Propad akcií SBSW (shrnutí myšlenek)

Akcie společnosti Sibanye Stillwater Limited ($SBSW) se dneska pěkně propadly. Uzavřely na -17,88 %, což je opravdu síla. Chvilku mi trvalo zjistit, co se vlastně stalo. Takže tento článek je spíše takové mé shrnutí myšlenek.

Přepis tiskové zprávy

Sibanye-Stillwater, nadnárodní společnost v oboru těžby a zpracování kovů, oznámila prostřednictvím své zcela vlastněné dceřiné společnosti Stillwater Mining Company cenu své emise konvertibilních dluhopisů v hodnotě 500 milionů dolarů, splatných v listopadu 2028. Tyto dluhopisy, s výnosem 4,25 % ročně splatným každý půlrok, lze přeměnit na nové a/nebo stávající akcie společnosti Sibanye-Stillwater. Počáteční konverzní cena je stanovena s přirážkou 32,5 % na základě váženého průměrného ceny akcií Sibanye-Stillwater obchodovaných na hlavním trhu JSE dne 21. listopadu 2023, převedené na americké dolary podle směnného kurzu USD-ZAR ke dni uzavření JSE.

Dluhopisy, zajištěné společností Sibanye-Stillwater a jejími dceřinými společnostmi, podléhají standardním úpravám, včetně dividend vyplácených společností Sibanye-Stillwater. Emise byla nadmíru úspěšná, jelikož poptávka po ní byla mnohonásobně vyšší než nabídka. Generální ředitel Neal Froneman zdůraznil, že tato nabídka je součástí více finančních možností, které poskytují finanční flexibilitu a podporují strategické cíle růstu společnosti v příhodném okamžiku komoditního cyklu, přičemž zůstává zachována odolnost a likvidita rozvahy.

Výtěžek se očekává, že bude použit na rozvoj růstové strategie skupiny, včetně financování nedávno oznámené akvizice společnosti Reldan, přičemž současná bilance bude zachována pro financování stávajících podniků a projektů v prostředí nižších cen komodit.

Dluhopisy budou, předmět nezbytného schválení na valné hromadě akcionářů Sibanye-Stillwater, konvertovány do běžných akcií. Pokud takové schválení není získáno, držitelé dluhopisů obdrží při konverzi částku v hotovosti odpovídající hodnotě základních běžných akcií. Společnost si vyhrazuje právo odkoupit dluhopisy za vyšší z uvedených částek: i) 102 % jejich jmenovité hodnoty nebo ii) 102 % jejich tržní hodnoty, v obou případech plus nahromaděné, ale nevyplacené úroky.

Dluhopisy budou vydány za 100 % jejich jmenovité hodnoty a v případě, že nebudou dříve splaceny, konvertovány nebo odkoupeny a znehodnoceny, budou splaceny na nebo kolem 28. listopadu 2028 za jejich jmenovitou hodnotu plus nahromaděné, ale nevyplacené úroky. Společnost má možnost odkoupit dluhopisy za jejich jmenovitou hodnotu plus nahromaděné úroky kdykoliv od 19. prosince 2026, pokud hodnota akcií odpovídajících jednomu dluhopisu během.

Moje poznámky

Zde souhrn mých poznámek. Může to být samozřejmě jinak. Něco jsem mohl přehlédnout.

  • Společnost prodala konvertibilních dluhopis za 500M USD.
    • Tyto dluhopisy (500M USD) musí splatit v listopadu 2028.
    • Každého půl roku (28. května a 28. listopadu) musí splatit úrok 10.625.000 USD
    • Tento úrok může být splacen v akciích. hodnota 1 akcie je stanovena na cca 6,89 USD (cena k 21.11.2023 byla 5,20 USD + bonus 32,5 %).
    • Pokud by každá splátka byla v akciích bylo by to 1,542,090 akcií.
    • V současná době je 707M akcií, takže cca 0,218 % ředění.
    • Nicméně v listopadu 2028 musí společnost splatit 500M USD a ty také mohou být v akciích a to už je 72,57M akcií tedy cca 10,26 % z původního množství

Co s tím?

Akcie $SBSW jsou brutálně dole kvůli geopolitickému i lokálnímu riziku, klesajícím cenám vzácných kovů (platina, paládium), které táhly dříve cenu nahoru. Společnost má rozjetý zajímavý projekt na recyklaci lithia, ale to teď aktuálně také pěkně trpí.

Počítám že to je i důvod tohoto dluhu, který je pro věřitele výhodný. Na druhou stranu i riskantní.

Ok, řekněme že společnost to přežije. Jak se zachovají věřitelé?

Pokud by věřitelé dluhopisů SBSW při splatnosti upřednostnili konverzi na akcie a tržní cena by byla vyšší než 6,89 USD, mohli by teoreticky začít tyto akcie prodávat. To by mohlo mít několik efektů na trh:

  1. Zvýšení nabídky akcií: Konverze dluhopisů na nové akcie znamená zvýšení počtu volně obchodovaných akcií na trhu. Zvýšená nabídka akcií může vyvíjet tlak na jejich cenu.
  2. Potenciální pokles ceny akcií: Pokud by velké množství věřitelů začalo akcie prodávat, mohlo by to vést k poklesu ceny akcií, protože trh by musel absorbovat tento zvýšený prodejní tlak.
  3. Omezení růstu ceny akcií: Zvýšení počtu akcií na trhu může také ztížit růst cen akcií v budoucnu, protože jakýkoliv budoucí poptávkový tlak musí překonat větší nabídku akcií.

SBWS není zrovna moc likvidní. Pokud se něco neděje, tak se na trhu za den protočí stovky tisíc akcií. Takže když se jich objeví 1,5M jednou za půl roku asi to trh ustojí.

Naopak pokus se společnosti nebude dařit a akcie budou pod 6,89 USD, věřitelům se vyplatí nechat si vyplatit peníze. Protože akcie si na trhu koupí levněji.

V podstatě tak je důležité hlídat si cenu 6,89 USD a data 28. května a 28. listopadu.

Závěr

Co tedy s tím. Dneska uzavřely akcie na 4,27 USD. To je nějakých 60 % k 6,89 USD. Společnost si zajistila financování na akvizici a další operace. Na první pohled to nezní špatně. Ovšem ty akcie byly v únoru 2022 na 19 USD. Problém jsou drahé kovy, které jsou teď dole. Zlepší se situace? SBSW těží i zlato a tomu se celkem daří. No nevím, na spekulaci dobré, ale já tuto akcii mám v dividendovém portfóliu a tam tohle vidět moc nechcete.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *