Jak jsem si začal tvořit dividendové portfólio – IPO Pilulka.cz

Hodně se teď mluví a píše o IPO Pilulka.cz, která chce vstoupit na trh START Pražské burzy. Přichází ryzí růstový titul hladový po expanzi s velkou silou v e-commerce, bez větší konkurence a se zkušeným vedením. A jaká je poptávka? No po dnešních zveřejněných číslech hodně velká.

Pilulka.cz nabízí v rámci IPO 800 tisíc akcií (až 32 % podíl), za 350 – 424 CZK. Nakupuje se po lotech 80 kusů, takže minimální investice je 28K CZK. Úpis končí 20. října 2020 (ve FIO přijímají pokyny do 19.10.).

Podle výsledné ceny bude mít společnost hodnotu 875M – 1.060M CZK.

Společnost použije získané peníze (175 – 212M CZK) na financování rozvoje, rozšíření logistických kapacit, vývoj IT systému, posílení pozice v Rumunsku, odkupu minoritních společníků v rumunské dceřiné společnost, odkupu půjček minoritních společníků (do 380K EUR) a expanzi do Maďarska.

Žádné dividendy se neplánují jenom expanze :)

Více jak 70 % tržeb je z online prodejů, kde je jedničkou na trhu. Tržby z kamenných lékáren tvoří necelou 1/3. V počtu lékáren je 3.

Online prodávají: produkty péče o matku a dítě (19 %), doplňky stravy (20 %), volně prodejné léky (15 %), kosmetika a drogerie (24 %), zdravotnický materiál (11 %)

Offline prodávají: léky vázané na lékařský předpis (55 %), volně prodejné léky (30 %), doplňky stravy či kosmetika (15 %).

Léky na předpis se online prodávat nemohou protože jsou regulované. Nicméně to nemusí být na vždy. V případě deregulace, kdy by si člověk mohl objednat léky a dorazily by mu domů, by se část tržeb z offline lékáren mohla přesunout do online prodeje, kde má pilulka.cz dobrou pozici na trhu. Tohle by mohl být příjemný bonus. Velikost českého trhu s léky se pohybuje okolo 80-90 mld. CZK ročně, z čehož více než polovina je tvořena prodejem léků na předpis.

Dále za zmínku určitě stojí “Pilulka Partner”, což je síť lékáren (franšíz), které zahrnuje 120 poboček.

Tržby dělají zákazníci a tam má Pilulka.cz velmi silný růst. Od prosince 2016 do prosince 2019 rostl počet zákazníků on-line lékárny Pilulka v průměru o zhruba 62 % ročně.

Ok a co budoucnost? Z různých videí, co jsem viděl jsou si růstem celkem jistí. Hodně optimističtí. Zajímavé čísla byla v analytické zprávě Helgi Analytics.

Co se týká projekce, tak Pilulka předpokládá výrazný růst tržeb z online i zvýšení podílu zahraničních tržeb.

 

Takže celé je to o tom, jestli se bude dařit do budoucno, no a to záleží na mangementu. Ten je v tomto případě hodně silný a zkušený.

Samozřejmě otázkou je jestli se do nich nepustí konkurence anebo se tu neobjeví třeba nový hráč. U konkurence to zatím nevypadá a novému hráči brání ke vstupu složitější legislativa. Neobjeví se tu tedy ze dne na den. Toto riziko tu ale je.

Závěr

Prošel jsem si letáky, analýzy a shlédl i videa. Jako růstový titul se mi Pilulka.cz určitě líbí, ale i tak mě dnes překvapilo, že ve veřejné knize objednávek IPO společnosti Pilulka byla už vesměs rozebraná. Právě teď (01:00 14.10.2020) tam je “objednáno” 888.960 akcí z 800.000. Za minimální cenu, tedy rozhodně nebudou a to nás čeká ještě 5 dní, kdy se to tom víc a víc píše.

Chtěl jsem to původně zkusit za 400 CZK/kus, ale vypadá to, že budu muset jít za maximum pokud akcii chci. Hmm…

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Jak jsem si začal tvořit dividendové portfólio – IPO Pilulka.cz”

  1. Podobný firmy na mě jako zákazníka působí trochu nejistym dojmem, protože online nakupuju hodně a můj pocit zákazníka se značně rozchází z pobídkama, který pocházej z jejich PR. Ani bych se nebyl jistej tou jedničkou na online trhu, ale jestli maj promo ceny produktů pro maminky, tak dejme tomu. Celkově se k podobnejm firmám stavim dost skepticky, ale jestli za 10 let přebrandujou 20% lékáren v ČR na Pilulku tak si nejspíš zkusim i něco koupit. Každopádně ty lidi jsou známý, že dělaj docela tvrdej biznis, ke kterýmu samozřejmě patřej i kroky určený k cílený stabilizaci firmy na trhu.

Comments are closed.