Google přepracoval a rozšířil koncept nofollow

Před zhruba 15 lety přišel Google s myšlenkou, že by webmasteři měli označovat nepřirozené odkazy značkou nofollow, protože právě nepřirozené odkazy ovlivňovali jeho revoluční algoritmus na hodnocení stránek, díky kterému vyhrál třeba nad Yahoo. Od té doby se údajně změnilo mnohé a je čas aby změnou prošel i nofollow.

K čemu se nofollow používal

Jak bylo zmíněno v úvodu nofollow měl označit odkazy, které neměli být Google hodnoceny. Ačkoliv si pod tím Google představoval mnohostranné využití, tak v praxi se nofollow používal jen na vyhnutí se penalizaci za špatné odkazy. Čím víc Google na webmastery tlačil tím více se nofollow používal i tam kde to bylo zcela zbytečné. Došlo to až tak daleko že někteří prostě automaticky na všechny externí odkazy dávali radši nofollow.

Vše nakonec ukončila éra snadno použitelných redakčních systémů, kterým vévodil WordPress. Ten měl nějaké interní pravidla, jako třeba že odkazy u komentářů jsou automaticky špatné (nofollow) a ostatní jsou ok. Webmastery nahradili tvůrci obsahu a těm stačilo jen, že WordPress je SEO ready a jen jeho instalací budou z 90 % mít vše v pořádku. Kdo chce víc ten si stáhne SEP plugin.

Nofollow stejně jako původní webmasteři, tak vlastně upadl do zapomenutí. Kdo řeší nofollow když to WordPress vyřeší za vás?

(R)evoluce Nofollow

Google teď přichází s novým konceptem. Nofollow už není příkaz pro Google ale nápověda. Jinými slovy, když označíte odkaz nofollow, tak radíte Google aby jej nepoužil. On se podívá, řekne si tohle je dobrý obsah a zvedne mu hodnocení. K tomu vymyslel další dva tagy sponsored a ugc.

Ale pojďme se podívat co říká oficiálně:

  • rel=”nofollow”  – používejte tento atribut v případě, že chcete na stránku odkázat, ale zároveň se nechcete vyjádřit jakoukoliv podporu či spojitost a to včetně předání pozitivního hodnocení (ranking credits).
  • rel=”sponsored” – označte takto odkazy, které byly vytvořeny jako součást reklamy, propagace, sponzorství anebo za jakoukoliv jinou protislužbu.
  • rel=”ugc” – UGC znamená User Generated Content a tento atribut je doporučen pro odkazy směřující na obsah vytvářený uživateli jako jsou třeba komentáře anebo vlákna na fórech.

Jednotlivé tagy se dají kombinovat. Oddělují se mezerou.

Takže když si to shrneme nofollow bude mít stejnou roli jako předtím, tedy pokud jste jej používali správně, ne na nějaký PageRank sculpting. Jen už jej bude Google brát jako doporučení.

Sponsored máme označovat všechnu reklamu a to včetně třeba guest postů. Nevím proč ale přijde mi to spíše jako vodítko pro Google algoritmy na rozpoznávání reklamních článků ;)

Zajímavý je ugc. Popravdě by to chtělo asi trochu více vysvětlit jak konkrétně si Google představuje jeho využití. Respektive co s těmi informacemi chce dělat, protože zatím je to hodně matoucí. Co je vlastně uživatelský generovaný obsah? Jsou to všichni, kteří neprošli schválením majitele webu? Patří pod to tedy i uživatelské blogy? Týká se to mého webu anebo cizího? Tedy když uvidím fakt hustý komentář na jehož základě vytvořím článek, tak mám do odkazu na zdroj dát ugc? Protože to by popíralo celý systém odkazování. Odkazují na to co se mě (mé stránce) zdá relevantní pro čtenáře. Opět mi to přijde spíše jako vodítko pro nějaký nový test algoritmu Google pro rozpoznávání obsahu.

Závěr

Asi nejpodstatnější je, že od března 2020 začne být nofollow považován za tip a ne jako příkaz pro Google. Teoreticky tak všichni na které vedou nofollow odkazy posílí. Hůře na tom být nemohou, protože buď se ty odkazy Google rozhodne ignorovat anebo jim nějakou váhu dát. Což povede ke spekulacím, nevhodným nabídkám linkbuilidngu a samozřejmě spekulacím.

Co se týká nových tagů sponsored a ugc, tak nevidím důvod je používat.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup