Za affiliate odkaz penalizace od Google?

O SEO už moc nepíšu, protože se mu nijak zvláště nevěnuji. Vystačím si s běžnou onpage optimalizaci, vhodným textem a zpětnými odkazy. Nic extra navíc neřeším. Teď se mi však do čtečky vloudil článek z Google blogu, kde se píše o tom, že za neoznačené affiliate odkazy hrozí manuální penalizace.

O co konkrétně jde

Google na svém blogu upozorňuje, že bychom měli označovat affiliate odkazy pomocí značky rel=”sponsored” (více o této značce se dozvíte v článku Google přepracoval a rozšířil koncept nofollow). Pokud to dělat nebudeme, tak nám hrozí manuální penalizace, protože jinak by mohly ovlivnit výsledky vyhledávání.

A jak to přesně funguje? Google má doslova armádu lidí, kteří kontrolují weby a hodnotí je. Většinou slouží k jakési “kalibraci” hledaných výrazů. Jejich pracovník má za úkol zjistit jestli web odpovídá hledání. Zároveň však vyplňuje řadu informací o povaze webu. Pod pokličku jsme tomuto mohli nahlédnout z manuálu – Google General Guidelines, který tito pracovníci používají. Ten v roce 2015 unikl. Celý jsem jej pročetl a shrnul v 9ti článcích:

Hodně jsme se z toho naučili o tom jak Google uvažuje a přistupuje k webům. Popravdě od té doby jsem daleko snáze chápal všechna doporučení, vyjádření i náznaky v oficiální komunikaci.

Takže když tito lidé narazí náhodou anebo úmyslně na web anebo konkrétní stránku, která obsahuje affiliate odkazy a oni je najdou, mohou to zaprotokolovat. Následně přijde někdo další, který bude mít potvrdit jejich hodnocení. No a manuální penalizace je na světě.

Samozřejmě další cesta je přes Google antiSPAM tým, či jak se teď jmenují, ale ti spíše hledají různá schémata a složitosti. To je spíše ten druhý případ popsaný v článku (Sponsored and guest posts).

Jakmile dostanete manuální penalizaci, tak pokus se nic nezměnilo, přijde vám emailem vyrozumění. Musíte sjednat nápravu a požádat o znovuposouzení. Jinak se manuální penalizace nezbavíte. Testoval jsem to a opravdu je nutné napsat. Nepomohlo ani změnit vlastníka domény/webu. Věřil bych že na některých doménách leží manuální penalizace roky a nikdo si toho nevšimne.

Co tím Googel sleduje?

Když si přečtete Google General Guidelines, tak pochopíte že ne to co si myslíte :)

Není to boj proti affiliate jako takovému. Pokud si sem na web hodím affiliate odkaz a neoznačím ho, tak tu penalizaci nedostanu. Pokud by došlo k nějakému zásahu, tak mi ten konkrétní odkaz zneplatní. Prostě se nebude započítávat. Spíše to ale nikdo řešit nikdy nebude.

Cílem jsou jako vždy weby, které kdyby neexistovaly, tak vůbec nikomu nebudou chybět. Mohou to být třeba nějaké katalogy produktů bez přidané hodnoty, které slouží pouze jako prostředník. S trochou představivosti by tam mohly spadnout i nějaké srovnávače anebo kupónové weby, ale tam je otázkou tak přidaná hodnota. Pokud na tyto weby chodí lidé přes klíčová slova spojená s jejich funkcí “srovnání produktu X”, “slevový kupón na Y”, tak to Google vadit vůbec nemusí. Z jeho pohledu je uživatel spokojený, protože našel to co hledal.

Takže buďte jako vždy v klidu. Pokud máte web s nějakou přidanou hodnotou, tak se vás tohle netýká.

Co se stane když tam ty značky přidám

To bohužel netuším. V roce 2019 měly sloužit tyto značky ke sběru informací pro vylepšování robota, který se snaží pochopit o čem stránky jsou a jak jsou provázány s dalším obsahem. Teď mohou mít vliv na onpage optimalizaci. Tedy pokud uživatel výslovně nehledá reklamní obsah, tak stránka může mít nějakou soft penalizaci.

Obecně reklamní obsah bychom měli označovat jako reklamní, případně placený. Označit tedy odkazy jako placené by bylo asi také fér. Že nebudou přenášet link juice vás nemusí trápit. Na druhou stranu některé e-shopy mohou investovat do affiliate programu právě za účelem získání zpětných odkazů a posílení pozic ve vyhledávání. Když zjistí, že už to nefunguje mohou snížit provize anebo hledat jinou formu propagace.

Další problém jsou různé doplňky na blokování reklamy a sledování. Affiliate odkaz může být i na reklamním banneru. Pokud používáte vlastní anebo často stačí jen, že se stahuje ze stejné domény, tak jej tyto doplňky ignorují a zobrazí. Protože si myslí, že je součást stránky. Jenomže jakmile v něm uvidí něco co připomíná reklamu, tak jej skryjí. Samozřejmě odkazy schovávat nebudou, ovšem kdo ví jestli na tomto konceptu někdo nepostaví třeba prohlížeč anebo vyhledávač a ten bude z výsledků vyhledávání odstraňovat stránky, které považuje za placený obsah. Identifikovat je pomocí affiliate odkazu by nebyl problém.

Závěr

Kvůli výše zmíněným důvodům proto doporučuji obezřetnost a nepouštět se do nějakého zbrklého označování obsahu. Samozřejmě je to na vás. Někdo to pro klid duše udělá.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Za affiliate odkaz penalizace od Google?”

  1. Taky jsem na koukal a přijde mi lepší neoznačovat. Resp. max nofollow, nic víc. Přijde mi, že na sebe člověk akorát přiláká pozornost.

  2. Dostal jsem se k tomu až teď, a zdá se, že můžu doporučit plugin Pretty Links do WP.

    Při vytváření linku v části Advanced Options je ve výchozím stavu zaškrknutá volba “No Follow”, která do HTTP hlavičky přidá X-Robots-Tag s hodnotou “noindex, nofollow”.

    Podle https://developers.google.com/search/docs/advanced/robots/robots_meta_tag by X-Robots-Tag s “nofollow” mělo být to samé jako rel=”nofollow”, a není tedy pak třeba hlídat, zda se skutečně rel=”nofollow” vyskytuje v HTML (omylem se zapomene apod.).

Comments are closed.