Díky SPAC $VACQ si můžete pořídit dvojku v aerokosmickém průmyslu Rocket Lab

Když jsem v mém seznamu SPAC s definitive agreement našel $VACQ, tak jsem s nadšením četl jejich prezentaci a dohledával videa. Nechtělo se mi věřit, že existuje další úspěšná společnost, která dělá do vesmírných letů. Rocket Lab za sebou už má řadu úspěšných startů a velké plány. Samozřejmě jsem si říkal, jestli má šanci obstát v konkurenci jedničky SpaceX, která má daleko větší kapitál, ale celý aerokosmický průmysl je tak velký a rychle roste, že prostor pro dalšího hráče se určitě najde. Co před mě pár měsíci odradilo od investování bylo, že se jedná o investici opravdu na dlouho a já jsem do rostoucího portfólia hledal spíše něco na 1 – 3 roky. No dneska jsem změnil názor :)

Rocket Lab

“Space is open for bussiness” – z investorské prezentace

Rocket Lab je společnost, která vyvíjí vlastní rakety pro dopravu satelitů na oběžnou dráhu. To dělá úspěšně už 3 roky. Za tu dobu se jim podařilo 18 úspěšných startů a dopravili 97 satelitů na orbit. Celkem mají 3 odpalovací rampy, 2 střediska kontrolu letu a 2 továrny. Možná se to nezdá jako něco velkého, ale faktem je, že z komerčních společností pouze oni a SpaceX úspěšně dostali na oběžnou dráhu komerční náklad. Jsou tu i další společnosti, které mají zajímavou vizi a slušně nakročeno, ale do vesmíru ještě nic nedostali.

Jejich úspěchů si všimla i NASA a proto mají naplánované mise na Měsíc a Mars. To je také odlišuje od ostatních společností a zároveň otvírá další cestu.

Rocket Lab na to jde jinak než ostatní. Spousta komponentů, včetně motoru si sami tisknou na průmyslových 3D tiskárnách. Zajímavý je i jejich koncept rakety, která se pomění na satelit. Je toho hodně co dělají jinak. Tedy to že jsi jdou vlastní cestou může být do budoucna výhoda.

Do vesmíru létají poměrně často. V USA jsou za SpaceX druzí. Celosvětově čtvrtí (před nimi je Čína, Rusko, SpaceX).

Jejich cílem je zaměřit se na malé rakety, které mohou létat do vesmíru častěji. Standardně ze svým satelitem musíte čekat, než je k dispozici raketa, která jich vynese více naráz. Toho chtějí docílit opakovaným použitím raket. Zatímco SpaceX umí s velkou raketou přistát. Rocket Lab používá padáky, protože jejich rakety Electron jsou lehčí.

Další raketa, kterou mají v plánu se jmenuje Neutron a už je o dost větší.  Má 40 metrů (Electron má 18m). I tak je oproti SpaceX Falcon 9 s 63 metry malá. Opět má za cíl hlavně dopravovat satelity. Ovšem bude schopná dopravit do vesmíru i člověka. První start je naplánován na rok 2024.

Mimo raket má v plánu Rocekt Lab pustit se SaaS, což v jejich pojetí znamená Satelite as a Service :) Tedy budou na nízký orbit posílat satelity, které můžete využívat. Nemusíte řešit výrobu, dopravu, údržbu. Tohle je hodně zajímavý koncept.

Tento systém se nazývá Photon a bude umět dopravit náklad na Měsíce, další planety a asteroidy. NASA si jej vybrala pro program Artemis. V roce 2021 tak poletí s nákladem na Měsíc. V roce 2023 pak na Venuši, kde Rocket Lab poskytne raketu, vesmírnou loď (spacecraft) a tým vědců pak sondu a vědecké nástroje. V roce 2024 odstartuje systém Photon k Marsu. Poveze věděcký náklad.

Byznys společnosti tedy bude postaven na 3 pilířích – doprava satelitů na orbit, pronájem satelitů a meziplanetární přeprava nákladu. To nezní špatně.

Finance a čísla

Společnost bude po de-SPACování mít hodnotu 4.082M USD. Respektive 4.827M mínus dluh 745M. 82 % společnosti budou mít stávající akcionáři.

Aktuálně společnost vydělává peníze dopravou satelitů. Postupně tam však začne mít větší a větší váhu právě systém Photon. Nicméně až do roku 2023 nebude kladná EBITDA. Takže společnost má před sebou náročnou cestu, kde se hodně věcí může pokazit. Ovšem pak to začne být zajímavé.

Osobně tak optimistický nejsem. Tato společnost to je opravdu na long. Řekněme když se jim nebude úplně dařit a nedojdou jim peníze tak do roku 2030. Uff :)

Rocket Lab není SpaceX. Ta má hodnotu 14x vyšší a jiné cíle. Ovšem do SpaceX investovat nemůžete. Jedinou alternativou k Rocket Lab je Astra, která také tento rok jde jako SPAC $HOL. Tam je také zajímavý obchodní model, ale prozatím ještě na orbit nedostali žádný komerční satelit. Nicméně ti se soustřeďují pouze na satelity.

Závěr

Do akcií byste neměli dávat emoce. Vázat se citově k společnostem, zvláště pokud je máte v budoucnu v plánu prodat, což je mé Rostoucí portfólio. Spíše tak hledám společnosti, které vydělávají a řekněme do 2 – 3 let mi vydělají slušné peníze. To pro $VACQ neplatí, proto jsem se rozhodl že je nekoupím. Jenomže časem jsem o tom přemýšlel a když sledoval co dokáží udělat fanoušci s akciemi velkých společností (třeba Tesla), tak jsem si říkal co by se stalo asi u společnosti s 4 miliardovou valuací. Co když se na ně vrhne třeba WSB, kteří tam odloží peníze. Ta akcie může vyskočit 10x během pár dní. Alternativa tu není :)

Takováto sázka se mi přeci jen nezdála. Je to zajímavý bonus, ale stále ne důvodem obejít pravidla. Dneska jsem se ale dozvěděl, že akcie $VACQ koupil i Michael Burry, který jako první předpověděl velkou hypoteční krizi v roce 2008 a vydělal na ní velké peníze. Ve filmu Sázka na nejistotu jej hrál Christian Bale. A to rozhodlo. Rocket Lab je unikátní společnost a zřejmě se budou dít velké věci.

Upozornění: Pokud o koupi $VACQ uvažujete, tak berte na vědomí, že opravdu dlouho nebude vydělávat žádné peníze. A jestli začne vydělávat to hodně záleží nejen na jejich technologickém pokroku, ale i zdali bude zájem o jejich služby. Nevíme co nás čeká. Dále až je budou vydělávat nebudou vyplácet žádné dividendy, tohle je růstová akcie. Rocket Lab je sice cool investice, ale prostě riziková. Osobně také počítám s tím, že pokud jejich akcie výrazně porostou na ceně třeba vlivem fanoušků, tak se mohou rozhodnout upsat další akcie, což by jejich cenu snížilo. Na druhou stranu je to ideální cesta jak získat další prostředky na další růst.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup