FOMO efekt a investování

FOMO je zkratka, která pochází z anglického Fear Of Missing Out (česky strach z promeškání příležitosti). Podle wikipedie se jedná o úzkost způsobenou pocitem, že vám utíká zajímavá příležitost. Osobně jsem na toto slovo narazil teprve tento rok, kdy jsem objevil “investiční” komunity jako Wall Street Bets. Ovšem i tam se používalo celkem zřídka. Kde je však na denním pořádku jsou kryptoměny. Vzhledem k tomu, jak moc začínají retailový investoři ovlivňovat některé akcie, bychom mu měli věnovat patřičnou pozornost. Ostatně jsou to právě oni kdo se často účastní řady “pump”.

FOMO pocit při investování zažíváme všichni. Někde si přečteme článek anebo doporučení o zajímavé společnosti a chceme teď hned do ní investovat. Tento pocit je umocňován strachem, že pokud nebudeme investovat hned teď, tak přijdeme o příležitost. Nejčastěji – zítra už to může být drahé.

Kdo investujete už nějaký ten pátek a vašim investičním horizontem jsou roky, tak víte že právě tohle je nesmysl. Některé akcie skutečně umí poskočit i o desítky procent za den, ale skutečné velké zhodnocení je otázkou měsíců anebo let. Nebál bych se říct, že v některých případech i dekády.

Na druhou stranu na FOMO jsou postavené také různé “pumpy” ať už krátkodobé anebo trvající delší dobu. S tím jak přibývá peněz od malých investorů, tak zvláště malé společnosti mohou posunout i o stovky procent. Všichni známe GME anebo AMC. Nicméně menší pumpy se běžně dělají. Zažil jsem to například u IRM anebo GEO. U obou jsem to špatně vyhodnotil. Kdybych prodal v den kdy to šlo nahoru a za pár dní koupil za “běžnou cenu”, mohl jsem navýšit pocit akcií o 20 – 25 %, přitom bych pořád měl investováno stejně. Ale to je o zkušenostech a uměl vyhodnotit správně situaci.

FOMO není vždy špatné

Osobně mám FOMO efekt rád. Když narazíte na zajímavou společnost a pročítáte si o ní informace, tak máte opravdu chuť investovat. Máte dobrý pocit, že jste něco nového našli a ten se stupňuje s tím, jak v rámci domácího úkolu skládáte všechny veřejně dostupné informace dohromady. Na druhou stranu, občas skončíte u toho, že si říkáte že tohle už je mimo běžné mantinely vašich investic.

FOMO vás však žene dál a tady je důležité správně se rozhodnout. Místo “tak do toho jdu” investovat více času do domácích úkolů. Dát více času do studia odvětví, naučit se něco nového z ohodnocování společnosti anebo hledat méně dostupné informace, které třeba zapadly, protože novinářům nepřišly zajímavé.

Pro mě osobně je to vždy výhra. Ať už do toho jdu anebo ne, tak jsem se něco nového naučil. V lepším případě mě to donutilo jinak pracovat, což jsou další zkušenosti.

Dále FOMO efekt vás může posunout udělat rozhodnutí, do kterého se vám úplně nechce. To je samozřejmě dvousečná zbraň. Pokud to dopadne špatně budete si to vyčítat. Na druhou stranu strach je šíleným zabijákem úspěchu.

Já a FOMO

Co se týká mě, tak FOMO efekt mě nakopl investovat do úpisu akcií Pilulka, což se ukázalo jako jedno z nejlepších rozhodnutí. Nutno říct, že tam to nebylo také hned. Chtěl jsem investovat, ale teprve velký zájem ze strany investorů mi řekl, že by to mohlo jít dobře. S FOMO jsem se pak nejčastěji setkával u SPAC. Například u $VACQ. Do Rocket Lab se mi chtělo hodně investovat, ale bylo to na opravdu loooong. No a pak jsem si přečetl, že do toho jde Michael Burry. To se FOMO ozvalo naplno a koupil jsem si pozici.

Obdobně to bylo u $ASTR. Tam jsem doufal v investování ze strany fanoušků vesmíru už od začátku. Nicméně Astra je na rozdíl od Rocket Lab hodně riziková investice, protože doposud do vesmíru nedostali ani jeden satelit. S každým úspěšným startem půjdou o něco nahoru, ale na Rocket Lab to zatím mít nebude. O těch se bude více psát, protože se účastní řady misí NASA. Jestli se jim podaří za pár let dotáhnout nová raketa Neutron, tak už to bude možná i o řád někde jinde.

Jak už jsem zmínil na začátku u akcií, jsem si vytvořil řadu pravidel jak a kdy investovat. Navíc tam vím, že z dlouhodobého hlediska není kam spěchat. Pokud by se jednalo o titul, kde životní příležitost trvá jeden den, tak stejně tak může během jednoho dne vše skončit. Vím, že nějaké procento stejně seberou poplatky a kurzovní rozdíl, tak proč riskovat? Místo toho investuji více času do domácích úkolů.

Je pravda, že u kryptoměn je to jiné. Ty jedou 24/7 a aktuálně je zde “krach”. Jakmile skončí, tak je zde šance, že cena vyšplhá nahoru a už nikdy se nevrátí na aktuální hodnoty. Kryptoměny nejsou jen BitCoin a zažívají boom. Vzniká tu DeFi, relativně nové chainy  (Ethereum, Cardano , Solana, PolkaDot), na kterých stojí ekosystém tisíců dalších projektů a v podstatě s nimi ani nemusíte spekulovat. Stačí držet a stakovat, případně využít nějaký produkt s DeFi.

Takže když tyto kryptoměny spadnou na několikaměsíční minimum, tak FOMO nutkání je opravdu velké. Chcete koupit a rovnou nechat na vydělávat (stakovat). Jenomže to bych za chvilku měl krypto v portfóliu až v moc velkém zastoupení.

Závěr

A to je právě další věc. FOMO vs disciplína. Jak se držíte pravidel, které jste si pro investování stanovili. FOMO váš žene kupředu a přináší vám dobrý pocit. Naproti tomu disciplína řekne stop a máte z toho naopak špatný pocit. Jenomže tady je lepší zapojit chladnou logiku a říct si – mám nějaká pravidla, která fungují a dodržuji je.

Je mi jasné že to není taková zábava. Proto je dobré na FOMO mít peníze stranou. Udělat si třeba nějaké menší rizikové portfólio. Ono ve většině případů zjistíte, že se to nevyplatí. Třeba mě podobně jako ostatní napadlo vsadit si na úspěšný let SPCE. Jakmile se jim to podaří, tak druhý den za dobrých zpráv prodat. Jenomže jsem neměl čas na pořádné domácí úkoly, tak jsem to nechal. Měl jsem štěstí. SPCE toho využili a vydali nové akcie, což srazilo výrazně cenu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup