Going down the crypto rabbit hole – začátek

V květnu jsem v rámci mého hledání zajímavých společností, které chtějí vstoupit na akciový trh narazil na SPAC $FTCV. Ten má přivést na burzu online aplikace pro investování eToro. V rámci testování jsem se rozhodl aplikaci vyzkoušet a poslat tam 200 USD. Nadchlo mě tam hlavně investování do kryptoměn, které jsem do té doby zrovna moc nemusel. Samozřejmě měl jsem respekt k BitCoin a chápal jeho postavení ve světě. Nicméně je neskutečný rozdíl mezi tím, kde kryptoměny byly před pěti lety a kde jsou dnes. Neudělaly totiž jen 5 let měřitelného pokroku. Vzniklo a vzniká na nich totiž něco, co před 5 lety bylo pro většinu lidí nemyslitelného. Dokonce si myslím, že stále je. Čím hlouběji přitom jdete králičí norou, tím neuvěřitelnější všechno je…

Smart chain/Smart contract

Všichni víte, že BitCoin je postaven na technologii blockchain. Každá transakce je transparentní a veřejně ověřená. Tím to vše začalo. Jenomže někoho napadlo to celé posunout dál. Udělat z blockchainu takový smart chain. Co kdybyste do něj mohli zapsat nejenom informaci o samotné transakci, ale třeba rovnou skript, který provede nějaký úkon na základě předem stanovených okolností. Těmto skriptům se říká smart contract (chytré kontrakty). Opět vše bude transparentní a celá síla sítě s tisíce počítači v ní zajistí že k tomu opravdu dojde.

Tato revoluční myšlenka posunula svět kryptoměn úplně na jinou úroveň. Na smart chainech, začal vznikat ekosystém aplikací, které umožňují v podstatě cokoliv. Od směnáren, půjčoven, pojišťoven, přes smlouvy až po hry. Ačkoliv je koncept smart contract znám od roku 1998, tak jej protlačil až projekt Ethereum, který se rozjel v roce 2015. Většího zájmu se však  dostal až v roce 2017.

Mainstream se k produktům smart contract začal dostávat až v roce 2020, kdy na díky němu se do povědomí dostává pojem DeFi (decentralizované finance). V září 2020 bylo v DeFi investováno přes 20 miliard USD a o rok později 76 miliard USD.

Ethereum a ti další

Pokud jdete po jednotlivých aplikacích a jejich tokenech, tak narazíte celkem na 5 hlavních projektů, kolem kterých se točí zájem médií, veřejnosti a hlavně smart money. Jsou to Ethereum (ETH),  Solana (SOL), Binance smart chain (BSC/BNB), Polka Dot (DOT) a Caradno (ADA). Najdou se i další, ale právě těchto 5 je něčím specifických anebo má kolem sebe velký ekosystém aplikací. Shrneme si je jen opravdu v krátkosti. O každém by se dala napsat knížka.

  • Ethereum (ETH) – byl první, kdo koncept smart contract proslavil a jede toho na něm nejvíce (vyšší tisíce). Aktuálně je síť přetížená a proto má poměrně vysoké poplatky za transakce. Pro menší transakce a některé aplikace až neúměrně vysoké. V tomto roce se dostává do povědomé institucionálním investorů a hodně se o něm mluví. Síť má v plánu přejít s konceptu proof of work na proof of stake a upgradovat, aby dokázala odbavit více transakcí.
  • Binance smart chain (BSC/BNB) – jedná se o centralizovaný smart chain největší kryptoměnové burzy Binance. Je perfektně zmáknutý marektingově a má silnou podporu vývojářů. Díky nízkým poplatkům a různým dotačním programům toho na něm vzniká dost. V poslední době jsou to hlavně play to earn hry.
  • Caradno (ADA) – decentralizovaný blockchain, který nedávno spustit podporu smart contract. Je postavený na proof of stake. Na rozdíl od Ethereum je kladen velký důraz na odladění detailů. Nic se nespustí bez důkladného testování a vyhodnocení. Vývoj je tak pomalejší. Líbí se investorům, nedávno zařazen i do jednoho fondu Grayscale.
  • Polka Dot (DOT) – silně komunitní decentralizovaný projekt. Komunitní myšlení je znát na projektu. Všichni držitelé tokenů se mohou podílet na rozhodování a to tím že stakují své tokeny. Líbí se mi tam třeba “crowdfunging” nových projektů.
  • Solana (SOL) – velmi inovativní a v některých ohledech revoluční. Stále v beta verzi. Je postaven jako síť pro rychlou výměnu informací. Autor by jej rád v budoucnu škáloval až na miliony transakcí za vteřinu. Vzor mu je NASDAQ. Jedná se relativně centralizovanou síť (pro provoz nodu je potřeba velmi silný server ideálně v datacentru). Aktuálně by měl zvládat 65 tisíc transakcí za vteřinu, což je nejvíce ze všech. Do Solana také teče nejvíce peněz od investorů.

Tohle je pět projektů, které sleduji. Jsou tu samozřejmě i další. Některé budou jistě nadějné, ale vše sledovat prostě nejde :)

dapps

dapps neboli Decentralized applications jsou projekty, které využívají blockchainy s chytrými kontrakty. Většinou se jedná o webové stránky, které spojíte s vaší peněženkou a můžete na nich rovnou něco dělat. Směňovat tokeny, investovat, hrát hry, nakupovat NFT atd.

Pozor některé dapps nemusí přímo jet na hlavním blockchainu se smart contracty. Nad ním může být další vrstva a na ní teprve jedou samotné dapps. Třeba Ethereum má vysoké poplatky proto nad ním vznikají další chytré blockchainy jako je třeba Polygon (MATIC). Dokonce mohou tyto projekty propojovat několik blockchainů. Možná jste tento rok slyšeli pojem metaverse ve spojitosti s Facebook, tak vězte že ve světě kryptoměn už je realitou a propojuje více blockchainů. Dokonce jde tak daleko, že může přenášet nejen tokeny ale celý smart contract. Teoreticky si tak můžete přenést svou postavu, která je ve formě NFT z jedné hry do druhé napříč blockchainy.

dapps jsou velice oblíbené zvláště kvůli DeFi. Můžete vložit své kryptoměny do různých projektů, poskytovat likviditu, pomáhat tvořit trh, půjčovat je, vložit do směnárny (různou formou) atd. Osobně jsem však teprve na začátku. Má cesta králičí norou teprve začala. Vše tak v tomto ohledu zkoumám a teprve zkouším :)

Možný výdělek je vyvážen rizikem. Něco se dá vydělat i na rychlosti a informacemi. Ať už jsou to právě otevřené farmy, pooly anebo prodej mincí nových projektů.

Závěr

Je tu spousta blockchainů, které podporují chytré kontrakty. Na nich jedou desítky tisíce aplikací (dapps) a každý den vznikají nové, dokonce některé takové, že tu ještě nikdy nebyla jejich obdoba. Celý ten systém je teď nový. Velice riskantní, ovšem nabízející hodně možností. Je neskutečně zajímavé jej zkoumat a postupně objevovat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup