Zajímavý tip jak poskládat dividendové akciové portfolio

V posledních týdnech jsem se vrátil zpět na Reddit, kde čtu hlavně názory na jednotlivé akciové tituly. Občas se tam objeví zajímavé vlákno, trochu off topic, které vede řekněme k zajímavým nápadům. Jeden uživatel se tam pochlubil jak si staví dividendové portfolio a musím říct, že mě to fakt donutilo zamyslet se :)

Najít dobré společnosti, do kterých se vyplatí investovat není až zas tak těžké, když se držíte veřejně známých pravidel. V podstatě stačí vsadit na kvalitní blue chips a být hodně trpělivý. Samozřejmě se ziskem roste chuť na riskantnější eskapády, ale sebekontrola a menší experimentování k tomu patří.

Na co však brzy narazíte je, že ETF vyhrávají nad vašim portfóliem. Je to způsobeno tím, že zatímco ETF kopírující S&P 500 přikupuje vítěze, protože jejich zastoupení v indexu roste s jejich úspěchem, tak v našem portfóliu máme spíše tendence ředit poražené a v horším případě prodávat vítěze.

Ono to samozřejmě nějak funguje, protože společnosti často přehnaně reagují na zprávy, politiku, ekonomické indikátory atd. Když koupíte svou oblíbenou společnost když jí zrovna trh trestá, že kvartální výsledky nepřekonaly očekávání v kombinaci s nepříznivými ukazateli sektoru, tak za tři roky už to není relevantní. Jenomže trh většinou spíše roste, než klesá, takže čekat s nákupem znamená držet peníze, které mohly vydělávat další peníze.

Samozřejmě to neplatí pokud vaše portfólio připomíná pokédex a vaše investiční strategie je “musíš je mít všechny”. To pak vždy najdete něco dole :)

Ok ale zpět k té myšlence jak tohle překonat. Na Redditu jeden uživatel napsal velmi zajímavou myšlenku. Postupně si buduje portfólio z kvalitních dividendových kousků a dokupuje je, tak aby kvartální dividenda byla u každé 10 USD. Když už u každé dosáhne této částky, tak přikupuje tak aby to bylo 20 USD atd.

Proč to funguje? Protože tituly s velkou dividendou jsou zastoupeny v menší míře než ty s nižší. Předpokládá že růstové tituly potřebují méně peněz vyplácet akcionářům a více investovat. V portfóliu tak bude mít více růstových titulů.

Vezmeme si extrémní příklad. Apple má dneska dividendový výnos 0,51 % zatímco IBM 5,1 %. V podstatě tak na 40 USD/rok musí držet akcie Apple za 7843 USD a IBM za 785 USD. No a kde bude která společnost za 3 roky? Apple o minimálně desítek procent výše a IBM zhruba tam kde dnes.

Čím více o tom přemýšlím tím více mi to dává smysl. Samozřejmě chce to nakombinovat s dalšími pravidly, zvláště kvůli diverzifikaci.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Zajímavý tip jak poskládat dividendové akciové portfolio”

  1. Nevidím v tom nějaký přínos úplně… Je to prostě rozdíl mezi divi akcií a růstovou akcií …

      1. To už rovnou můžeš kupovat růstové akcie a ne divi akcie. Je to na každém, jaké zvolí riziko, ale vymýšlet nějaký vzorec obecný… za mě blbost:)
        Jinak dobrý článek, krátky, rozumné souvislosti, ale tvrdit, že díky tomu, že firma nevyplácí tolik % divi a za x let bude (asi dál) než ta, co am % divi vyšší … to je z podstaty logický :)) jinak jsem někde četl, že historicky SP500 pouze divi tituly vs “nedivi” hodily % lepší zhodnocení.
        Moje sázky na rostoucí tituly špatný, takže se dávám voraz s lehce přikupuji blue chips při vyklesání / až na pár kusů SNDL a ZIM tedy – ani jedno z těch odvětví jsem neměl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.