zajímavého obsahu, který lidé shánějí. Zaregistrujete stránky do katalogů, rozhážete všudemožně linky a po měsíci doménu zaparkujete. S touto metodou mám zkušenosti, je ale poměrně časově náročná a zisky nejsou stálé. Postupně klesají. Vhodné na to jsou levné .info domény. Pokud zvolíte jednoslovné varianty získají rychle top pozice ve vyhledávačích a pak jejich zaparkování je o to výnosnější. Po čase však doména je z indexu vyhledávače vyřazena. Je ale nutné se rozhodovat jestli není lepší MFA. Jednu doménu jsem nakonec nechal jako MFA web, protože má daleko lepší zisky než na parkingu. Setkal jsem se i s metodou že je doména přesměrovaná na nějaký méně známí, ale dobrý web. Vytvoří se linky na doménu a po čase se zaparkuje. Je nutné si ale uvědomit, že většina vyhledávačů redirekt pozná. Existují sice velice účinné nástroje, které dokáží crawlery mást, ale zde si spíše doména koleduje o ban.

Nákup zaparkovaných domén

Je vhodné spíše pro dlouhodobé investory, popřípadě odborníky na parkování domén. Na forech se často prodávají zaparkované domény. Většinou je cena 10 – 24 násobek měsíčního zisku. Zde je nutné dát si pozor na podvodníky a scamy. Z těchto domén hlavně profitují lidé, kteří vědí jak optimalizovat doménu, popřípadě mají u parkovacích společností výhodnější program. Pokud veme zaparkovanou doménu do rukou profík a naoptimalizuje šablonu, keywordy rázem může doména vydělávat deně i 2x tolik. Pokud budete nakupovat doménu co už má nějaký příjem chtějte vidět co možná nejvíce statistik. Ideální za poslední 3 měsíce. Zároveň pozor na Trademark.

Typo domény

Každým dnem vznikají na internetu velké projekty, které pomocí masivní reklamy získají velké množství návštěvníků. Stačí pak najít jejich slabinu a zaregistrovat si doménu, která je podobná, popřípadě se skládá z překliku. Oblíbené jsou pomlčkové varianty bezpomlčkové (email.cz vs e-mail.cz), množné číslo (seznamy.cz), chybějící písmenka (sezna.cz), přidání www před název domény (wwwseznam.cz), ccTLD k gTLD (slavnestranky.com vs slavnestranky.cz) . Typo domaining není zrovna dvakrát etický a v některých případech může být i nelegalní (pokud je značka registrovaná a na typo doméně se zobrazuje reklama konkurence). Nevýhodou typo je značně nízké CR.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Parkující zlatý důl”

  1. Ahoj, díky moc za supr článek, ale mám jednu věc…

    Měl jsem stránku buxer.org (PTC) opravdu velká návštěvnost, pak jsem doménu hodil na namedrive, měla existující linky a search engine indexaci ale na Namedrive mi smazali účet, máš nějaké tušení proč?

    Dík za odpověď.

  2. Já měl na sedo tayk jednu doménu, která dávala asi 20 UDS/měsíc ale dostal jsem na ní ban. Teď je na sedu. Prostě se občas stane že si an doménu stažuje inzerent a pak dostaneš banána. Ale účet mi nezabanovali. Pak se mi to stalo ještě jednou s taxi.info, ale ta měla ban na googlu. Ten pak nějak zázračne spadl.

Comments are closed.