Going down the crypto rabbit hole – DEX, pooly, farmy a staking

Kryptoměnám se postupně věnuji od května tohoto roku. Tento článek je pokračováním Going down the crypto rabbit hole – začátek. Informace zde uvedené, jsou můj subjektivní názor, postavený na tom jsem viděl, přečetl si anebo vyzkoušel. Rozhodně by se tím nikdo neměl řídit :)

Většina mých aktivit byla dlouhou dobu mimo reálné kryptoměny. V podstatě na eToro obchodujete s spíše papírky. Krypto jako takové vlastně ani nedržíte. Pro účely spekulace to bohatě stačí, ale když jdete do hloubky jednotlivých projektů, tak zjistíte, že daleko více peněz je mimo aukce a tam už se bez skutečné peněženky a krypta neobjedete.

Začalo to Binance

Binance je jedna z největších burz kryptoměn na světě, tak k ní mnoho lidí přistupuje. Ve skutečnosti je však daleko daleko více. Jednak provozuje vlastní Binance Smart Chain (BSC), který umí smart contracty a ještě k tomu pěkně levné, takže na tomto ekosystému toho vzniká opravdu hodně, ale také aktivně nabízí své DeFi projekty. Pohodlný uživatel tak může těžit poměrně slušně z jejich DeFi produktů.

DeFi označuje decentralizované finance, což tak úplně v případě Binance neplatí, ale vesměs máte možnost ochutnat téměř ze všeho s daleko menším rizikem.

Staking

Staking je uzamčení vašich tokenů na určité období, za což budete dostávat provize. Ty se vyplácí na Binance každý den po 2 hodině ráno. Staking na Binance je velice jednoduchý. Tokeny uzamknete na 30, 60 anebo 90 dnů s ročním úročením od jednotek procent až po klidně přes sto procent.

Binance se o ně postará. Jestli je použijí sami na stakování, hlasování anebo je třeba někomu půjčí na shortování, to vás už nemusí zajímat. Své odměny budete pravidelně dostávat.

Velkou výhodou je, že vám krypto neleží ladem na peněžence ale hezky se zhodnocuje. Pokud si třeba řeknete, že věříte $ADA a $SOL, tak je upíšete a o nic dalšího se nestaráte. Třeba zrovna na $ADA umí Binance 8,38 % ročního zhodnocení při 90 denním úpisu, což je více než běžné stakování z peněženky. U $SOL je to 6,13 % na 90 dní.

Swap likvidity (pool)

Tohle je trochu náročnější vysvětlit. Jde o to, že je hodně kryptoměn, které mezi sebou musí udržovat nějakou rovnováhu. Ostatně když jde nahoru BitCoin tak většinou následuje všechno a tak nějak automaticky. Tento obří ekosystém je částečně postavený na robotech, či automatických skriptech, které všechno v reálném čase mezi sebou převádí. O dostatek krypta se starají částečně právě liquidity pooly.

Představit si to můžete jako směnárnu ze které můžete vlastnit podíl. Přijdete tam, Kouknete že aktuální kurzu CZK k USD je 22:1 a rozhodnete se zainvestovat 1000 USD a 22000 CZK. Nazpět dostanete potvrzení třeba 10 LP tokenů. V té směnárně už je samozřejmě mnoho dalších lidí. Řekněme že tam je 1M USD a 22M CZK.

Druhý den se směnárna otevře a kdokoliv tam může směnit peníze. Přijde tam se 100 USD, dostane 2190 CZK (10 CZK tam nechá jako poplatek). Ve směnárně se změní mírně počet USD k CZK a směnárna automaticky upraví kurz (po každé transakci). Na konci dne je ve směnárně 1,1M USD 24,75M CZK. Kurz je aktuálně 1:22,5 a pokud byste si chtěli vybrat vašich 10 LP tokenů tak mají hodnotu 1100 USD a 24750 CZK. Takže jste vydělali 100 USD a 2750 CZK. Část odměny (10 %) jsou poplatky a změnil se i poměr kurzu ve směnárně.

Je to hodně zjednodušené. Pokud se o Liquidity pools dozvědět více koukněte na následující video:

Binance nabízí i další možnosti zhodnocení peněz, ale to si necháme na jindy.

DEX aka Decentralized exchange

Binance je super a pro většinu lidí opravdu stačí. Většina zalistovaného krypta je nějakým způsobem prověřená. Samozřejmě u krypta musí být člověk opravdu opatrný, protože tam nic není jisté, zvláště pokud se jedná o alt coiny.

Problém je že jakmile se něco dostane na velké známé burzy jako je Binance anebo Coinbase tak už cena vystřelí nahoru. Občas jsem si říkal, že by bylo super něco koupit s předstihem. Jenomže to už musíte jít tak v králičí noře hlouběji.

Před pár měsíci mě zaujali NFT hry. Podle mě je ten koncept velmi zajímavý a to v mnoha ohledech. Nejvíce se toho spouští na BSC, protože jsou tam nízké poplatky a Binance aktivně pomáhá propagovat projekty, které na jejich blockchainu jedou. Nicméně zatím tam nebylo opravdu nic, co by mě přesvědčilo investovat. Výjimkou jsou hry Splinterlands a Sandbox. Spliterlands je karetní hra trochu podobná Hearhstone jen se souboje odehrají automaticky. Mám to na mobilu. Za Sandbox jdou smart money. Celý koncept nevypadá špatně. Tam jsem si koupil pár tokénů. Dají se i stakovat na Binance za cca 20 %. Proč ne, lepší než si vsadit :)

PancakeSwap

I když jsem nakonec do žádné hry pořádně nešel, tak jsem se dostal k decentralizované burze PancakeSwap, což je největší a nejznámější DEX na BSC. Podle statistik Coinmarketcap je také největší. Za posledních 24 hodin se na ní zobchodovalo krypto za více jak 2 miliardy USD.

PancakeSwap je více než jen DEX, ale hlavně se využívá pro pooly a stakování. Jejich nativní token je $CAKE a dá se tam stakovat s reinvesticí za cca 70 %. Nicméně tam ta tokonomika zavání slušnou inflací, kterou krotí buyback, poplatky, loterie a NFT. Pokud na stupnici rizika od 1 – 10 je $BTC někde na 8/10 a mé oblíbené $ETH, $ADA, $SOL, $BNC a $DOT na 10/10, tak PancakeSwap s $CAKE někde na 12 :)

V každém případě je to místo, kde můžete sehnat prakticky všechny tokeny postavené na BSC. K tomu je tam řada liquidity poolů kde můžete vydělávat na párech a takzvané sirup pooly, kde stakujete $CAKE a vyděláváte nějaké tokeny, které potřebují reklamu. Tokenomika projektů, totiž s rozdáváním části tokenů na propagaci různou formou počítá. Dá se z toho celkem slušně těžit.

Raydium

Raydium je důležití DeFi projekt postavený na Solaně, který se podílí na růstu a propagaci ekosystému. Součástí je i DEX. Tokenem Raydium je $RAY, který se tam dá stakovat za cca 20 %. Přes Raydium se do oběhu dostává řada tokenů, jsou tam tedy i různé úpisy.

Po úpisech je většinou otevřel liqudity pool, který má zajistit dostatečnou likviditu pro nový token. Aby vývojáři zajistili, že tam bude dost nejdůležitějších tokenů v páru, tak se vytvoří takzvaná Farma. To je místo, kde můžete stakovat LP token z páru vloženého do liquidity poolu. Farma běží předem domluvenou dobu a je do ní vloženo určité množství tokenů, které se postupně uvolňují a rozdělují mezi všechny, kdo stakují své LP tokeny. První den po spuštění, tak třeba pool + farma mohou dělat i 800 % ročního zhodnocení. Samozřejmě jakmile se stakuje více a více LP tokénů, tak klesá roční zhodnocení. Ve výsledku pak je výsledkem poptávky a nabídky.

Orca

Orca je DEX na Solaně. Objevil a vyzkoušel jsem jej teprve nedávno, protože jsem našel zajímavý projekt Investin ($IVN) kam jsem dal pár desítek dolarů (lepší jak si vsadit :)). Na Orca je k němu Pool (IVN-SOL) s Farmou. Zároveň jsem si chtěl Orca vyzkoušet. Musím uznat že mají odladěno spoustu maličkostí hodně dobře. Je to jednoduché a neskutečně rychlé. Orca je relativně nový projekt. Jeho tokeny ještě nejsou na burzách. Možná by stálo za to něco hodit i tam :)

Závěr

Napsal jsem vám sem spoustu věcí, ale nic jsem vlastně nerozebral do detailů za což se omlouvám, ale je toho prostě hodně. Spíše jsou to takové tipy na další zajímavosti.

Lidi řeší jestli není už pozdě investovat do krypta. Jestli jim už neujel vlak. Popravdě? Mám pocit, že pro ty nejlepší projekty zatím ani nepostavili stanici :)

Je to jako s NFT hrami. To co existuje ještě nic není. Jsou to pidiprojekty. Skutečné tituly jako je třeba Star Atlas se teprve začínají vyvíjet.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Going down the crypto rabbit hole – DEX, pooly, farmy a staking”

  1. Binance má nějaké výhody, ale taky plno nevýhod – například vklady komplikovaně přes třetí stranu a staking na fixní doby. Mrkni na Kraken, tam je okamžitý stake/unstake, průběžné připisování %, a dost často jsem na lehce nižších výnosech jak Binance, ale můžu dát kdykoliv unstake. Nemusím řešit nebezpečné transfery, peněženky, pevné termíny zamykání atd. A peníze pošlu normálně SEPA platbou bez nějakého dalšího ověřování, nahrávání dokladů a biometrie obličeje čert ví kam.

    Jasně, velký investor to drží u sebe na HW peněžence. Ale na nějaké hraní a pokusy je Kraken ideální a převody jde limitovat HW klíčem, což je proti různým browser peněženkám trochu jiná úroveň bezpečnosti. Za mě osobně je to ideální řešení ve smyslu komfortu, bezpečnosti a poměru výnos/riziko.

    1. Zdravím, Binance už umí SEPA platbu, ale já jsem tam dostal crypto přes Coinbase. Fixní staking mi celkem vyhovuje, pomáhá to s hodlováním :)
      Binance má různé promo akce, kde se dá opravdu velmi dobře vydělat, ale jsou tam drsné limity (například $SOL s APY 13,47 % na 120 dní ale max 3 SOL, $ADA s APY 11,23 % na 120 dní ale max 200 ADA). Nutí tě to mít více druhů krypta. Mimo tyto promo akce se něco vyplatí a něco už mi přijde až moc rizikové. Já jsem Binance původně hodně jel kvůli ekosystému kolem Binance Smart Chain a jejich BNB. Později mě více chytla Solana.

      Na Kraken kouknu, děkuji za tip. Pokud máš nějaký promo kód tak postni :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.